ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Τα κρίσιμα επόμενα 24ωρα και ο γρίφος της άρσης του lockdown

Κορονοϊός: Τα κρίσιμα επόμενα 24ωρα και ο γρίφος της άρσης του lockdown
ΙΝΤΙΜΕ

Κορονοϊός: Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα. Οι αρχές αναμένουν την πρώτη επιδημιολογική αποτύπωση στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Τότε θα κριθεί και το πόσο θα διαρκέσει το lockdown.

Τα κρούσματα της Τρίτης που έφτασαν τα 2.422 μπορεί να είναι ένας αριθμός σοκαριστικός, δείχνουν ωστόσο τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης και αν μη τι άλλο, την αποφυγή της περαιτέρω έκρηξης.

«Ήδη οι προσπάθειές μας φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βλέπουμε μια αρχόμενη εικόνα σταθεροποίησης, γεγονός που μας δίνει την ελπίδα ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να άρουμε κάποιους από τους περιορισμούς», δήλωνε κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό το απόγευμα της Δευτέρας η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Από την άλλη, ανησυχητική είναι η εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι διασωληνωμένοι είναι σε αριθμό ρεκόρ, με 443 άτομα να βρίσκονται σε ΜΕΘ. Την ίδια ώρα σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η καθημερινή καταγραφή των νεκρών οι οποίοι έφτασαν χθες τους 63.

Τα παραπάνω δεδομένα θέτουν για άλλη μία μέρα σε συναγερμό τις αρχές καθώς αποτελούν την βάση για το ξεδίπλωμα της συνολικής στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Η κυβέρνηση αναμένει τα πρώτα σημάδια πραγματικής μείωσης των κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας καθώς θα έχουν συμπληρωθεί τρεις εβδομάδες lockdown στην Θεσσαλονίκη και δύο σε ολόκληρη την χώρα.

Αντίστοιχα με η μείωση των κρουσμάτων θα αποτελέσει και ορόσημο για το πιο κρίσιμο στοιχείο της εικόνας της πανδημίας της χώρας που δεν είναι άλλο από τις αντοχές του συστήματος υγείας. Οι εισαγωγές τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται στις 450 ημερησίως, αριθμός που πιέζει πολύ τα νοσοκομεία. Όπως και οι διασωληνωμένοι οι οποίοι αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο κατά 10%!

Η μείωση των κρουσμάτων αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα και χαλάρωση της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ. Εάν και εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί σύντομα τότε θα έχουμε και τα πρώτα δεδομένα για τις επόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην ημερομηνία άρσης του lockdown.

Η παράταση του απαγορευτικού θεωρείται δεδομένη και πέραν της 30ης Νοεμβρίου με ορίζοντα το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου καθώς όπως συζητείται στο κυβερνητικό στρατόπεδο εάν αρθεί κατά την αρχική ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί, τότε όχι μόνο θα χαθεί σύντομα το όποιο κέρδος στα ημερήσια κρούσματα, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ θα επανέλθει πολύ σύντομα, εάν και εφόσον τότε είναι σε χαμηλότερο επίπεδο απ’ ότι σήμερα.

Το σίγουρο είναι, είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

«Είναι αβέβαιο τι θα γίνει. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τόσο καλά στοιχεία για να σταματήσουμε το lockdown. Είναι αβέβαιο τι θα γίνει όλο τον Δεκέμβριο. Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας έως την Άνοιξη». Σημείωσε ότι: «μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα τελειώσει η επιδημία το χειμώνα, θα πάει μέχρι την Άνοιξη».

«Κανείς δεν ξέρει» απάντησε στην ερώτηση αν θα πάμε με lockdown έως τον Δεκέμβριο. «Αν ανοίξουμε, που κάποια στιγμή θα ανοίξουμε, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ξαναπάρουμε μέτρα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» τόνισε και σημείωσε ότι τα κυλιόμενα lockdown θα πάνε τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη.

Η οικονομία

Την ίδια στιγμη τρέχει και η μάχη της Οικονομίας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή για το νέο άνοιγμα της αγοράς. Από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της αγοράς, αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση, τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Από πλευράς του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο Realfm 97,8 και σε ερώτηση σχετικά και με τη δήλωση Παπαθανάση απάντησε ότι «δεν είπε ο κ. Παπαθανάσης ότι 1η Δεκεμβρίου ανοίγουν όλα. Το εάν θα ανοίξουμε ή όχι θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά που επεξεργαζόμαστε είναι, αν μας πουν ότι μπορούμε 1η Δεκεμβρίου να ανοίξουμε εν όλω ή εν μέρει, με ποιο ρυθμό θα ανοίξουμε. Αυτό είπε και ο Παπαθανάσης».

Το σίγουρο είναι πως όλα τα παραπάνω αλληλοτέμνονται με συνέπεια κάθε εναλλαγή να επηρεάζει συνολικά τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού. Το μόνο σίγουρο και βασικός στόχος της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα, κάτι που θα φέρει και μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία, κάτι που τελικώς θα φέρει το άνοιγα της οικονομίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr