ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμος Αθηναίων θυμήθηκε να στείλει 700.000 κλήσεις εν μέσω πανδημίας;

Ο Δήμος Αθηναίων θυμήθηκε να στείλει 700.000 κλήσεις εν μέσω πανδημίας;

Κάτι δεν μας λέει καλά ο Δήμος Αθηναίων και ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, αφού εν μέσω σφοδρής πανδημίας και εν μέσω Χριστουγέννων θυμήθηκε να στείλει ραβασάκια με... ανεξόφλητες προϊστορικές κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας 

Ο δήμος Αθηναίων όχι μόνο δεν πήρε πίσω τα χιλιάδες πρόστιμα που έστειλε πριν από μερικές μέρες σε πολίτες για «ξεχασμένες» κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ ακόμα και του 2015, αλλά σύμφωνα με αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών», ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέο και ισχυρότερο… τσουνάμι στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή έχει ήδη βάλει μπροστά να απελευθερώσει νέο «κύμα» κλήσεων που θα φτάσει στις πόρτες έως και 770.000 ανθρώπων – ένα πλήθος δηλαδή κατά περίπου 100.000 μεγαλύτερο από τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων!

Κάποιοι λένε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού έχουν παραγγελθεί 700.000 φάκελοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποσταλλούν 700.000 κλήσεις.

Ο συγκεκριμένος αριθμός καταγράφεται σε πρακτικό αξιολόγησης προσφορών που κατατέθηκαν στο πλαίσιο ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την αποστολή των ειδοποιητηρίων, το οποίο τίθεται προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου.

Με λίγα λόγια, ο Δήμος Αθηναίων θα στείλει τις κλήσεις στους πολίτες μέσω ιδιωτικής εταιρείας κούριερ (ο προϋπολογισμός του έργου παροχής υπηρεσιών ανέρχεται σε 381.920 ευρώ). Στο πρακτικό οι προς αποστολή φάκελοι αλληλογραφίας καταγράφονται στα 770.000 τεμάχια.

Αν και σύμφωνα με στελέχη της δημοτικής αρχής η συγκεκριμένη ποσότητα φακέλων αντιστοιχεί σε ένα πλήθος ταμειακών ειδοποιήσεων κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς τον δήμο, η μοναδική περιγραφή που υπάρχει στο πρακτικό μιλά για «φακέλους αλληλογραφίας ειδοποιητηρίων κλήσεων (ταμειακών προσκλήσεων) σε οφειλέτες, προερχόμενες από βεβαιωμένες στο ταμείο του Δήμου παραβάσεις Κ.Ο.Κ. της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων και της ΕΛ.ΑΣ.».

Καθώς φαντάζει αδύνατο να κόπηκαν 770.000 κλήσεις εντός του τρέχοντος έτους, πιθανότατα πολλοί από τους αποδέκτες των ειδοποιητηρίων να λάβουν πρόστιμα για παραβάσεις (π.χ. παράνομη στάθμευση) παρελθόντων ετών και μόλις ανοίξουν τον φάκελο να κληθούν να «σπάσουν» το κεφάλι τους και να θυμηθούν αν όντως είχαν παρκάρει στο σημείο που αναφέρεται στην κλήση.

Πάντως το όλον ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν το Δήμο ότι θυμήθηκε να στείλει τα ραβασάκια για να βγάλει τα «σπασμένα» από το φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν το πλήθος των αντιδράσεων και το γεγονός ότι οι πολίτες υποχρεούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα μέχρι το τέλος του μήνα, η Ανοιχτή Πόλη, η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, έφερε άμεσα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση κατέθεσε ένα πλάνο, το οποίο θα μπορούσε να είναι και ωφέλιμο για τον δήμο και όσο το δυνατόν δικαιότερο για τους πολίτες. Πρότεινε συγκεκριμένα να γίνει μια γενναία ρύθμιση για κούρεμα στις οφειλές, που θα μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 50%, και ταυτόχρονα να αποπληρωθεί το υπόλοιπο των οφειλών σε δόσεις.

Η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης δεν έγινε αποδεκτή και το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε ο δήμος είναι ότι θα δώσει προθεσμία στους πολίτες για την υποβολή ένστασης.

Πάντως το σύνολο των ανείσπρακτων οφειλών, πολλές από τις οποίες αφορούν παραβάσεις ΚΟΚ, έχει φτάσει τα τελευταία 19 χρόνια στα 363 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται στις ανείσπρακτες οφειλές 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που τα έσοδα από τις παραβάσεις αντιστοιχούν σε 1 με 1,5 εκατομμύριο. Ο τρόπος όμως που επιχειρείται τώρα να εισπραχθεί ένα μέρος των οφειλόμενων δεν αντιστοιχεί στη συγκυρία ούτε δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα ν' αντιδράσει.

Τι λέει ο Δήμος Αθηναίων;

Από τον Δήμο Αθηναίων και για την διευκόλυνση των πολιτών που έχουν λάβει ειδοποιήσεις για ποσά που οφείλουν από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και της Τροχαίας της περιόδου 2016-2017, διευκρινίζονται τα εξής:

Για την εξόφληση της οφειλής υπάρχει η δυνατότητα τμηματικής καταβολής ως και σε 24 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στην ηλεκτρονική διεύθυνση kliseis@athens.gr Στη συνέχεια η διαδικασία ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα αμφισβήτησης της βεβαίωσης των διοικητικών προστίμων του ΚΟΚ και μπορούν να ζητήσουν από την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων, αντίγραφα των παραβάσεων από το πρωτότυπο στέλεχος που τηρείται στο αρχείο. 'Oταν τα στοιχεία που αφορούν στον προσδιορισμό του οχήματος (αριθμός κυκλοφορίας, είδος, μάρκα, ύψος διοικητικού προστίμου), είναι λανθασμένα (έστω και ένα από αυτά) η πράξη καθίσταται ακυρωτέα. Τα αντίγραφα αυτά, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων στην ηλεκτρονική διεύθυνση t.bebaiosis.esodon.kok@athens.gr διαβιβάζονται στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους στην υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Τμήματος Βεβαίωσης Εσόδων από Παραβάσεις του ΚΟΚ της Δ/νσης Δημοτικών προσόδων έχει δοθεί ήδη η δυνατότητα επικοινωνίας των ενδιαφερομένων στην ηλεκτρονική διεύθυνση t.bebaiosis.esodon.kok@athens.gr για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των βεβαιώσεων παραβάσεων του ΚΟΚ όχι μόνο του 2016 και του 2017 αλλά και προηγούμενων οικονομικών ετών.

Τέλος, για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής αποστολής ενστάσεων-διευκρινίσεων, ο Δήμος Αθηναίων έχει μεριμνήσει να εξυπηρετούνται μέσω έξι τηλεφωνικών γραμμών (210-5277255, 7256, 7269, 7270, 7248, 7273,) τις εργάσιμες μέρες και ώρες και να κλείνουν ραντεβού για αυτοπρόσωπη παρουσία.

Ενδεικτικά μέχρι την Τρίτη 01/12/2020 η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων είχε δεχθεί 1.100 ηλεκτρονικά μηνύματα και είχε διεκπεραιώσει το 80% από αυτά καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει την επίσπευση της νομοθέτησης της ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών στους Δήμους σε 120 μηνιαίες δόσεις προκειμένου να διευκολυνθούν ουσιαστικά όλοι οι οφειλέτες σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Αυτό είναι το εγχειρίδιο για τον εμβολιασμό στα 1.088 εμβολιαστικά κέντρα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για τις γιορτές - Αχτίδα φωτός από τα επιδημιολογικά δεδομένα