ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν μαζί με τα δημοτικά σχολεία - Τι είπε για την οικονομία

Πέτσας: Οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν μαζί με τα δημοτικά σχολεία - Τι είπε για την οικονομία
IN TIME

Μαζί με τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μαζί τους θα ανοίξουν και τα ΚΔΑΠ «εφόσον τα δημοτικά σχολεία ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου».

Όπως είπε δόθηκε προτεραιότητα στις ανοιχτές δομές ΑμεΑ γιατί η αποστέρηση των ΑμεΑ από δημιουργικές εστίες απασχόλησης επιδρά αρνητικά στην ψυχοσυναισθηματική τους πορεία

«Συμφωνήθηκε να ανοίξουν τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα σέβονται τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για αποστάσεις και τα γενικότερα μέτρα προστασίας» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Όπως σημείωσε μετά από σχετική ερώτηση την τελική απόφαση για επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων θα την λάβει ο πρωθυπουργός μετά από την εισήγηση των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία και την επαναλειτουργία τους θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια ευχάριστη θέση: έχουμε ξεπεράσει την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού με επιτυχία χάρη στις προσπάθειες όλων των Ελλήνων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τόνισε ότι «δείξαμε όλοι μαζί ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα και ακούσαμε και ακούμε τις οδηγίες των ειδικών» και ευχαρίστησε τους πολίτες γι αυτό.

Με αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού επεσήμανε ότι σήμερα είμαστε σε θέση «να περπατήσουμε στη γέφυρα που μας περνάει από την άμυνα στην υγεία στην επίθεση προς την πρόοδο».

Πρόσθεσε ότι «πολύτιμα όπλα μας θα είναι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας με οδηγό ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο» και έκανε αναφορά στο σχέδιο που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση για στήριξη της εργασίας, μείωση των φόρων και τόνωση της επιχειρηματικότητας.

«Είναι προφανές ότι η πανδημία του κορονοϊού διαμορφώνει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Για δύο περίπου μήνες κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας. Για να μείνουμε υγιείς γιατί προέχει πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Θυσιάσαμε έτσι ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Τώρα είναι σαφές σε όλους ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», είπε. «Θα ακολουθήσουμε το δρόμο που οδηγεί στα λουκέτα και στην ανεργία ή τον άλλο δρόμο που στηρίζει την εργασία; Εμείς διαλέγουμε το δρόμο που μας βγάζει με αλληλεγγύη, με υπευθυνότητα, με κοινωνική δικαιοσύνη και γρηγορότερα από την κρίση. Στηρίζουμε την εργασία. Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας, που άλλωστε είναι πολύ μικρότερο. Που αποξενώνει τον εργαζόμενο από τη δουλειά του. Που απαξιώνει τις δεξιότητές του. Που τον περιθωριοποιεί κοινωνικά. Εμείς συμπληρώνουμε όλα τα μέτρα που πήραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας από την αποζημίωση ειδικού σκοπού μέχρι αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με το ειδικό πρόγραμμα ‘Συνεργασία’».

Δείτε το briefing:

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο ότι χθες «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την 6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Μια Έκθεση που είχε τη μικρότερη δημοσιότητα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την ‘ελληνική κρίση’ της προηγούμενης δεκαετίας. Και πλέον επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η 6η Έκθεση, που δημοσιεύεται εν μέσω δυσμενούς, παγκοσμίως, οικονομικού περιβάλλοντος, κρίνεται ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα. Αναγνωρίζει την έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που κράτησε η Ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και στις οικονομικές της συνέπειες. Επιβεβαιώνει την ταχύτητα και την επάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Υπογραμμίζει τη συμβολή των μέτρων στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που θα καταγραφεί φέτος, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ, ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Αποτυπώνει τη θετική πορεία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, παρά τη δυσμενή κατάσταση του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Δίνει ‘πράσινο φως’ για την αποδέσμευση της τρίτης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs, ύψους 748 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η δεύτερη δόση που αποδεσμεύεται επί Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε ένα έτος».

Συμπερασματικά επεσήμανε ότι «οι προσπάθειες των Ελλήνων, με μια υπεύθυνη διακυβέρνηση, πιάνουν τόπο» και έκλεισε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με ευχές στους εορτάζοντες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι-Καλλιθέα: Τα δευτερόλεπτα της φρίκης-Ανθρωποκυνηγητό για τη γυναίκα με τη μάσκα