ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία για «έκρηξη» κρουσμάτων - Ποιες περιοχές προβληματίζουν τους ειδικούς

Κορονοϊός: Ανησυχία για «έκρηξη» κρουσμάτων - Ποιες περιοχές προβληματίζουν τους ειδικούς
INTIME NEWS

Η χαλάρωση των γιορτών φαίνεται πως οδήγησε σε έξαρση της νόσου που ίσως να οδηγήσει στο τρίτο κύμα της πανδημίας τους δύσκολους μήνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική με την επιδημιολογική κατάσταση να προβληματίζει επιστήμονες και κυβέρνηση. Παρά το lockdown και τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές της Αττικής όπου παρατηρήθηκε έντονο ιικό φορτίο, ο ρυθμός υποχώρησης των κρουσμάτων κορονοϊού είναι πολύ αργός.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες τα μισά κρούσματα εντοπίζονταν στην Αττική, ενώ και σήμερα το 1/3 ανιχνεύτηκαν στο Λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα, από τα 890 εγχώρια κρούσματα, τα 324 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, εκτός από τον Ασπρόπυργο που ήδη βρίσκεται σε αυστηρό lockdown, ανησυχία υπάρχει για περιοχές όπως το Κερατσίνι, το Ίλιον, το Ζεφύρι, το Περιστέρι το Μενίδι, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τον κεντρικό τομέα της Αθήνας.

Αττική: Τριπλάσιο το ιικό φορτίο στα λύματα μετά την Πρωτοχρονιά

Την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής ανέφερε πως όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα.

Όπως ο ίδιος τόνισε η αύξηση του ιικού φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και την διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικο φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και Κυριακή, ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

Ανησυχία για την περιφέρεια

Την ίδια ώρα, συνολικά 16 περιοχές της επικράτειας σημείωσαν την Τρίτη (05/01) διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού. Η Ροδόπη έχει την πρωτιά με 55 νέα κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Βοιωτία με 36.

«Σκληρό lockdown 3 εβδομάδων για να πέσουν τα κρούσματα»

Την πεποίθηση ότι ένα σκληρό lockdown δύο ή τριών εβδομάδων θα έριχνε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό, κάτι που σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας θα επέτρεπε να μην ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως ο κόσμος τον Νοέμβριο εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ τη δυνατότητα των μετακινήσεων. Αντίθετα τον Μάρτιο όχι, γιατί φοβόταν, πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Σε ποιες περιοχές δόθηκε παράταση - Πού θα ισχύουν νέα μέτρα