ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» της κυβέρνησης για τοπικά lockdown

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» της κυβέρνησης για τοπικά lockdown
AP PHOTOS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςMήνυμα για νέα μέτρα μετά την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορoνοϊού, έστειλε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ.

Η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, όπου ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα, από την Πέμπτη 4/6/2020, ανέφερε πως «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, πως πλέον επανερχόμαστε στην καθημερινή ενημέρωση. «Από σήμερα, 8/6/2020, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιβολή νέων μέτρων lockdown σε τοπικό επίπεδο, εφόσον χρειαστεί ή και σε απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια ή συγκεκριμένους προορισμούς που δίνουν αρκετά κρούσματα του ιού – όπως έγινε με την Ντόχα του Κατάρ.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, με αφορμή τα φαινόμενα συνωστισμού-συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν στη Μύκονο -όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε υπαίθριο μπαρ, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών για αποφυγή του συνωστισμού λόγω κορωνοϊού – αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Πέτσας: Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown

Κυβερνητικές πηγές και λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdowns σε νησιά ή περιοχές. Το ότι υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως νομούς ή νησιά, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.«Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μη χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χαρδαλιάς: «Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό κάνει λάθος»

«Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό κάνει λάθος», επισήμανε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επαναφορά της καθημερινής (γραπτής) ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Το ζήτημα είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε πως αν ο καθένας τηρεί τα μέτρα είναι πιο εύκολο να σταματήσουν μικροί πυρήνες που μπορεί να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστές.

«Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω, όχι δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Συναγερμός στις Αρχές

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Υγείας από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το https://covid19.gov.gr/ το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 52 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στην χώρα μας σε 3.049.

Από την τελευταία ενημέρωση, την περασμένη Πέμπτη (04/06) μέχρι σήμερα δηλαδή, έχουν καταγραφεί 97 νέα κρούσματα.

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει ανησυχία στις αρμόδιες Αρχές, με την κυβέρνηση να αποφασίζει την άμεση επαναφορά της καθημερινής ενημέρωσης για την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, σήμερα (8/6) ανακοινώνονται 97 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου). Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ:

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Το Newsbomb.gr είχε προειδοποιήσει με άρθρα-παρεμβάσεις του, ότι είναι ορατός ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων με το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων. Άλλωστε, η πτήση από την Ντόχα του Κατάρ που έφτασε στην Αθήνα ήταν αρκετή για να χτυπήσουν ξανά καμπανάκια στις ελληνικές αρχές.

Στο Newsbomb.gr έχουμε επισημάνει πολλάκις ότι όπως εξελίσσεται η εξάπλωση του φονικού ιού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, γίνεται πασιφανές ότι η όποια αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, ώστε να μην υπάρχουν νέα κύματα της πανδημίας, είτε εσωτερικά, είτε εισαγόμενα.

Για μια ακόμη φορά, απευθύνουμε έκκληση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει εδώ και τώρα, την αλόγιστη εισροή τουριστών στη χώρα μας από κάθε σημείο του πλανήτη. Ο πρωθυπουργός οφείλει να σκεφτεί και να βάλει πάνω από όλα το καλό του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατό να ανοίγουμε τις πόρτες της χώρας σε τουρίστες που έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε αεροπλάνα και οι οποίοι θα πάνε στα νησιά και θα τα καταστήσουν υγειονομικές βόμβες. Πάνω από καθετί σε αυτόν τον τόπο πρέπει να είναι η υγεία αυτών που κατοικούν εδώ. Δεν πρέπει να θυσιαστεί κανείς στο βωμό της οικονομίας και του τουρισμού. Κύριε πρωθυπουργέ, βάλτε εδώ και τώρα φρένο στην εισαγωγή τουριστών στη χώρα μας.

Συναγερμός για διάσπαρτα κρούσματα

Στις υγειονομικές Αρχές της χώρας έχει σημάνει συναγερμός λόγω των μικρών διάσπαρτων κρουσμάτων κορονοϊού, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αρχικά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην Τρίπολη έχει εντοπιστεί θετικό κρούσμα σε δομή ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα ο οποίος έχει ήδη διακομιστεί στο νοσοκομείο αναφοράς στο Ρίο.

Η δομή έχει ήδη τεθεί σε άτυπη καραντίνα και παράλληλα αναμένονται ανακοινώσεις από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, καθώς πριν από λίγες μέρες ο άνδρας είχε νοσηλευθεί στην Παθολογική Κλινική και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στην Τρίπολη, καθώς τα προηγούμενα κρούσματα είχαν αναφερθεί από την περιοχή της Κυνουρίας.

Επίσης, αναμένονται τα αποτελέσματα ελέγχου σε άνδρας ξένης υπηκοότητας, ο οποίος έχει παρουσιάσει συμπτώματα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Τρίπολης.

Ακόμη τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στη Λαμία.

Πρόκειται για συγγενείς 86χρονου που είχε ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της πόλης.

Θετικοί στον ιό βρέθηκαν η κόρη του η οποία επίσης εισήχθη στη ΜΕΘ, η σύζυγος και ο εγγονός του, οι οποίοι νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές του 86χρονου και στην Αταλάντη.

Στην Κοζάνη το τελευταίο 48ωρο καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα, δύο εκ των οποίων είναι ζευγάρι Ελλήνων ταξιδιωτών που νοσηλεύονται στο «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας.

Ήδη έχουν αρχίσει ιχνηλατήσεις στο περιβάλλον τους, καθώς έσπασαν την καραντίνα αφού επέστρεψαν από την Τσεχία.

Θετικός διαγνώστηκε ένας 57χρονος που μετέβει σε χωριό της Κοζάνης από την Πρέβεζα, καθώς και δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί και παραμένουν σε καραντίνα.

Ο 57χρονος είναι υπάλληλος Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Πρέβεζας.

Από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας έχουν ήδη διενεργηθεί οι πρώτες ιχνηλατήσεις, τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο φιλικό του περιβάλλον.

Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο δήμο Μύκης , όπου σε διάφορα χωριά εντοπίζονται σποραδικά κρούσματα κορονοϊού.

Τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά εντοπίστηκαν σε 2.600 εργαστηριακούς ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Ακόμη, έγιναν άλλα 400 τεστ στο συγκεκριμένο μέρος από την Πολιτική Προστασία.

Πρόκειται για μία περιοχή, η οποία από την αρχή της πανδημίας είχε παρουσιάσει έξαρση κρουσμάτων.

Στην περιοχή της Ξάνθης εντοπίστηκαν 29 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση - Βιτριόλι: Στενεύει ο κλοιός για τη δράστιδα - Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