ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αυξημένα μέτρα σε δρόμους και λιμάνια - Τι θα ισχύσει για λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ

Κορονοϊός: Αυξημένα μέτρα σε δρόμους και λιμάνια - Τι θα ισχύσει για λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ
Intime news

Κορονοϊός: Κρίσιμο Σαββατοκύριακο - Αυξημένα μέτρα σε δρόμους και λιμάνια - Κλειστές οι λαϊκές, νέα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ

Στη λήψη μέτρων από το Σάββατο (21/03) για τον προσωρινό περιορισμό των μετακινήσεων επιβατών εντός της ελληνικής επικράτειας με πλοία και σκάφη κάθε τύπου, προς περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού CΟVID-19 προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με την υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Τα μέτρα, που σύμφωνα με πληροφορίες εξειδικεύονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέπουν τον προσωρινό περιορισμό όλων των μετακινήσεων επιβατών δια θαλάσσης με κάθε τύπο πλοίου και σκάφους, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια.

koronoios-elllada1.jpg
Τι θα αναφέρει η ΚΥΑ για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις με πλοία και σκάφη εντός της ελληνικής επικράτειαςIntime news

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει τους μόνιμους κατοίκους των νησιών που μετακινούνται από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.

  • τους μόνιμους κατοίκους νησιών που μετακινούνται μεταξύ νησιών που εξυπηρετούνται από πλοία που εκτελούν συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.
  • το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.
  • τους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
  • το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
  • τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά.

Η απόδειξη της ιδιότητας θα πιστοποιείται πριν την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας ή τα σκάφη.

Ειδικά για την περίπτωση του μόνιμου κατοίκου, αυτή θα αποδεικνύεται με την επίδειξη είτε του ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη είτε, σε περίπτωση συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, βεβαίωσης μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο.

Οι περιορισμοί της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 21.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 21.4.2020 και ώρα 06:00.

Κλειστές εκτάκτως το Σάββατο οι λαϊκές αγορές

Το κλείσιμο των λαϊκών για το Σάββατο (21/03) ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των συντακτών Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής (20/03).

Παράλληλα πρόσθεσε πως τη Δευτέρα (23/03) θα λειτουργήσουν με τους μισούς παραγωγούς και με απόσταση.

Νέα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ

Αναφορικά με τα σούπερ μάρκετ πλέον θα ισχύσει το ένας πελάτης ανά 15 μέτρα αντί 10 μέτρα που ίσχυε μέχρι τώρα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Περιπολίες για την αποτροπή συναθροίσεων

Μήνυμα προς τους πολίτες θα ακούγεται από τα μεγάφωνα των περιπολικών της Άμεσης Δράσης για την αποτροπή της συνάθροισης άνω των 10 ατόμων.

Το ηχητικό μήνυμα είναι επίσης ηχογραφημένο στα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά και θα ακούγεται από τα μεγάφωνα των περιπολικών κυρίως σε σημεία που συναθροίζονται άτομα, στο πλαίσιο μέτρων για την ανάσχεση μετάδοσης του νέου κορονοϊού.

Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι πολίτες που παραβιάζουν την απαγόρευση να συμμορφώνονται με τη σύσταση.

Οι περιπολίες θα διενεργούνται σε κεντρικά σημεία και πλατείες σε κάθε πόλη της χώρας.

«Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός». Αυτό είναι το μήνυμα της αστυνομία στους παραβάτες

«Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο», αναφέρεται στο ηχητικό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μεγάλη προσοχή - Αυτός είναι ο τρόπος εξάπλωσης που δεν γνωρίζαμε (pics)