ΕΛΛΑΔΑ

Πελώνη στον Alpha 98,9: Δεν θα στείλουμε τα ΜΑΤ στους ναούς

Πελώνη στον Alpha 98,9: Δεν θα στείλουμε τα ΜΑΤ στους ναούς

Να αναθεωρήσει η Εκκλησία τη στάση της περί ανοιχτών ναών τα Θεοφάνια, ζήτησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

«Δεν θα μπω σε αυτο το μπρα ντε φερ, δεν τιμά κανέναν. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, και η εκκλησία, για ό,τι συμβεί», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θ’ αναθεωρήσει τη στάση της», τόνισε κατά τη συνέντευξή της στον ALPHA 98,9, αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τις λειτουργίες των Θεοφανίων παρουσία πιστών, παρά την αντίθετη απόφαση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Αφού επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία». Η κυρία Πελώνη επισήμανε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας και αναγνώρισε ότι η Εκκλησία, από την πλευρά της, έχει επιδείξει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση. Εξήγησε, δε, ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στο προϊσχύον καθεστώς περιορισμών βασίζεται στην ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική εικόνα, εν όψει της προτεραιότητας που έχει δοθεί στο άνοιγμα των σχολείων και γι’ αυτό όλοι πρέπει να συνεργαστούν γι’ αυτό το σκοπό. Ανέφερε ακόμη και σε περιπτώσεις διαδηλώσεων έγινε προσπάθεια για συνεννόηση αντί επεμβάσεων της Αστυνομίας.

Αναλυτικότερα, ερωτηθείσα αν υποχωρήσει η κυβέρνηση στην απαίτηση της ιεραρχίας να ανοίξουν οι ναοί τα Θεοφάνια, η κ. Πελώνη είπε: «Η κυβερνηση από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται σε διαβούλευση με την Εκκλησία, που σε μεγάλο βαθμό έχει επιδείξει υπεύθυνη στάση», προσθέτοντας ότι ο λόγος που ελήφθησαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για μία εβδομάδα είναι η «ανάγκη να μην διακυβευτεί η επιδημιολογική εικόνα, καθώς πρόθεσή μας είναι να ανοιξουν τα σχολεία».

«Θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν σε αυτό. Ζητάμε να αναθωρήσει η Εκκλησία τη στάση της, ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Υπήρξε μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιερώνυμο. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Και η Εκκλησία πλήττεται, όπως όλη η κοινωνία, από την πανδημία και η Εκκλησία είναι κομμάτι της κοινωνίας. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών».

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση είχε ενημερώσει την Εκκλησία προτού ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, η κ. Πελώνη τόνισε: «Δεν θα μπω σε αυτο το μπρα ντε φερ, δεν τιμά κανέναν. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, και η εκκλησία, για ό,τι συμβεί».

Η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει αστυνομικές δυνάμεις στους ναούς αύριο, προκειμένου ν αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού; «Πιστεύετε ότι πρέπει να σταλούν τα ΜΑΤ στην εκκλησία; Δεν θα υπάρξουν τέτοιες εικόνες. Δεν υπήρξαν ούτε σε διαδηλώσεις», ξεκαθάρισε η κ. Πελώνη.

«Θέλουμε τη συνεργασία της και ελπίζω ότι θα αναθεωρηθεί αυτή η στάση», πρόσθεσε.

Ανασχηματισμός

Ερωτηθείσα για τον ανασχηματισμό, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως το έργο της κυβέρνησης κρίνεται πετυχημένο στο σύνολό του κι αυτό προκύπτει και από τις απόψεις μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων στις μετρήσεις κοινής γνώμης.

«Ο βασικός κορμός και τα παραγωγικά υπουργεία δεν έχουν αλλάξει. Έγινε ένα φρεσκάρισμα της ομάδας και ενίσχυση σε κάποιους τομείς του κυβερνητικού έργου», τόνισε και πρόσθεσε πως «τους πολίτες απασχολεί το έργο της κυβέρνησης κι όχι ποιος φεύγει ή ποιος μένει». Κατέληξε υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να έχει αντιμετωπίσει τόσες πολλές και σημαντικές προκλήσεις από την ανάληψη των καθηκόντων της, καθώς και ότι η αναδιάταξη και ανασύνθεση ενός υπουργικού σχήματος ακόμη και σ’ αυτές τις συνθήκες δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα.

Τέλος, σε ερώτηση για το χρόνο των εκλογών, η κυρία Πελώνη επανέλαβε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Για άνοιγμα σχολείων


Ερωτηθείσα για το μπρος-πίσω στις ανακοινώσεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, καθώς αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες ταυτόχρονα και στη συνέχεια η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως μόνο για τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, η κ. Πελώνη υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών κι αυτές ήταν το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν προκατέλαβε τις εισηγήσεις αυτές, αλλά ανακοίνωσε την πρόθεσή της που ήταν και παραμένει κατά προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα, τόνισε ότι η επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών για μία εβδομάδα υπαγορεύτηκε ακριβώς από την ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική εικόνα και άρα το άνοιγμα των σχολείων.

Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση αξιολογείται βήμα-βήμα και ότι, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν υπάρξει κάποια επιδείνωση, προτεραιότητα παραμένει το άνοιγμα των σχολείων, και η επαναλειτουργία του εμπορίου με τη μέθοδο του click away.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, η κυρία Πελώνη υπογράμμισε ότι προχωρούν με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που είχε εξ αρχής καταρτιστεί και ότι έως χθες το βράδυ είχαμε 10.000 εμβολιασμούς.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου καθημερινά ανακοινώνονται νέα, σκληρότερα, περιοριστικά μέτρα: «Να είμαστε πιο φειδωλοί στα λόγια, να κοιτάζουμε τα στοιχεία κι αυτά που λέμε να είναι τεκμηριωμένα».