ΕΛΛΑΔΑ

Υγειονομική βόμβα στην Υπηρεσία Ασύλου - Ακραίος συνωστισμός από μετανάστες

Υγειονομική βόμβα στην Υπηρεσία Ασύλου - Ακραίος συνωστισμός από μετανάστες
INTIME NEWS

Μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν και σήμερα (11/06) στην Κατεχάκη καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έσπευσαν στην Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης προκειμένου να τακτοποιήσουν τα έγγραφά τους.

Η επαναλαμβανόμενη εικόνα συνωστισμού στην Κατεχάκη και μάλιστα χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Την Υπηρεσία Ασύλου επισκέφθηκε νωρίς το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προκειμένου να δει εάν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής λόγω κορονοϊού.

Οι εικόνες συνωστισμού αιτούντων άσυλο έξω από την Υπηρεσία συνεχίστηκαν και σήμερα, και σε δηλώσεις του ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «στη χώρα μας υπάρχουν 100.000 αιτούντες άσυλο, κάτι που δημιουργεί πίεση σε μία υπηρεσία με λίγες εκατοντάδες υπαλλήλους. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτόν τον όγκο αιτήσεων και ανανεώσεων και το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δείτε εικόνες από την Κατεχάκη στη gallery που ακολουθεί:

Σύμφωνα με τον υπουργό, «οκτώ στους δέκα αιτούντες άσυλο δεν θα έπρεπε να βρίσκονται έξω από την Υπηρεσία». Όπως εξήγησε, «έχουν ενημερωθεί ότι οι άδειες παραμονής έχουν παραταθεί και ότι πολλές από τις μεταβολές που θέλουν να κάνουν γίνονται ηλεκτρονικά και ότι η κάρτα υγείας ΠΑΑΥΠΑ βρίσκεται πλέον στο διαδίκτυο» Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσουμε σε όλον αυτόν τον κόσμο ότι οι διαδικασίες γίνονται πλέον ψηφιακά. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται διαρκώς για την ενημέρωση των αιτούντων άσυλο, έχουν αυτήν την προσωπική ανασφάλεια και θέλουν οι ίδιοι να έρθουν εδώ να τους δώσουμε μια πληροφορία που είναι ήδη διαθέσιμη στο διαδίκτυο».

Τέλος, σημείωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας μέσα και έξω από την Υπηρεσία Ασύλου και ενισχύθηκε η παρουσία της αστυνομίας από τα ξημερώματα.

Γώγος: «Πρέπει να διορθωθεί»

«Κάθε μέρα που αυτό επαναλαμβάνεται είναι χειρότερο γιατί σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα. Πρέπει να διορθωθεί. Είναι επικίνδυνο, έχουν πολύ στενή επαφή, δεν υπάρχει κάποιος να τους μοιράσει μάσκες» σχολίασε παρακολουθώντας τις σκηνές που εκτυλίσσονται και σήμερα (11/06) στην Κατεχάκη, ο Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας πρότεινε οι σχετικές διαδικασίες να γίνονται στις δομές όπου υπάρχει έλεγχος.

Συνωστισμός και ένταση

Κάποιοι από το πλήθος φορούν προστατευτική μάσκα, ωστόσο οι αποστάσεις ασφαλείας δεν τηρούνται. Στο σημείο βρίσκονται στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιβολή της τάξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο βρέθηκαν από τις 12 τα μεσάνυχτα και κοιμούνται, μητέρες με μικρά παιδιά ενώ από τις 05:30 τα ξημερώματα βρίσκονταν στο σημείο περίπου 250 άτομα. Πολλοί από τους μετανάστες δεν γνωρίζουν ελληνικά, κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Συνωστισμός στην συγκεκριμένη υπηρεσία υπήρξε και την Τετάρτη αλλά και τις προηγούμενες ημέρες.

Λίγο μετά τις 7 το πρωί, εννέα άτομα κάθισαν στο οδόστρωμα κι έκλεισαν την άνοδο της Κατεχάκη, διαμαρτυρόμενα για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Δείτε εικόνα από τον ΣΚΑΪ:

Με την επέμβαση της Αστυνομίας, αποχώρησαν λίγα λεπτά αργότερα και ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ηχηρό χαστούκι των ΗΠΑ σε Τουρκία για Αγιά Σοφιά - Σε πανικό οι Τούρκοι