ΕΛΛΑΔΑ

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Επίσημα lockdown σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες- Αυτά είναι τα νέα μέτρα

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Επίσημα lockdown σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες- Αυτά είναι τα νέα μέτρα

Επίσημα σε lockdown βρίσκεται πλέον ολόκληρη η χώρα, όπως προκύπτει από το «διάγγελμα» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ανακοινώσεις που έκανε με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

«Οδηγός για τις αποφάσεις μας τα επιδημιολογικά δεδομένα», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχει φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις για τα νέα μέτρα». Παράλληλα τόνισε πως «θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους».

«Επέλεξα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, γιατί οδηγός στις αποφάσεις μας είναι τα επιστημονικά δεδομένα. Ξέρω ότι υπάρχει ανησυχία και φόβος για τα μέτρα που θα εξαγγείλουμε. Θα προσπαθήσουμε όμως να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται. Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους στη νέα προσπάθεια. Είμαστε μία ομάδα. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Οι πολιτικές αποφάσεις είναι κυβερνητικές αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα».

Από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00 σε καθεστώς περιορισμού σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες.

«Δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο με την περασμένη άνοιξη. Μια σημαντική αλλαγή θα είναι ότι τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά. Κλειστά γυμνάσια, λύκεια, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση,» είπε ο πρωθυπουργός.

Παίρνουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα τώρα διότι τις τελευταίες 4 με 5 ημέρες είδαμε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γιατί τα μέτρα τώρα; Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικό των κρουσμάτων. Είδαμε αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, θα έπρεπε να δεχθούμε σε 10 ημέρες πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 150 θα έπρεπε να οδηγηθούν στις ΜΕΘ» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας.

Μέτρα για 3 εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι σε αυτή την συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα. Είναι ένα θέμα το οποίο απειλεί όχι απλά όλους τους Έλληνες, απασχολεί όλο τον κόσμο. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτήν την προσπάθεια. Και θέλω να τονίσω ότι παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα και σήμερα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα παρακαλούσα -το έχω πει πολλές φορές, την ξανακάνω αυτήν την έκκληση- η αμφισβήτηση να είναι αμφισβήτηση στις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης, όχι στα επιστημονικά δεδομένα, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται είναι πολιτικές αποφάσεις, δεν αφορούν τους ειδικούς μας, δεν αφορούν τους γιατρούς μας, εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη των αποφάσεών μας και λογοδοτούμε για αυτές», κατέληξε.

Οι αποφάσεις για δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και παιδικούς σταθμούς

Κλειστά θα παραμείνουν καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown τα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεών του προς τον ελληνικό λαό.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοικτά καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown.

Παράλληλα, κανονικά θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί σταθμοί.

Τα τρία νέα επιδόματα για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων

Δέσμη τριών μέτρων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεών του.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα τρία μέτρα είναι τα εξής

1ο εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής για το Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου

2ο Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας

3ο Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους (περίπου 130.000)

Τσιόδρας: Νοσηλεύονται 1.600 άνθρωποι - Αριθμός-ρεκόρ για τη σύγχρονη ιστορία

Το πώς φτάσαμε στο δεύτερο γενικό lockdown, εξήγησε μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η επιδημική καμπύλη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά η επιδημία του ιού στην Ελλάδα», ενώ «σε σχέση με την ηλικία διάγνωσης, τις τελευταίες επτά ημέρες έχουμε 1.000 άτομα στις ομάδες που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

«Από τις 10 Σεπτεμβρίου και έπειτα έχουμε 20πλασιάσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται με ΜΟ πάνω από 19.000 μοριακά τεστ ενώ κάνουμε 3.000 τεστ αντιγόνων την ημέρα», υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «από τις 10 Σεπτεμβρίου υπάρχει άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9% και όταν το δει σε συνάρτηση με την εκθετική αύξηση του ιού κάποιος με συμπτώματα έχει 1 στις 10 πιθανότητες να έχει τον ιό και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό».

Σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη, σε έναν μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, για να επισημάνει ότι η διασπορά παρουσιάζεται και ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται επιθετικά και στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον κορωνοϊό.

«Η πίεση στο σύστημα υγείας μας παρουσιάστηκε χθες. Ήταν ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής για το lockdown. Συστήσαμε ενίσχυση της επιτήρησης, ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Συζητήσαμε την ενίσχυση στα ΜΜΜ, την ενίσχυση της τηλεργασίας. Μετά από εκτενή συζήτηση, είπαμε να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, γιατί κρίθηκε ότι υπάρχει χαμηλή μεταδοτικότητα. Πρώτα θα επανέλθουν τα σχολεία, όταν τελειώσει αυτό» τόνισε.

«Ο ιός είναι εδώ, η πάλη συνεχίζεται. Όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα και θα τον ξεπεράσουμε. Να επιλέξουμε τη σύμπνοια σε αυτή τη συγκυρία» ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο καθηγητής.

Ανακοινώσεων συνέχεια

Στη συνέχεια (στις 15:00) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, εργοδότες, εργαζομένους και ανέργους, καθώς και σε τι ποσοστό θα πρέπει οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με τηλεργασία.

Στις 18:00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα εξηγήσει ποιοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ λόγω του lockdown.

Δείτε τις ανακοινώσεις:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Μητσοτάκης: Επίδομα 800 ευρώ αντί 534 για τον Νοέμβριο