ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Θερίζει» την τρίτη ηλικία - Άνω των 65 ετών οκτώ στους δέκα νεκρούς

Κορονοϊός: «Θερίζει» την τρίτη ηλικία - Άνω των 65 ετών οκτώ στους δέκα νεκρούς
INTIME NEWS

Η «τρίτη ηλικία» φαίνεται να έχει υποστεί το πιο βαρύ χτύπημα της πανδημίας καθώς μέχρι σήμερα το 80,4% των θανάτων από κορονοϊό αφορούν τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης (16/09), η μέση ηλικία των κρουσμάτων στην Ελλάδα παραμένει στα 39 έτη και μόλις το 13% των κρουσμάτων αφορούν τους ηλικιωμένους.

Ειδικότερα, από τα 14.041 κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, μόνο τα 1.731 εντοπίζονται στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 65 χρόνων.

Ωστόσο, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 χρόνων από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί το 80,4% των θανάτων.

Η ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων και θανάτων

Το 80,8% των κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αφορούν τις νεότερες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού, κυρίως εκείνες των 18-39 χρόνων και 40-64 χρόνων. Πρόκειται για 10.709 κρούσματα επί του συνόλου των θετικών κρουσμάτων, τα οποία επιμερίζονται σε 5.861 κρούσματα στους νέους ηλικίας 18-39 χρόνων και σε 4.848 κρούσματα σε άτομα ηλικίας 40-64 χρόνων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, το απόγευμα της Τρίτης κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα, η ηλικιακή κατανομή της τελευταίας εβδομάδας έχει ως εξής:

  • Στην 1η θέση θετικών κρουσμάτων βρίσκεται η ηλικιακή ομάδα 25-34 χρόνων,
  • Στην 2η θέση θετικών κρουσμάτων ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 45-54 χρόνων,
  • Στην 3η θέση βρίσκεται η πληθυσμιακή ομάδα ηλικίας 35 έως 44 χρόνων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ποσοστό κρουσμάτων που καταγράφεται στον ανήλικο πληθυσμό της χώρας μας είναι ιδιαίτερα μικρό. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνολικά μόνο 822 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε παιδιά και νέους. Παράλληλα, όσοι ανήλικοι ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία αυτή μέχρι στιγμή είχε θετική έκβαση.

Και αν εκ πρώτης όψεως η COVID-19 «κυνηγά» ανθρώπους της παραγωγικής ηλικίας, πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες απώλειες καταγράφονται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 χρόνων και άνω. Το 80,4% των θανάτων (δηλαδή 254 άνθρωποι) καταγράφεται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Παράλληλα, μοιραία κατάληξη λόγω της COVID-19 είχαν και 59 άνθρωποι ηλικίας 40-64 χρόνων, ποσοστό 18,7%. Τέλος, τρεις θάνατοι έχουν αναφερθεί και σε άτομα ηλικίας 18-39 χρόνων.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ από ασθενείς

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πληρότητα που εμφανίζουν οι ΜΕΘ για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

Ειδικότερα, οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που έχουν διατεθεί για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας εμφανίζουν πληρότητα σε ποσοστό 37,5%, με το υπουργείο Υγείας να σχεδιάζει νέα αύξηση των κλινών στην Αττική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 930. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).

Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.

Ειδικότερα, στα Νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουν διατεθεί 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.

Με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται στα Νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Περιφέρεια, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει το σχεδιασμό για αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Όπως τονίζει ο Βασίλης Κικίλιας, «το Υπουργείο Υγείας, εξετάζοντας καθημερινά τα δεδομένα, έχει την δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδιασμού για περαιτέρω αύξηση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19, όταν χρειαστεί.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους.

Επίσης, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η εμβληματική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία». Τέλος, αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.», καταλήγει η δήλωση του υπουργού Υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Η κακοκαιρία «Ιανός» κυκλώνει τη χώρα - Θα χτυπήσει και την Αττική