ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown - Έρχεται ξανά το SMS: Καραντίνα από το Σάββατο - Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Lockdown - Έρχεται ξανά το SMS: Καραντίνα από το Σάββατο - Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
INTIME

Lockdown: Τη μετάβαση της χώρας σε συνθήκες γενικού αποκλεισμού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 12:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον πλέον δραστικό τρόπο το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον κ. Τσιόδρα και τους στενούς συνεργάτες του, ύστερα από αναλυτική επεξεργασία όλων των στοιχείων.

Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση στο ΕΣΥ, με τα κρούσματα να σημειώνουν εκθετική αύξηση σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.

Τα στοιχεία της Τετάρτης σοκάρουν. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.646 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, ενώ παράλληλα, 179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Διαβάστε επίσης: «Σφραγίζεται» ξανά η χώρα από το Σάββατο - Τα μέτρα που ανακοινώνουν Μητσοτάκης - Τσιόδρας

Παρότι οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν χθες από τον πρωθυπουργό, το «μοντέλο Θεσσαλονίκης» προκρίθηκε ως το ιδανικό παράδειγμα για όλη τη χώρα, ενώ πληροφορίες θέλουν την εφαρμογή του πανελλαδικού απαγορευτικού να ξεκινά στις 6 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου και για περίπου έναν μήνα.

Η πίεση στο Σύστημα Υγείας

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία φαίνεται να οδήγησαν τους επιστήμονες στο να προτείνουν το lockdown στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, «χρειάζεται καθολικότητα σε όλα τα μέτρα. Συνεδρίασε χθες έκτακτα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και υπό το πρίσμα της εξάπλωσης της επιδημίας και των επιδημιολογικών δεδομένων, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση γενικό lockdown στη χώρα».

Η επιτροπή σύμφωνα με τον ίδιο, έκανε την συγκεκριμένη πρόταση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω τριών βασικών δεδομένων.

  • Των πολλών θετικών τεστ
  • Της αύξησης του ρυθμού της μεταδοτικότητας
  • Της πίεσης στο σύστημα Υγείας από την αύξηση των διασωληνωμένων

Αναφορικά με τις ΜΕΘ, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι διασωληνωμένοι με τέτοιους ρυθμούς για 10 με 15 μέρες το σύστημα αναμένεται να καταρρεύσει.

«Αν συνεχίσουν να αυξάνονται έτσι οι διασωληνωμένοι, με 10-15 την ημέρα, κάποια στιγμή το σύστημα θα καταρρεύσει. Δεν φτάσαμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιους θα βάλουμε στις ΜΕΘ. Αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε. Σκοπός του lockdown είναι να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει χωρητικότητα στις ΜΕΘ κατά τόπους», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA,

Το παρασκήνιο που αποκάλυψε το Newsbomb.gr

Όπως είχε γράψει πρώτο το Newsbomb.gr από τις 26/10 [διαβάστε ΕΔΩ], η Πολιτεία είχε θέσει ως όριο τα 2.000 κρούσματα ημερησίως και εάν η καταμέτρηση του ΕΟΔΥ την ξεπερνούσε τότε τα νέα μέτρα δεν θα αργούσαν και να έρθουν. Τότε, το Newsbomb.gr έγραφε χαρακτηριστικά ότι σε περίπου 15 μέρες από το προηγούμενο μήνυμα του πρωθυπουργού εάν η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα δεν είχε βελτιωθεί τότε το lockdown θα ήταν μονόδρομος.

Γράφαμε τότε χαρακτηριστικά: «Οι δύο εβδομάδες θα είναι δηλωτικές του τι να περιμένουμε. Στο καλό σενάριο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις επιβαρυμένες περιοχές θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν και από τις αρχές Νοεμβρίου θα εμφανιστεί μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων. […] Στο κακό σενάριο, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι συνωστισμοί συνεχίζονται και η «ζημιά» που έχει γίνει στο προηγούμενο διάστημα είναι μεγάλη και κατ επέκταση δεν αρκούν τα τελευταία αυστηρά μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση, στις 09 Νοεμβρίου, σε σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία των επιστημόνων θα διαφανεί εάν η κυβέρνηση λάβει νέα δραστικά μέτρα».

Τα πράγματα, όμως, όπως τελικά φάνηκαν ήταν χειρότερα και από το κακό σενάριο. Η πίεση στο σύστημα Υγείας και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη με ταυτόχρονη αύξηση των διασωληνωμένων σε σημείο να οδηγείται στα όριά του το σύστημα Υγείας, ώθησε το πρωθυπουργικό επιτελείο να λάβει την δύσκολη απόφαση να κλείσει και πάλι τους Έλληνες στα σπίτια τους.

Πώς θα είναι το νέo lockdown

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, στη διάρκεια του «αποκλεισμού»:

  • Κλειστά θα παραμείνουν λιανεμπόριο και κομμωτήρια.
  • Με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών κάθε φορά θα λειτουργούν τα καταστήματα τροφίμων δηλαδή: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, αρτοζαχαροπλαστεία, μανάβικα. Τα ίδια λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
  • Ανοιχτά θα παραμείνουν και τα φαρμακεία.
  • Η εστίαση παραμένει σε πλήρη αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery και take away.
  • Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
  • Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
  • Στους χώρους λατρείας (εκκλησίες κτλ), οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.
  • Απαγορευτικό θα ισχύει σε καθημερινή βάση για την κυκλοφορία κατά τις ώρες 21.00 -5.00,

Μετακίνηση μόνο με SMS

Από τις 05:00 έως τις 21:00 οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ισχύει για τη Θεσσαλονίκη, για το διάστημα 5 το πρωί με 9 το βράδυ θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS- Επιλογή 1]
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS- Επιλογή 2]
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS- Επιλογή 3]
  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS- Επιλογή 4]
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS- Επιλογή 5]
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS- Επιλογή 6]

Από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS- Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS- Επιλογή 6].

Η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS-Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Πώς φτάσαμε στην απόφαση - Το παρασκήνιο που αποκάλυψε το Newsbomb.gr