ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Τι είναι η ανοσία της αγέλης και πώς επιτυγχάνεται

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Τι είναι η ανοσία της αγέλης και πώς επιτυγχάνεται
Intime News

Κορονοϊός: Στην ανοσία της αγέλης και το πώς αυτή επιδρά σε μία κοινότητα, αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για έρευνα - μελέτη που γίνεται, με σκοπό να διαπιστωθεί αν το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν μολυνθεί σοβαρά.

«Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από ασθενή που έχει αναρρώσει, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως 2 με συντονιστή τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των 7 συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή την εβδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί όπως καταλαβαίνετε με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί για τον ίο, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Οι έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας με όλους τους κανόνες της επιστήμης είναι σημαντική αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα για τα αποτελέσματά της», είπε χαρακτηριστικά.

Αντισώματα και «ανοσία της αγέλης»

«Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων που ανακοινώνονται από κάποιες χώρες, τουλάχιστον 60 τέτοια τεστ είναι υπό ενεργό έλεγχο και αξιολόγηση σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάλογα με την αξιοπιστία τους θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς όπως έχει ορίσει Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ειδικότερα οι εργαστηριακοί της επιτροπής», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Και πρόσθεσε: «Με τα ως σήμερα δεδομένα με παρόμοιους ιούς καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό, οι περισσότεροι οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας. Κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους που θα κρατήσει ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και η προστασία διαρκεί ένα έτος ή και περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε πληθυσμό θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης».

«Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Για την πιθανότητα επαναλοίμωξης

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο κατά πόσο φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν ξανά ασθενείς που ενώ είναι αναρρώσει και ήταν πλέον αρνητικοί στον ιό, βρέθηκαν ξανά θετικοί, όπως στην περίπτωση μερικών δεκάδων ασθενών στην νότια Κορέα.

Όπως είπε, «το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή τεχνική λήψης δειγμάτων ή μακρά παραμονή του ίδιου υλικού του ιού, χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό. Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα διερευνήσει τα δεδομένα και αν αυτά αφορούν αληθινή επαναλοίμωξη». «Μάλλον όχι», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το σπάνιο φαινόμενο που άφησε άφωνους χιλιάδες ανθρώπους εν μέσω πανδημίας (pics)