ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Κλείδωσαν» - Αυτά τα μέτρα θα ανακοινώσει σήμερα ο Μητσοτάκης

Lockdown: «Κλείδωσαν» - Αυτά τα μέτρα θα ανακοινώσει σήμερα ο Μητσοτάκης
INTIME NEWS

Lockdown: Ο Οκτώβρης, ο χειρότερος μήνας από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, φεύγει σε λίγες ώρες, αφήνοντας πίσω του περισσότερα από 1.000 ημερήσια κρούσματα, πάνω από 100 διασωληνωμένους και τους περισσότερους θανάτους που έχουν καταγραφεί σε 30 ημέρες στη χώρα μας. 

Ο Νοέμβριος, μάλιστα, προμηνύεται ακόμα πιο δύσκολος γι’ αυτό και η κυβέρνηση - και η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων - τρέχουν ώστε να προλάβουν τα χειρότερα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας επιπλέον μέτρα για όλη την επικράτεια, κάτι που επιβεβαίωσε πλήρως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση, όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο, θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μαύρος» Οκτώβριος

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου διπλασιάστηκε ο αριθμός των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί όλη την περίοδο της πανδημίας στην Ελλάδα: στα 18.475 κρούσματα που είχαν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας, προστέθηκαν άλλα 17.035 κρούσματα τον τρέχοντα μήνα. Κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 224 νεκροί, περίπου το 1/3 των συμπολιτών μας που κατέληξαν από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Η εκτίμηση των ειδικών ότι η επιδημία κινείται σε ρυθμό εκθετικής αύξησης κρατά εδώ και ημέρες σε απόλυτη επαγρύπνηση την κυβέρνηση, η οποία πλέον έχοντας δεχθεί και αξιολογήσει και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις, θα ανακοινώσει σήμερα σχέδιο δράσης τεσσάρων εβδομάδων για την αναχαίτιση του δεύτερου επιδημικού κύματος.

Τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει»

  • Χρήση μάσκας παντού σε όλα τα επίπεδα συναγερμού.
  • Μείωση ωραρίου εστιατορίων, καφέ και λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 21:00 ή στις 22:00.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από την ώρα κλεισίματος της εστίασης μέχρι και τις 5 το πρωί.
  • Παράταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας.

Το lockdown στην Αττική είναι κάτι που δεν φαίνεται να έρχεται για την ώρα, καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην μπει στο επίπεδο 4 η περιφέρεια.

Τα επιπλέον μέτρα που ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

Όσον αφορά στις αθλητικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα προτείνουν να μη διεξάγονται ερασιτεχνικές αθλητικές διοργανώσεις αλλά και άλλες που αφορούν συλλόγους και σχολεία, ενώ θα επιτρέπονται κανονικά οι εκδηλώσεις του επαγγελματικού αθλητισμού.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομών.

Πάντως αυτό που δεν συζητούν οι ειδικοί είναι να τεθούν ξεχωριστά μέτρα προστασίας για τους άνω των 65 ετών. Παρότι υπάρχουν εδώ και μήνες συστάσεις για ιδιαίτερη προσοχή σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι και οι μεγαλύτεροι συνάνθρωποι μας, οι λοιμωξιολόγοι δεν θα προτείνουν κανένα μέτρο συγκεκριμένο στον πρωθυπουργό.

Πιθανό ένα δεύτερο lockdown

Αν δεν εφαρμόσουμε τα απλά και βασικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, τότε ο μοναδικός τρόπος για να συγκρατήσουμε την πανδημία θα είναι ένα δεύτερο lockdown μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αυτή τη στιγμή μέχρι την Κυριακή κοιτάμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα με τα νέα μέτρα, για να μελετήσουμε τα σενάρια lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

Αν τα τελευταία μέτρα δεν λειτουργήσουν ικανοποιητικά τότε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το να έρθει κάποιου είδους lockdown δεν είναι απίθανο, ανέφερε ο καθηγητής.

«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους οι οποίοι δεν μας επηρεάζουν οικονομικά και ψυχολογικά. Ένα lockdown 15 ημερών φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε.

«Αν χρειαστεί να πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν φανεί τα αποτελέσματά τους», κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Διάγγελμα Μητσοτάκη: Οι τρεις ταχύτητες του σχεδίου που μπαίνει σε εφαρμογή τον Νοέμβριο