ΕΛΛΑΔΑ

Αλέξης Γρηγορόπουλος: Αποκλεισμένο από την ΕΛ.ΑΣ. το σημείο της δολοφονίας (photos)

Αλέξης Γρηγορόπουλος: Αποκλεισμένο από την ΕΛ.ΑΣ. το σημείο της δολοφονίας (photos)

Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Αστακός» τα Εξάρχεια με 5.000 αστυνομικούς να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και να απομακρύνουν όσους πλησιάζουν το σημείο της δολοφονίας.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Παρτσάλης

Σήμερα (6/12) συμπληρώνονται 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός στα Εξάρχεια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής (6/12), αντιπροσωπεία της κεντρικής επιτροπής της ΚΝΕ, μέλη της ΑΔΕΔΥ και μέλη του ΚΚΕ Μ-Λ, με την αστυνομία να προχωρά σε προσαγωγές.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποκλείσει το σημείο ώστε να μην μπορεί κανείς να πλησιάσει, ενώ σε καίρια σημεία έχουν τοποθετηθεί άνδρες των ειδικών σωμάτων που διαθέτει η αστυνομία, όπως και τα ειδικά οχήματα τύπου «Αύρα».

5.000 αστυνομικοί στο δρόμο - Φόβοι για καταδρομικές επιθέσεις

Η Αστυνομία έχει εκπονήσει σχέδιο προκειμένου οι αστυνομικοί στόχοι να βρίσκονται σε επιφυλακή σήμερα Κυριακή, υπό το φόβο καταδρομικών επιθέσεων όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε περιοχές εκτός κέντρου. Σε κλοιό θα βρίσκονται τα Εξάρχεια, όπου υπάρχουν καλέσματα από το πρωί για συγκεντρώσεις.

Το σχέδιο προβλέπει σαρωτικούς ελέγχους στα Εξάρχεια, προκειμένου οι αστυνομικοί να εξακριβώνουν εάν τα άτομα που κυκλοφορούν έχουν στείλει το σχετικό sms και εάν έχουν πάνω τους τα σχετικά έγγραφα μετακίνησης.

Η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων χαρακτηρίζεται ως ένα δυνατό «κρας τεστ» για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα επιδιώξει να αποτρέψει τυχόν συγκεντρώσεις «εν τη γενέσει» τους. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων, δηλαδή να υπάρξει περίπτωση πολυπληθούς συγκέντρωσης, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να διαλυθεί με αστυνομική επέμβαση. Στόχος είναι οι δυνάμεις καταστολής, όπως τα ΜΑΤ και η ομάδα Δράση, να μη χρειαστεί να έρθουν σε «σύγκρουση» με πολυπληθείς ομάδες συγκεντρωμένων. Για το λόγο αυτό σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης υπάρχουν αστυνομικοί που προχωρούν σε ελέγχους και, αν χρειαστεί, σε προληπτικές προσαγωγές.

Συνολικά στους δρόμους της πρωτεύουσας βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, ενώ στον αττικό ουρανό πετά το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και τα drones που δίνουν «live» εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ.

Παράλληλα, σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια κατάληψής τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διαταγή Στρατηγού Φλώρου: «Ετοιμάστε όλα τα οπλικά συστήματα» - Κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου