ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ NEWSBOMB.GR – ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΥΤ

ΕΛΛΑΔΑ

Μόρια - «Δεν αντέχουμε άλλο, δεν είμαστε ρατσιστές»: Εξοργισμένοι οι κάτοικοι στην Μυτιλήνη

Μόρια - «Δεν αντέχουμε άλλο, δεν είμαστε ρατσιστές»: Εξοργισμένοι οι κάτοικοι στην Μυτιλήνη

Σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκε η Μυτιλήνη μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς -Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο νησί μετά την καταστροφή του ΚΥΔ, με τους κατοίκους να είναι εξοργισμένοι για την υγειονομική κατάσταση στο νησί λόγω του ότι κυκλοφορύν δίχως στέγαση και κοιμούνται στους δρόμους πάνω από 13.000 άτομα.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Νέα φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στο ΚΥΤ της Μόριας, όπως μεταδίσει η απεσταλμένη του Newsbomb.gr στη Μόρια Ευδοκία Μύτιλη.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ανησυχία αφού η παρέμβαση πυροσβεστικών δυνάμεων συνέβαλε στην κατάσβεσή της.

Εν τω μεταξύ εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται στους δρόμους του νησιού, την ίδια ώρα που οι κάτοικοι στήνουν μπλόκα για να αποτρέψουν τις εργασίες αποκατάστασης, διαμαρτυρόμενοι για την ανατροπή στη ζωή τους που έχει επιφέρει το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, μεγάλο βάρος του οποίου έχει επωμισθεί το νησί.

Οι κάτοικοι ζητούν πλέον όχι μόνο να μη γίνει καμία εργασία αποκατάστασης, αλλά να μεταφερθούν αλλού οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να μην επιτρέπουν στους διαμένοντες του ΚΥΤ να προχωρήσουν στην ενδοχώρα ενώ οι Αρχές του νησιού κάνουν λόγο για υγειονομική βόμβα, δεδομένων μάλιστα και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα tonisi.gr, στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης έχουν κλείσει το δρόμο στο ύψος της θέσης Φανός τοποθετώντας μάλιστα και μηχανήματα του Δήμου, με αίτημα να μην πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού της καμένης έκτασης του ΚΥΤ. Ώστε να στεγασθούν όσοι από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν δεύτερη νύχτα στους δρόμους και τα χωράφια.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης ο οποίος έχει στα χέρια του και τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που κάνουν λόγο για «καμία δομή στο νησί» καλεί όλους τους κατοίκους να συνδράμουν όσο μπορούν στην διαφύλαξη του μπλόκου.

Σε δήλωση που διένειμε στα Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Κύτελης ανέφερε πως «ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο».

Δείτε φωτογραφίες από το lesvosnews.gr

Δεν είναι τυχαίο πως από την πρώτη στιγμή τα βλέμματα όλων είχαν στραφεί στα 35 άτομα που είχαν αρχικώς βρεθεί θετικά στον κορονοϊό, αλλά δεν εντοπίστηκαν μετά την φυγή των μεταναστών από την κατεστραμμένη Μόρια.

Την ίδια ώρα, το πρώτο τους βράδυ οι μετανάστες το πέρασαν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον σε δρόμους και χωράφια, μη τηρώντας αποστάσεις, κάτι που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους της Μυτιλήνης η οποία μετρά ήδη πάνω από 100 κρούσματα.

Τις εικόνες που σοκάρουν, με τους χιλιάδες μετανάστες να κοιμούνται σε δρόμους και χωράφια δίπλα σε σκουπίδια μετά την καταστροφική φωτιά στη Μόρια, σχολίασε και ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης (10/09), ο κ. Βατόπουλος τόνισε:

«Είναι μια κατάσταση αδιέξοδη. Δεν έχω πλήρη εικόνα αλλά είναι απολύτως σαφές πως χιλιάδες άνθρωποι χωρίς υποδομή, τουαλέτες κλπ, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον είναι προϋπόθεση για μετάδοση νοσημάτων. Φοβάμαι για τροφικές δηλητηριάσεις, για μολυσμένο νερό, όπως βλέπω τις εικόνες. Μιλάμε για μια κατάσταση ανθυγιεινή που πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί».

Εικόνες - σοκ από τη Μόρια. Πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους,

Εγκλωβισμένοι είναι οι χιλιάδες μετανάστες που μέχρι πριν από λίγες ώρες είχαν βρει καταφύγιο στο ΚΥΤ της Μόριας.

Η αστυνομία, έχοντας αποκλείσει τους δρόμους με κλούβες, δεν τους αφήνει να μετακινηθούν στην ενδοχώρα και στην πόλη της Μυτιλήνης.

Οι μετανάστες κοιμήθηκαν στους δρόμους, σε πάρκινγκ καταστημάτων άλλα και στα χωράφια δίπλα στο ΚΥΤ, που όπως μεταδώσαμε πρώτοι στο Newsbomb.gr, καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τη διπλή πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας, τη στιγμή που οι κάτοικοι είναι στα κάγκελα τη στιγμή που η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα, έτοιμη να εκραγεί.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί, πώς βρήκε το ξημέρωμα της Πέμπτης τους πρόσφυγές και τους μετανάστες της Μόριας.

Οι κάτοικοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση στη Μόρια.

Δείτε εικόνα από το σημείο:

Υπό έλεγχο οι νέες εστίες - Πλήρης καταστροφή στο ΚΥΤ

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ξέσπασαν νέες πυρκαγιές σε δύο μέτωπα, σε σκηνές που δεν είχαν καταστραφεί από τη μεγάλη φωτιά που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο ΚΥΤ της Μόριας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (10/9) η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση με αποτέλεσμα οι νέες εστίες να μην επεκταθούν.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε, μία ακόμα νύχτα χάους στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή στη Μόρια παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβςστικής, καθώς οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί.

Ένταση στη Μόρια

Συνεχίστηκε η έκρυθμη κατάσταση στη Μόρια καθώς αργά το βράδυ της Τετάρτης, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας.

Όπως μετέδωσε το OPEN το βράδυ της Τετάρτης, δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στη διασταύρωση της Παναγιούδας για να μην επιτρέψουν σε χιλιάδες μετανάστες να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους μετανάστες, οι οποίοι έχουν ανάψει φωτιές και παραμένουν στο σημείο.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, ομάδα Ελλήνων προκάλεσε φθορές σε αυτοκίνητα των ΜΚΟ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Γενί Σαφάκ: Αίγυπτος και Τουρκία διαπραγματεύονται μυστικά για την περιοχή του Καστελόριζου