ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Σε επιφυλακή ο Έβρος για νέα «εισβολή» - Άγρυπνοι φυλάνε τα σύνορα

Μεταναστευτικό: Σε επιφυλακή ο Έβρος για νέα «εισβολή» - Άγρυπνοι φυλάνε τα σύνορα
INTIME NEWS

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο προμηνύοντας ακόμα μία δύσκολη νύχτα για τις ελληνικές Αρχές, που επιχειρούν να εμποδίσουν την ανεξέλεγκτη είσοδο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας (02/03), οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ένοπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή του Έβρου απέτρεψαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα μας και συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα άτομα που δικάστηκαν την Δευτέρα (02/03) για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες στην παρακάτω gallery, κινούνται κατά μεγάλες ομάδες και αφήνουν πίσω τους ότι μπορεί να δυσκολεύει την πορεία τους.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

«Εισβολή» στις Φέρες

Ένταση επικράτησε και το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στην περιοχή των Φερών όταν περίπου 1.000 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα στον ποταμό Έβρο, ωστόσο στρατός και Αστυνομίας κατάφεραν να τους απωθήσουν. Όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης Φερών, κ. Αθανάσιος Πεμούσης στο Newsbomb.gr, κατά τη διάρκεια της «εισβολής» έπεσαν και πολλές προειδοποιητικές βολές.

Στον Νότιο Έβρο μεταφέρεται η ένταση

Για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, μίλησε στο Newsbomb.gr ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δερμεντζόπουλος.

Η κατάσταση στις Καστανιές, όπως είπε στο Newsbomb.gr o κ. Δερμεντζόπουλος, είναι πλέον υπό έλεγχο, ενώ η ένταση φαίνεται να έχει μεταφερθεί στον Νότιο Έβρο.

Οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού είναι σε συνεχή επιφυλακή και προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές του Πέπλου και των Φερών, όπου δεν υπάρχει φράκτης με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στη χώρα μας από το ποτάμι.

Ο βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε πως τεράστιο είναι το κύμα συμπαράστασης των κατοίκων της περιοχής προς τους χιλιάδες ένστολους που βρίσκονται στον Έβρο για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας μας.

Τιτάνιες προσπάθειες για τη φύλαξη των συνόρων

Ο απεσταλμένος του Newsbomb.gr Κώστας Πλιάκος πέρασε στη «νεκρή» ζώνη των ελληνοτουκρικών συνόρων και περιγράφει: «Αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί πιο πίσω, σε μια απόσταση 50-60 μέτρων και κατά μήκος του φράχτη είναι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατός».

Δείτε εικόνες από τη «νεκρή» ζώνη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στη gallery που ακολουθεί:

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι τα πούλμαν από διαφορετικά μέρη της Τουρκίας συνεχίζουν να φτάνουν στην περιοχή -και σήμερα έφτασαν κάποια από την Κωνσταντινούπολη… Δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιο σημείο τους αφήνουν τα πούλμαν και έρχονται. Δεν είναι όλοι στη νεκρή ζώνη», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης: Αποστολή στον Έβρο: Καρέ – καρέ η τιτάνια προσπάθεια των Αρχών να εμποδίσουν την «εισβολή» (pics)

Πώς μεταφέρουν τους μετανάστες στα σύνορα

Μια καινούργια αγορά άνοιξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κωνσταντινούπολη, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Ερντογάν ότι ανοίγει τα σύνορα της χώρας σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

Ξεκινώντας από πόλεις της Ανατολίας, πρώτο σημείο συνάντησης τους πριν από τα σύνορα είναι η Κωνσταντινούπολη και πιο συγκεκριμένα ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων στη συνοικία Εσενλέρ και η λεωφόρος Βατάν. Από εκεί ξεκινούν τα λεωφορεία, τα μικρά επιβατικά οχήματα τύπου βαν, τα ταξί, ακόμη και ΙΧ αυτοκίνητα με προορισμό τα σύνορα με την Ελλάδα, στην Αδριανούπολη.

Στο σταθμό του Εσενλέρ τα εισιτήρια για τα λεωφορεία έχουν εξαντληθεί. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες, στην προσπάθειά τους να βρουν κάποιο μέσο που θα τους μεταφέρει στην Αδριανούπολη, καταλήγουν στη λεωφόρο Βατάν. Εκεί οι οδηγοί «αλιεύουν» επιβάτες φωνάζοντας «Αβρούπα, Αβρούπα». Ευρώπη στα τουρκικά.

