ΕΛΛΑΔΑ

«Βόμβα» Βασιλακόπουλου στο Newsbomb.gr: Αν δεν προσέξουμε, θα έρθει και τρίτο lockdown

«Βόμβα» Βασιλακόπουλου στο Newsbomb.gr: Αν δεν προσέξουμε, θα έρθει και τρίτο lockdown

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και τα σενάρια για τη σταδιακή άρση του lockdown, μίλησε στο Newsbomb.gr o Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλειδί στην... εξίσωση είναι η συμπεριφορά των πολιτών όταν ξεκινήσει η άρση των μέτρων.

«Η πανδημία στην χώρα μας βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο αλλά η μείωση των κρουσμάτων δεν συντελείται με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Ωστόσο υπάρχει μια έστω και μικρή μείωση. Σε δύο εβδομάδες μετά την μείωση των κρουσμάτων θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε και μείωση στους νεκρούς και τους διασωληνωμένους», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Και συμπληρώνει: «το δεύτερο lockdown δεν υπήρξε τόσο αποτελεσματικό όσο αυτό της περασμένης άνοιξης λόγω πολλών παραγόντων, όπως το υψηλό ιικό φορτίο στην κοινότητα αλλά και τον καιρό που πλέον είναι πιο κρύος και κάνει πιο εύκολη τη διάδοση».

Σε ότι έχει να κάνει με την άρση του lockdown ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε στο Newsbomb.gr ότι από υγειονομικής άποψης όσο αργότερα συμβεί τόσο καλύτερο θα είναι για την εξέλιξη της πανδημίας. Ωστόσο όπως ανέφερε: «θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στα υγειονομικά και τα οικονομικά δεδομένα».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι όταν ξεκινήσει η άρση των μέτρων τότε όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική συμπεριφορά των πολιτών και το κατά πόσο θα τηρούν τα μέτρα (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κ.α.). «Αν τα μέτρα χαλαρώσουν τότε σε ένα μήνα θα πάμε σε τρίτο lockdown», σημείωσε o καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με την εστίαση, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά ο κλάδος παρά το γεγονός ότι εντάσσεται σε μια ΚΑΔ. «Είναι άλλο πράγμα ένα εστιατόριο από ένα μπαρ. Τα εστιατόρια θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα αλλά πάντα με περιοριστικά μέτρα. Επίσης πιστεύω ότι αν τα εστιατόρια είναι κλειστά τις ημέρες των εορτών τότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης από συγκεντρώσεις σε σπίτια χωρίς κανένα μέτρο προστασίας».

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ την Κυριακή, 29/11 ανακοίνωσε είναι 1.193, νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 104.227 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 53.0% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 98, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.321 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 603 (73.1% άνδρες).

Από το σύνολο των 104.227 κρουσμάτων, 4.879 (4.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 27.746 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 98 θάνατοι και 603 διασωληνωμένοι - 1.193 κρούσματα