ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

ΕΛΛΑΔΑ

Αγία Σοφία: Μπαράζ επαφών από Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο - Στο στόχαστρο η Τουρκία

Αγία Σοφία: Μπαράζ επαφών από Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο - Στο στόχαστρο η Τουρκία
INTIME

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά έναν γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η αρχή έγινε με την επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την συμπαράστασή του.

Όπως ενημέρωσαν, κυβερνητικές, πηγές, σύντομα θα υπάρξουν νέες πληροφορίες για το με ποιους ηγέτες είχε επικοινωνία ο πρωθυπουργός.

«Ο Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος, ένα λάθος που δημιουργεί ένα χάσμα, ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο», είπε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας τόνισε πως η απόφαση του Ερντογάν είναι μια απόφαση λανθασμένη που θα του δημιουργήσει προβλήματα.

«Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco.»

Στη συνέχεια τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων». Πρέπει «να καταλάβει όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα ότι για αυτή την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες πονάνε», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση. Τέλος, είπε ότι αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

Οργή Μητσοτάκη για την απόφαση

Την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε η απόφαση του Ερντογάν να υπογράψει το διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με γραπτή του δήλωση το βράδυ της Παρασκευής (10/07), εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας ως προς την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.»

Ο πρωθυπουργός τοποθετείται στον απόηχο του προκλητικού διαγγέλματος στο οποίο προέβη το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στις 24 Ιουνίου η Αγία Σοφία θα ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί για την προσευχή των μουσουλμάνων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σκάει «βόμβα»: Δείτε σε ποιο κανάλι «κλείνει» η Ελένη Μενεγάκη