Η ρεπόρτερ της Hurriyet, που βρέθηκε στο σημείο, έγινε μάρτυρας ακραίων φαινομένων αισχροκέρδειας. Ανέφερε περίπτωση που οδηγός εισέπραξε 4.000 δολάρια (3.600 ευρώ ) για τη διαδρομή από την Κωνσταντινούπολη στα σύνορα, μία απόσταση περίπου 250 χιλιόμετρων. Οι πιο τυχεροί μπορεί και να βρουν εισιτήριο ακόμη και με 100 (15 ευρώ) έως 200 λίρες (30 ευρώ).

Η συναλλαγή και η αναχώρηση γίνεται μπροστά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Κωνσταντινούπολης. Οι Αρχές γνωρίζουν.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Βίντεο: Τούρκοι ψαράδες μεταφέρουν μετανάστες

Βίντεο, που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου, δείχνει Τούρκους ψαράδες με τις βάρκες τους να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στο Δέλτα του Έβρου.

Δείτε βίντεο:

«Μάγκες, ο Έβρος δεν πέφτει με τίποτα»

Οι Εβρίτες έχουν ένα μήνυμα να στείλουν σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον πλανήτη, «Μάγκες, ο Έβρος δεν πέφτει με τίποτα».

Από Καστανιές μέχρι Αλεξανδρούπολη, οι Εβρίτες εδώ και ημέρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και υπερασπίζονται τον τόπο τους με κάθε μέσο.

Άυπνοι, νηστικοί, αλλά με σθένος και ψυχραιμία οι πολίτες του Έβρου φυλάνε τα σύνορα μαζί με τους Αστυνομικούς και τον στρατό. Από την Παρασκευή, είναι όλοι εκεί στον ποταμό Έβρο, στις Καστανιές, στους δρόμους για να βοηθήσουν στη φύλαξη του νομού από τα σχέδια του Ερντογάν!

Ένας κάτοικος της Ορεστιάδας μεταφέρει με λεπτομέρειες το κλίμα που επικρατεί αυτές τις ώρες στα σύνορα.

Σύμφωνα με όσα γράφει στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, όσοι βρίσκονται στις Καστανιές, δίνουν μάχη ενωμένοι σαν μια γροθιά.

Δείτε το συγκλονιστικό post:

Χέρι - χέρι με τον Ερντογάν η Μέρκελ

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών - και σίγουρα της γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτή η αλληλεγγύη είναι και πολιτική και πρακτική», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο έχει «πλήρη συνείδηση» του σε πόσο δύσκολη και απαιτητική κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση «δεν είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας» Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό / μεταναστευτικό.

Ο Γερμανός κυβερνητικός γνωστοποίησε επίσης ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε το Σαββατοκύριακο και νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Βιώνουμε αυτή την στιγμή σίγουρα μια κατάσταση η οποία δεν είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας. Αλλά δεν έχουμε ακούσει και καταγγελία της Συμφωνίας. Θεωρούμε ότι η Συμφωνία εφαρμόζεται. Και όπου υπάρχει τώρα δυσαρέσκεια από τουρκικής πλευράς, διότι η τουρκική πλευρά νιώθει ένα αυξημένο βάρος, πρέπει να το συζητήσουμε», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το θέμα.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

#IStandWithGreece: Τα συγκινητικά μηνύματα από όλο τον κόσμο

Την ίδια ώρα, μηνύματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα αναρτούν τα τελευταία 24ωρα χιλιάδες χρήστες του twitter απ' όλο τον κόσμο.

Μάλιστα πολλές είναι οι αναρτήσεις που συνοδεύονται από βίντεο και φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν τις απόπειρες μεταναστών να μπουν στην Ελλάδα, αλλά και από τα επεισόδια στα σύνορα.

Δείτε μερικά από τα μηνύματα συμπαράστασης στη Gallery:

Στήριξη Τραμπ στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε την Δευτέρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Ο Πρόεδρος Τράμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει τη νομοθεσία της στα σύνορα της.

Στον Έβρο μαζί με την ηγεσία της ΕΕ ο Μητσοτάκης

Στον Έβρο θα μεταβεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μισέλ , κ. Φον ντερ Λάιεν και κ. Σασόλι , θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν σέβεται τίποτα - Σκότωσε δύο πρόσφυγες»

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία: Συνεχίζονται οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε Έβρο και Αιγαίο