ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Υγειονομικές «βόμβες» τα δικαστήρια - Ολικό lockdown πριν να είναι αργά

Κορονοϊός: Υγειονομικές «βόμβες» τα δικαστήρια - Ολικό lockdown πριν να είναι αργά

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα δικαστήρια της Αθήνας είναι απογοητευτική. Οι δικηγόροι ο ένας πάνω στον άλλον, τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό ανύπαρκτα και όλα αυτά εν μέσω lockdown. Η Πολιτεία πρέπει να δράσει άμεσα.

Το Newsbomb.gr από την Τρίτη είχε αποκαλύψει την κατάσταση στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι φωτογραφίες της δημοσιογράφου μας, Ευδοκίας Μύτιλη ήταν σοκαριστικές.

Πολλοί από τους πολίτες αλλά και τους δικηγόρους στους χώρους φορούν μάσκα αλλά δεν υπάρχει καμία επιτήρηση για την τήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού. Είναι απορίας άξιο, πώς έχει διατηρηθεί η λειτουργία των δικαστηρίων την ώρα που στην χώρα έχει επιβληθεί lockdown.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Λίγες ώρες μετά το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, που η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της ζήτησε να αλλάξει η ΚΥΑ η οποία καθορίζει την λειτουργία των δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της αναφέρει «η εσπευσμένη έκδοση της νέας Κ.Υ.Α. (με ημερομηνία 6.11.2020, ΦΕΚ Β΄ 4899/6.11.2020), κατά το σκέλος που αφορά στη λειτουργία των Δικαστηρίων, έγινε πρόχειρα και ήταν συνεπώς αναμενόμενο να δημιουργηθούν ζητήματα που χρειάζονται άμεσα διευκρινίσεις και συμπληρώσεις». Διαβάστε την ανακοίνωση ΕΔΩ

Από τα παραπάνω, το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως όλοι αυτοί που βρίσκονται στα δικαστήρια δεν θα κολλήσουν κορονοϊό και δεν θα τον μεταφέρουν στις εργασίες τους και τα σπίτια τους;

Παράπονα από τους δικηγόρους για τον συνωστισμό

Την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται όπως ποτέ άλλοτε, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να εφιστά την προσοχή των πολιτών σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι αντοχές του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες, οι εικόνες στα δικαστήρια κάνουν πολίτες αλλά και τους ίδιους τους δικηγόρους να διαμαρτύρονται.

Μάχιμη δικηγόρος που για ευνόητους λόγους τηρεί την ανωνυμία της, σημειώνει στο Newsbomb.gr πως «αναγκαζόμαστε να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον γιατί οι γραμματείς έχουν φράξει την είσοδο με γραφείο για να μην μπορούμε να μπούμε μέσα».

Όπως σημειώνει η ίδια δικηγόρος, «Δεν μπορείς να απομακρυνθείς γιατί θα χάσεις τη σειρά σου και δεν θα κάνεις την δουλειά σου. Θα ήθελα και εγώ να εξυπηρετούμαι με αξιοπρέπεια και ασφάλεια αλλά αυτά δεν συμβαίνουν στα ελληνικά δικαστήρια».

Παράλληλα, τονίζει πως «οι δικαστές είναι στα έδρανα αρκετά μακριά από κοινό και δικηγόρους προστατευμένοι με πλεξιγκλάς. Εγώ όμως για να καταθέσω μια μήνυση/μια αγωγή ή για να εκπροσωπήσω τον εντολέα μου είμαι κάτω μαζί με το κοινό συνεπώς εγώ είμαι αυτή που κινδυνεύει».

Οι εικόνες που εξασφάλισε το Newsbomb.gr είναι χαρακτηριστικές:

Lockdown τώρα, πριν να είναι αργά

Όλα τα παραπάνω έρχονται και «δένουν» με την εικόνα στους δρόμους της Αθήνας που θυμίζουν… Χριστούγεννα. Το μποτιλιάρισμα είναι καθημερινό και τίποτα δεν θυμίζει μία πόλη που βρίσκεται υπό καθεστώς κυκλοφορίας.

Τα ερωτήματα των πολιτών είναι αμείλικτα. Πώς θα μειωθούν τα κρούσματα όταν δεν τηρούνται τα μέτρα που έχουν προτείνει οι αρμόδιοι επιστήμονες και έχει επιβάλλει η κυβέρνηση; Με δεδομένο πως τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως πρέπει τα κρούσματα να μειωθούν για να φτάσουμε τα Χριστούγεννα σε αριθμό κρουσμάτων που δεν θα θέτει εν αμφιβόλω τις αντοχές του ΕΣΥ, πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και τα μέτρα προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: Στόχος μας είναι να ανοίξει η αγορά στις γιορτές