ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Εικόνες ΣΟΚ στην Πάτρα με πρόσφυγες και μετανάστες

Κορονοϊός: Εικόνες ΣΟΚ στην Πάτρα με πρόσφυγες και μετανάστες
thebest.gr

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις:  Χωρίς καμία μέριμνα ή φροντίδα από την επίσημη Πολιτεία συνεχίζουν να διαβιούν στην Πάτρα περίπου 160 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κοιμούνται τα βράδια στου Λαδόπουλου, την Πειραϊκή-Πατραϊκή και το παλιό τελωνείο.

Οι συνθήκες της παραμονής τους είναι άθλιες, ενώ κανένας επίσημος φορέας δεν έχει φροντίσει να τους ενημερώσει για τα όσα συμβαίνουν με τον κορονοϊό, ούτε τους έχει παράσχει μέσα ατομικής υγιεινή ή προφύλαξης.

Εάν δεν ήταν οι εθελοντές, Έλληνες και ξένοι, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είχαν καν σαπούνι για να πλύνουν τα χέρια τους, ενώ χωρίς την συμβολή των ίδιων και του Δήμου θα είχαν πεθάνει από την πείνα. Δύσκολη είναι η κατάσταση, καθώς περίπου 160 πρόσφυγες οι οποίοι διαμένουν σε 50 σπίτια στην Πάτρα, πλέον δεν κάνουν ούτε μεροκάματο, με αποτέλεσμα να μην έχουν χρήματα για τα προς το ζην.

Δείτε σοκαριστικές εικόνες στην gallery:

Την μέριμνα όλων αυτών των ανθρώπων έχουν αναλάβει συλλογικότητες εθελοντών όπως η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων-Μεταναστών/στριών, η Λέσχη Αναιρέσεις, «Επί τα πρόσω» και η κουζίνα no name kitchen. Όπως υποστηρίζει μιλώντας στο thebest.gr το μέλος της Κίνησης Νίκος Παπαγεωργίου, από τις 10 Μαρτίου είχαν επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ ζητώντας να υπάρξει μια βοήθεια σε καθαριστικά και μέσα ατομικής υγιεινής, όμως η απάντηση που πήραν ήταν αρνητική με τη δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

«Ούτε καν ενημερωτικό υλικό δεν μας έδωσαν. Έτσι ξεκινήσαμε μόνοι μας την ενημέρωση αυτού του πληθυσμού με αφίσες και προκηρύξεις που φτιάξαμε στην γλώσσα τους και παράλληλα ενημερώσαμε του αλληλέγγυους να μην πλησιάζουν χωρίς μάσκες και γάντια», επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου. Ταυτόχρονα οι εθελοντές ξεκίνησαν μια μεγάλη προσπάθεια συλλογής διάφορων άκρως απαραίτητων ειδών όπως καθαριστικά, αντισηπτικά μαντηλάκια, οινόπνευμα, σαπούνια, σαμπουάν και άλλα τα οποία και παρέδωσαν σε αυτούς τους ανθρώπους.

Όσο για την κατάσταση της υγείας τους, επίσης είναι απούσα η συντεταγμένη Πολιτεία. Δύο εθελόντριες της ιατρικής σχολής της Πάτρας, ανέλαβαν κατά κύριο λόγο, την εξέταση των προσφύγων με όσα πενιχρά μέσα διαθέτουν, χωρίς φυσικά τεστ κορονοϊού κτλ.

«Εθελοντές αντιμετωπίζουν όποιο τυχόν πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι και ταυτόχρονα τους έχουμε επισημάνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό. Κάνουμε ότι μπορούμε αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την παρέμβαση που όφειλε να έχει κάνει το δημόσιο σύστημα υγείας», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγεωργίου.

Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και στις οικογένειες που διαμένουν στο σπίτι, τις οποίες για τρίτη εβδομάδα τώρα συνδράμουν με φαγητό καθώς λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, άπαντες έχουν χάσει και τις περιστασιακές δουλειές που έκαναν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλο επισιτιστικό πρόβλημα.

Πέραν όλων των άλλων θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι πληθυσμοί αυτοί, με απόφαση της κυβέρνησης, ουσιαστικά είναι αποκλεισμένοι από τα νοσοκομεία και δεν μπορούν να λάβουν ούτε τη βασική ιατρική περίθαλψη. Τέλος αναφερόμενους στους μετανάστες που ζουν στα εγκαταλελειμμένα κτήρια της Πάτρας ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνει: «Είναι εγκλωβισμένοι στην πόλη. Δεν έχουν σπίτι. Εμείς μένουμε σπίτι αλλά η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μπει στον πάγο»…

Πηγή: thebest.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά: Αυτά είναι τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων - Αναλυτικοί πίνακες

Σχετικές ειδήσεις