ΕΘΝΙΚΑ

Φίλης στο Newsbomb.gr: Ο Ερντογάν ξέρει πως οι Τούρκοι θα φύγουν ηττημένοι

Φίλης στο Newsbomb.gr: Ο Ερντογάν ξέρει πως οι Τούρκοι θα φύγουν ηττημένοι

Oruc Reis: Για άλλη μία φορά η Τουρκία φλερτάρει με το θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο τραβώντας το σχοινί στα άκρα, τινάζοντας στον αέρα οποιαδήποτε προσέγγιση είχε επιτευχθεί το προηγούμενο διάστημα με την Αθήνα. Τι λέει στο Newsbomb.gr o διδάκτωρ Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης.

Οι διαθέσεις της Άγκυρας φάνηκαν αμέσως μετά την τακτική υποχώρηση στην προηγούμενη κρίση, όταν και λίγο πριν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο τουρκικός στόλος και το Oruc Reis αποτραβήχθηκαν από το πεδίο προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγα 24ωρα μετά επανήλθαν με προκλητική ρητορική, βάζοντας στο τραπέζι από την στρατικοποίηση του Καστελορίζου, μέχρι και το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή του Αιγαίου και την ανατολική Μεσόγειο.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, οι προκλήσεις επί του πεδίου κλιμακώθηκαν για ακόμη μία φορά όταν και ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να βγει το ερευνητικό Oruc Reis για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και να κινηθεί σε μία περιοχή νοτίως του Καστελορίζου.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Διδάκτορα Γεωπολιτικής και καθηγητή Γεωστρατηγικής στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), Γιώργο Φίλη προκειμένου να αναλύσει όλες τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας με το Oruc Reis, την αντίδραση της Ελλάδας και κατά πόσο μπορεί η Αθήνα να στηρίζεται στους Ευρωπαίους συμμάχους της.

Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητή Γεωστρατηγικής στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), Γιώργος Φίλης.

«Η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Ο Γιώργος Φίλης επισημαίνει πως με την κίνησή του αυτή και συγκεκριμένα με το να εκδώσει ΝΑVTEX στα 6 ν.μ. από το Καστελόριζο για το Oruc Reis, ο Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε κάτι που μπορεί να το κάνει βάσει Διεθνούς Δικαίου.

«Να τονίσουμε πως η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα χωρικά ύδατα είναι προέκταση της στεριάς στην θάλασσα και έτσι όπως συμπεριφέρεται η Τουρκία, αρνείται στην Ελλάδα να επεκτείνει την κυριαρχία της στην θάλασσα. Μπορούμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ. χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν», επισημαίνει ο καθηγητής Γεωστρατηγικής, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει»

Στην συνέχεια ο κ. Φίλης, σχολιάζοντας την πορεία του Oruc Reis το οποίο μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κινείται μεταξύ των 20 και των 30 ν.μ. από το Καστελόριζο, πως «εάν έρθει κάτω από τα 12 ν.μ. η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει έτσι ώστε να μην το επιτύχει και εάν το πετύχουν οι Τούρκοι, να φροντίσουμε να μην φύγουν σώοι και αβλαβείς».

Από εκεί και έπειτα, ο καθηγητής επισημαίνει πως «εάν απλώς τους εμποδίσουμε να πλησιάσουν δεν θα έχουμε καταφέρει κάτι επί της ουσίας. Πρέπει να υπάρξει πίεση για να αποχωρήσουν όλες οι τουρκικές δυνάμεις από την περιοχή, ενώ οφείλουμε να πούμε πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να υπάρχουν διερευνητικές επαφές. Ας μην γελιόμαστε, οποιαδήποτε διερευνητική επαφή είναι διαπραγμάτευση».

«Να στείλουμε και εμείς ωκεανογραφικό σκάφος!»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γιώργος Φίλης επισημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει στις κινήσεις του Oruc Reis στέλνοντας και αυτή ένα ωκεανογραφικό σκάφος μεταξύ Ίμβρου και Τενέδου προκειμένου να κάνει έρευνες στην περιοχή. «Με αυτόν τον τρόπο θα δούμε πώς θα αντιδράσουν οι σύμμαχοί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Τούρκοι; Πώς θα αντιδράσουν; Θα απειλήσουν να το βυθίσουν;».

Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την Αθήνα

Ο Γιώργος Φίλης σχολιάζοντας τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψιν την ολοένα και αυξανόμενη πίεση από την Τουρκία σημειώνει τα επόμενα βήματα:

  • Να χαράξουμε γραμμές βάσεως
  • Να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο, στην ελάχιστη δυνατή γραμμή έτσι ώστε να αφήνεται περιθώριο για διαπραγμάτευση του βόρειου τμήματος με την Άγκυρα και στον νότο με την Αίγυπτο.
  • Να προχωρήσουμε άμεσα σε στρατιωτική συμμαχία με την Γαλλία. Να ζητήσουμε, το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ, να έρθει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και να θέσουμε τις ΗΠΑ προ των ευθυνών τους προκειμένου να διαφανεί πως η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί την ίδια την συμμαχία στο ΝΑΤΟ.

«Από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα»

Ο καθηγητής Γεωστρατηγικής μιλώντας στο Newsbomb.gr τονίζει πως στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να αναμένουμε τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στο εσωτερικό της, πολύ πιθανόν να προκαλέσουν διαλυτικές τάσεις στο μέλλον.

Από εκεί και έπειτα, ο κ. Φίλης επισημαίνει πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας με το Oruc Reis αυτή την στιγμή ευτελίζει την προσπάθεια της Γερμανίας να μεσολαβήσει. Δεν προσβάλει, όμως, μόνο την Γερμανία, αλλά και την ίδια την Άγκελα Μέρκελ ως μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της εποχής μας. Όταν η Γερμανίδα καγκελάριος εγγυάται για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε νέο ‘Αττίλα’ στην Κύπρο με το άνοιγμα των Βαρωσίων και προκαλεί την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αναλάβει δράση. Είναι κατανοητό πως η Τουρκία έχει οικονομικά συμφέροντα στην ΕΕ, ωστόσο, μεγαλύτερο είναι το συμφέρον της Γερμανίας να υπάρχει η ΕΕ, έτσι ώστε να μπορεί να προωθεί τα οικονομικά της συμφέροντα, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες».

«Οι Τούρκοι θα φύγουν ηττημένοι»

Ο Γιώργος Φίλης παραθέτει τέλος, συνοπτικά τους στόχους του Ταγίπ Ερντογάν, όπως αυτοί προκύπτουν από την συμπεριφορά της Τουρκίας.

  • Θέλει να εξευτελίσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα
  • Θέλει να ασκήσει ψυχολογική βία στο ελληνικό έθνος, σε μία προσπάθεια να το αναγκάσει να αποδεχθεί πως είναι δορυφόρος της Τουρκίας
  • Θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα σε μία διαπραγμάτευση με βάση την τουρκική ατζέντα και όχι το Διεθνές Δίκαιο.

Ωστόσο, καταλήγει ο καθηγητής Γιώργος Φίλης τονίζοντας πως όλα τα παραπάνω ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να τα πετύχει χωρίς στρατιωτική σύγκρουση, γιατί «γνωρίζει πολύ καλά πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τουρκικές δυνάμεις θα φύγουν ηττημένες από το πεδίο της μάχης. Εάν φύγουν…».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρίση Ελλάδας - Τουρκίας: Θα ηχήσουν τα κανόνια; Γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει τη σύρραξη