ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Σύψας: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό ακόμη και αν έρθει το εμβόλιο»

Κορονοϊός - Σύψας: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό ακόμη και αν έρθει το εμβόλιο»

Κορονοϊός: Την άποψη ότι ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά και ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του για αρκετό χρονικό διάστημα τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ιατρικής και λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας μίλησε στον Alpha όπου αναφορικά με τα 259 κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα (27/8) στη χώρα μας ανέφερε: «θα έλεγα ότι υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση της επιδημίας στα νούμερα αυτά που βλέπουμε και σήμερα η οποία είναι καθησυχαστική καθώς φαίνεται πως τα μέτρα που πήραμε στις αρχές του Αυγούστου αρχίζουν και αποδίδουν. Εκείνο το οποίο δεν βλέπουμε σίγουρα και το οποίο θα μας ανησυχούσε πάρα πολύ είναι αυτό που λέγεται εκθετική αύξηση της επιδημίας, δηλαδή να έχουμε κάθε μέρα διπλασιασμό των κρουσμάτων αυτών.

Δεν συνέβη αυτό, δεν έχουμε μπει ποτέ σε τέτοια φάση. Άρα έχουμε μια ναι μεν, μεγάλη επιβάρυνση επιδημιολογική αλλά μια σχετική σταθερότητα της κατάστασης. Θα δούμε όμως μέχρι τέλος του μηνός τι θα γίνει γιατί θα δούμε την επίδραση του 15αυγουστου και τη μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού από τις περιοχές που έκαναν διακοπές προς τα αστικά κέντρα».

Σχετικά με το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τόνισε: «δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι δουλεύει γιατί δεν έχουν τελειώσει οι μελέτες της τρίτης φάσης. Να τελειώσουν λοιπόν οι μελέτες και να ξέρουμε πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Θα ακολουθήσει η παραγωγή, η αδειοδότηση και θα πάρουμε τις δόσεις που μας αναλογούν. Σύμφωνα με όσο ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας θα έχουμε τις δόσεις στο τέλος αυτού του έτους και στις αρχές του επόμενου».

Ωστόσο ο λοιμωξιολόγος ξεκαθάρισε: «θέλω να πω στον κόσμο όμως πως αυτή δεν θα είναι η τελική λύση. Δεν θα προλάβουμε να εμβολιάσουμε όλο τον ελληνικό πληθυσμό για να κάνουμε ανοσία εφόσον δουλεύει το εμβόλιο, επομένως μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, ακόμη και αν έχει έρθει το εμβόλιο».

Τέλος, σχετικά με τους νέους που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές ανέφερε: «είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι οποίοι επιστρέφουν από διακοπές και ιδίως από περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες για επτά τουλάχιστον μέρες να φοράνε τη μάσκα παντού. Μπορεί να είναι μολυσμένοι και να μην το ξέρουν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δυσκολεύει η κατάσταση! Στα 259 τα κρούσματα - Τα 107 στην Αττική

Ροή Ειδήσεων