ΕΛΛΑΔΑ

Φτωχοί και με τη… βούλα

Φτωχοί και με τη… βούλα

Έξι στους δέκα Έλληνες στερούνται τα βασικά αγαθά!

Tου Παναγιώτη Σουρέλη

Την ώρα που η Τρόικα απαιτεί και μάλιστα με ιταμό τρόπο την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (και όχι μόνο), πρόσφατη έκθεση της Eurostat που παρουσιάζει το newsbomb, έρχεται να επιβεβαιώσει την τραγική οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια Έλληνες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, 6 στους 10 Έλληνες αδυνατούν να αγοράσουν ακόμη και τα βασικά αγαθά!

Συγκεκριμένα, το ποσοστό φτάνει το 59%, όταν στην Πορτογαλία είναι 47,2% και στην Ισπανία μόλις 28,9%.

Στο όριο της φτώχειας βρίσκεται το 20,1% των πολιτών, δηλαδή 1 στους 5, αν και η καθημερινότητα αποδεικνύει, ότι το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφεται στην έρευνα.

Ανάλογα ποσοστά συναντάται σε χώρες όπως η Βουλγαρία, ενώ στην Πορτογαλία φτάνει μόλις το 17,9%.

Αβίωτη είναι η καθημερινότητα όχι μόνο για το περίπου 1 εκατ. ανέργους, αλλά και για όσους ακόμη έχουν δουλειά!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στα όρια της φτώχειας βρίσκεται το 13,8% των Ελλήνων εργαζομένων, στην Ισπανία το 12,7% και στην Πορτογαλία το 9,7%.

Όσον αφορά το πραγματικό ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα την τριετία 2007 -2009 και εκεί τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Την ώρα που στην Πορτογαλία σημειώθηκε αύξηση 5% και στην Ισπανία 4%, στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 0,7%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 1,9%.

Μετά από αυτά τα στοιχεία τα οποία καταγράφονται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, δεν πρόκειται δηλαδή για…greek statistics ώστε να βρουν πάτημα ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι μας να τα αμφισβητήσουν, ποιος θα βάλει την υπογραφή του στο επιπλέον «ροκάνισμα» των μισθών, των συντάξεων και το μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων;