ΕΛΛΑΔΑ

Μόρια - υπ. Μετανάστευσης: Εντός της ημέρας οι ενέργειες για την στέγαση ευάλωτων και οικογενειών

Μόρια - υπ. Μετανάστευσης: Εντός της ημέρας οι ενέργειες για την στέγαση ευάλωτων και οικογενειών

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης». «Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει. Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης: «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Εικόνες - σοκ από τη Μόρια. Πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στους δρόμου

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Εγκλωβισμένοι είναι οι χιλιάδες μετανάστες που μέχρι πριν από λίγες ώρες είχαν βρει καταφύγιο στο ΚΥΤ της Μόριας.

Η αστυνομία, έχοντας αποκλείσει τους δρόμους με κλούβες, δεν τους αφήνει να μετακινηθούν στην ενδοχώρα και στην πόλη της Μυτιλήνης.

Οι μετανάστες κοιμήθηκαν στους δρόμους, σε πάρκινγκ καταστημάτων άλλα και στα χωράφια δίπλα στο ΚΥΤ, που όπως μεταδώσαμε πρώτοι στο Newsbomb.gr, καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τη διπλή πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας, τη στιγμή που οι κάτοικοι είναι στα κάγκελα τη στιγμή που η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα, έτοιμη να εκραγεί.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί, πώς βρήκε το ξημέρωμα της Πέμπτης τους πρόσφυγές και τους μετανάστες της Μόριας.

Οι κάτοικοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση στη Μόρια.

Δείτε εικόνα από το σημείο:

Υπό έλεγχο οι νέες εστίες - Πλήρης καταστροφή στο ΚΥΤ

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ξέσπασαν νέες πυρκαγιές σε δύο μέτωπα, σε σκηνές που δεν είχαν καταστραφεί από τη μεγάλη φωτιά που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο ΚΥΤ της Μόριας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (10/9) η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση με αποτέλεσμα οι νέες εστίες να μην επεκταθούν.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε, μία ακόμα νύχτα χάους στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή στη Μόρια παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβςστικής, καθώς οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί.

Ένταση στη Μόρια

Συνεχίστηκε η έκρυθμη κατάσταση στη Μόρια καθώς αργά το βράδυ της Τετάρτης, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας.

Όπως μετέδωσε το OPEN το βράδυ της Τετάρτης, δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στη διασταύρωση της Παναγιούδας για να μην επιτρέψουν σε χιλιάδες μετανάστες να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους μετανάστες, οι οποίοι έχουν ανάψει φωτιές και παραμένουν στο σημείο.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, ομάδα Ελλήνων προκάλεσε φθορές σε αυτοκίνητα των ΜΚΟ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Το Newsbomb.gr στην Μόρια: Δραματική κατάσταση - Παντού φωτιά και απελπισία