ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την επίθεση - «Ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει»

Κοζάνη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την επίθεση - «Ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει»

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων για τη δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσε ένας 45χρονος σε υπαλλήλους της ΔΟΥ Κοζάνης κρατώντας τσεκούρι - Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων σοβαρά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο δράστης μπήκε στο κτήριο της Εφορίας, έχοντας την τσάντα του, έδωσε τα στοιχεία του κανονικά, θερμομετρήθηκε και δήλωσε ότι πάει στον 2ο όροφο, στο Κεφάλαιο. Εκεί, άνοιξε την πόρτα, έβγαλε το τσεκούρι από την τσάντα του και άρχισε να επιτίθεται με μανία εναντίον των υπαλλήλων.

«Ο δράστης ήταν ψυχρός και ψύχραιμος. Ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει», δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Πώς ακινητοποιήθηκε ο δράστης

Έντρομοι οι υπάλληλοι φώναζαν και έτρεχαν να σωθούν. Ωστόσο, ο προϊστάμενος του τμήματος Κεφαλαίου της ΔΟΥ Κοζάνης έπεσε επάνω στον 45χρονο και πάλεψε μαζί του, ενώ ο δράστης προσπαθούσε ακόμη και πεσμένος στο έδαφος να τον χτυπήσει. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ πάλεψε αρκετά λεπτά μαζί του και, τελικά, με τη βοήθεια ενός συμβασιούχου και μιας υπαλλήλου κατόρθωσαν να τον ακινητοποιήσουν και να τον αφοπλίσουν.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα η Αστυνομία, που συνέλαβε τον άνδρα.

Επί τόπου έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία μετέφεραν τους τέσσερις τραυματίες, έναν άνδρα και τρεις γυναίκες, στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης.

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα, οι τρεις από τους τέσσερις τραυματίες (ένας άνδρας και δύο γυναίκες) στη ΔΟΥ Κοζάνης μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».

Σύμφωνα με πηγές από το νοσοκομείο, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 56χρονος άνδρας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, καθώς φέρει σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση και η κατάστασή του είναι κρίσιμη. Η 66χρονη γυναίκα έχει χάσει το δεξί της μάτι και φέρει θλαστικά τραύματα στο πρόσωπο, ενώ εξετάζεται από νευροχειρουργούς, γναθοχειρουργούς και οφθαλμίατρους.

Ελαφρύτερα τραυματισμένη είναι η 47χρονη, η οποία φέρει θλαστικά κατάγματα και νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου.

Η τέταρτη υπάλληλος, στην προσπάθειά της να αποφύγει τα χτυπήματα του δράστη, έπεσε πανικόβλητη στις σκάλες και τραυματίστηκε στο πόδι. Εξακουλουθεί να νοσηλεύεται στο «Μαμάτσειο» νοσοκομείο της Κοζάνης.

Επικοινωνία Κικίλια με τις υγειονομικές αρχές της Κοζάνης

Νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μπογιατζίδη και με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης Στέργιο Γκανάτσιο, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών στη ΔΟΥ Κοζάνης.

Όπως ενημερώθηκε ο υπουργός Υγείας, η κατάσταση της υγείας του διασωληνωμένου άνδρα είναι πολύ σοβαρή.

Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες ο δράστης

Εν τω μεταξύ, ο 45χρονος δράστης που συνελήφθη από τους αστυνομικούς αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας και αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Κοζάνης

Ο 45χρονος, με καταγωγή από την περιοχή του Άσκιου Κοζάνης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπαλλήλων, φαίνεται να έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν με περιστατικά εντάσεως στην εφορία Κοζάνης.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μετά την αποτρόπαια πράξη του, ο 45χρονος, σύμφωνα με το kozanilife.gr, φώναζε: «Σας άρεσε τώρα; Καλά να πάθετε…».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο δράστης δεν είχε φορολογικές εκκρεμότητες με τη ΔΟΥ Κοζάνης και το ΑΦΜ του ανήκει σε ΔΟΥ της Αττικής.

Σύμφωνα με υπάλληλο της ΔΟΥ Κοζάνης που μίλησε στο Kozanimedia.gr, ο δράστης τις τελευταίες ημέρες πήγαινε συχνά στο κτήριο της Εφορίας, χωρίς λόγο και είχε συνομιλίες με εργαζομένους, τους οποίους και ενοχλούσε.

Αστυνομική πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι ο δράστης της πρωτοφανούς επίθεσης με το τσεκούρι, ο οποίος κρατείται στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης, αρνείται να πει το παραμικρό στους αστυνομικούς σχετικά με τους λόγους της πράξης του.

Το 2017, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, είχε απασχολήσει τις Αρχές, όταν προκάλεσε ζημιές σε ΑΤΜ τράπεζας και σε δύο παρκόμετρα.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εφοριακοί

Συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ., με βασικό θέμα την επίθεση με τσεκούρι σε τρεις εφοριακούς στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στις εφορίες θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες, ζητώντας την λήψη μέτρων, για να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Kozanimedia.grο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Δ. Μακεδονίας, Ηλίας Ζουμπούλης, ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΟΥ Κοζάνης προχωρούν την Παρασκευή σε αποχή από τα καθήκοντά τους.

Σημειώνεται πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καταδίκασε τη σημερινή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση αποτρόπαια, βίαιη επίθεση πολίτη σε βάρος υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ. Κοζάνης, την ώρα της εργασίας τους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει επικοινωνήσει για το περιστατικό με τον Διοικητή του Μαμάτσειου Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κοζάνης και με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης της Δ.Ο.Υ. Κοζάνης, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος έχει μεταβεί στην περιοχή.

«Η πολιτεία στέκεται στο πλευρό των θυμάτων της επίθεσης και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Πιτσιλής: Αποτρόπαια και πρωτοφανής η επίθεση

Τον αποτροπιασμό του για την «πρωτοφανή και απολύτως καταδικαστέα επίθεση» κατά των υπαλλήλων στη ΔΟΥ Κοζάνης εξέφρασε το απόγευμα ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος μετέβη στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των ασθενών.

«Η ανθρώπινη ζωή είναι υπέρτατη αξία. Όλοι εμείς στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είμαστε συγκλονισμένοι. Βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους μας, που αυτοί τη στιγμή υποφέρουν και δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους, και δίπλα στις οικογένειές τους. Προσευχόμαστε για την υγεία τους», δήλωσε ο κ. Πιτσιλής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα: Ψάχνουν απαντήσεις στο κινητό της 16χρονης - Τι αποκάλυψε η φίλη της