ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Έρχεται λουκέτο και σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ

Κοροναϊός: Έρχεται λουκέτο και σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ
INTIME NEWS

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Κλειστές καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ. Αυτό είναι το επόμενο βήμα αυστηροποίησης των μέτρων κατά της διάδοσης του ιού στην χώρα μας που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά desk θέλουν την κυβέρνηση το απόγευμα να ανακοινώνει νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων στην προσπάθεια αποτροπής περαιτέρω διάδοσης του ιού στην χώρα μας.

Οι συνεχείς συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου είχαν ως κεντρικό θέμα συζήτησης το πόσο αυστηρά θα πρέπει να είναι τα μέτρα που θα επιβληθούν προκειμένου να αποτραπεί, βοηθούντος και του καλού καιρού, να δούμε εικόνες με γεμάτες καφετέριες και πάρκα που θα αποτελούν «υγειονομικές βόμβες» δεδομένων και των συνθηκών.

Oι εν λόγω ανακοινώσεις κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν μετά τις 18:00.

Θα έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα γενικό lock down περίπου αλά ιταλικά που θα θέλει ανοιχτά μόνο τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ -πιθανότατα επί 24ώρου βάσεως- προκειμένου να μην δημιουργηθεί χάος από την προσπάθεια των πολιτών να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης. Στην ίδια κατηγορία, είναι πιθανόν να ενταχθούν και τα περίπτερα.

Την ίδια στιγμή τα οικονομικά μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί, όπως η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων αναμένεται να επεκταθούν.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν των ανακοινώσεων για τα νέα κρούσματα που επίκειται, κοντά στην οριστικοποίηση είναι και νέα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας, μετά και τη σημερινή σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. H κυβέρνηση περιμένει και τη συζήτηση στο Eurogroup τη Δευτέρα, προκειμένου να φανεί σε τι έκταση μπορεί να παρέμβει το επόμενο διάστημα.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα

Δεκαοκτώ νέα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (12/03), κατά τη νεότερη ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φθάνει τα 117.

Ειδικότερα, από τα 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 107 με γνωστή σύνδεση και τα 18 επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Τα 10 εξ αυτών χαρακτηρίζονται ως «ορφανά», δεν είναι γνωστό δηλαδή πώς μολύνθηκαν.

Από τους 117 ασθενείς οι 34 νοσηλεύονται, τρεις εξ αυτών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Εξιτήριο έλαβαν η 38χρονη που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ και το παιδί της.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, για τους εργαστηριακούς ελέγχους από σήμερα η χώρα μας υιοθέτησε τα ευρωπαϊκά κριτήρια του ECDC, δηλαδή θα δίνεται προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και αυτούς με σοβαρή αναπνευστική νόσο. «Στην πορεία, θα μετράμε μόνο τα σοβαρά κρούσματα, με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τους θανάτους», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας. Επανέλαβε, δε ότι όσοι έχουν ήπια συμπτώματα να μην πηγαίνουν για έλεγχο.

Πέραν της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού COVID-19, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό, παρατηρήθηκε ότι άνθρωποι με ήπια συμπτώματα τρέχουν να δουν αν έχουν τον ιό με κίνδυνο να τον μεταδώσουν σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας.

Κοροναϊός: Τι έχει συμβεί στην Ιταλία

Μία περίπτωση άξια προσοχής είναι η Ιταλία η οποία εδώ και κάποια 24ωρα έχει τεθεί ολόκληρη σε καραντίνα. Τα κρούσματα είναι χιλιάδες και οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά κατά εκατοντάδες.

Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση της Ρώμης να πάρει την δύσκολη απόφαση να «παγώσει» την καθημερινότητα των πολιτών σε μία προσπάθεια να διακοπεί η περαιτέρω διάδοση του ιού.

Μέσα μαζικής μεταφοράς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, τα μέσα μεταφοράς λειτουργούν κανονικά και τα αεροδρόμια και τα τρένα παραμένουν ανοιχτά.

Με βάση την προηγούμενη καραντίνα στην οποία είχε τεθεί μόνο το βόρειο μέρος της Ιταλίας, οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούσαν το τρένο έπρεπε να υπογράψουν αστυνομικά έντυπα για να βεβαιώσουν ότι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς ή λόγους υγείας ή για να επιστρέψουν σπίτι.

Αυτοκίνητα

Στους κεντρικούς δρόμους η αστυνομία ελέγχει αν οι οδηγοί συμμορφώνονται στους περιορισμούς που υπάρχουν για την μετακίνηση.

Κρουαζιερόπλοια

Σε ορισμένα λιμάνια απαγορεύτηκε σε κρουαζιερόπλοια να αγκυροβολήσουν.

Εστιατόρια

Στα εστιατόρια και τα μπαρ της χώρας επιτρέπεται να λειτουργήσουν μόνο 6 το πρωί με 6 το απόγευμα και πρέπει να εγγυώνται ότι οι πελάτες βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλον. Όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς θα κλείνουν.

Καταστήματα

Όλα τα καταστήματα τροφίμων θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το 24ωρο, ενώ τα υπόλοιπα θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο αν είναι σε θέση να εγγυηθούν την απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: «Βόμβα» από Έλληνα επιστήμονα για την θνησιμότητα του ιού

Σχετικές ειδήσεις