ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Κλείνουν και τα δικαστήρια - Εν αναμονή για τη νέα ΚΥΑ

Lockdown: Κλείνουν και τα δικαστήρια - Εν αναμονή για τη νέα ΚΥΑ

Lockdown: Λειτούργησαν κανονικά την Παρασκευή (6.11) τα δικαστήρια, σε όλη τη χώρα πλην Θεσσαλονίκης, τα οποία θα κλείσουν με την επιβολή των νέων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η προηγούμενη ΚΥΑ που αφορούσε τα δικαστήρια προέβλεπε πως θα μείνουν ανοικτά, με αποτέλεσμα δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι να εξαγγείλουν κινητοποιήσεις για την Παρασκευή (6.11). Οι κινητοποιήσεις αυτές ανεστάλησαν εν τέλει μετά τις διευκρινίσεις από πλευράς κυβέρνησης.

Στην ενημέρωση της Πέμπτης ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε «αναστέλλεται η λειτουργία Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις και πλέον μπαίνει «λουκέτο» και στα δικαστήρια που θα λειτουργούν με μοντέλο Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το θέμα και υποστήριξε πως αναμένει από την κυβέρνηση να εισακουστούν οι προτάσεις τους για τη λειτουργία των διοικητικών δικαστηρίων και την εξειδίκευση των μέτρων στη διάρκεια του lockdown.

Η ανακοίνωση

«Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, όπως είναι γνωστό, είχε αποφασίσει, ως μορφή διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λειτουργία των δικαστηρίων χωρίς περιορισμούς, την συμβολική διακοπή όλων των συνεδριάσεων των διοικητικών δικαστηρίων της Χώρας, την Παρασκευή 6/11/2020 για μισή ώρα.

Οι εξελίξεις, με τη θέση σε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου των έκτακτων περιοριστικών μέτρων (LOCKDOWN), δικαίωσαν την Ένωσή μας. Κατόπιν αυτών, εφόσον εκ των πραγμάτων πλέον τα δικαστήρια θα λειτουργήσουν με περιορισμούς, αναστέλλουμε την αυριανή μας συμβολική κινητοποίηση και αναμένουμε η κυβέρνηση, κατά την εξειδίκευση των μέτρων όσον αφορά τη λειτουργία των διοικητικών δικαστηρίων, να εισακούσει τις προτάσεις μας».

Εν αναμονή για τη νέα ΚΥΑ

Πλέον δικαστές, εισαγγελείς, δικαστικοί υπάλληλοι αλλά και όσοι έχουν εκκρεμείς υποθέσεις, περιμένουν τη νέα ΚΥΑ που θα διευκρινίζει ποιες περιπτώσεις θα εξαιρεθούν από το «λουκέτο» στα δικαστήρια.

Η νέα ΚΥΑ δεν αποκλείεται να εκδοθεί εντός της ημέρας (6.11) ή το Σάββατο (7.11) και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι παρόμοια με αυτή που αφορούσε τα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος λειτουργίας, μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, των δικαστηρίων στη συμπρωτεύουσα θα είναι εκτός απροόπτου το «μοντέλο» που θα ακολουθηθεί και για τα υπόλοιπα δικαστήρια στη χώρα μετά την επιβολή του lockdown.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Πνιγόμαστε» - Δραματική η κατάσταση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη