ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Πώς θα εξελιχθεί o χιονιάς από Δευτέρα - Πρόγνωση Μαρουσάκη

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Πώς θα εξελιχθεί o χιονιάς από Δευτέρα - Πρόγνωση Μαρουσάκη

Κακοκαιρία: Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Λέανδρος» με το τσουχτερό κρύο, τις χιονοπτώσεις και τη βροχή να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από το βράδυ της Πέμπτης. Από το πρωί χιονίζει και στα ορεινά της Αττικής.

Tην εξέλιξη της κακοκαιρίας «Λέανδρος» σχολιάζει με ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζει ο μετεωρολόγος του OPEN TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης, αναφέροντας πως από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου αναμένεται νέο, ισχυρό κύμα χιονιά στη χώρα μας. Όσον αφορά στην εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει πως «καθώς θα περνούν οι ώρες οι χιονοπτώσεις σιγά σιγά θα αρχίσουν να μετατοπίζονται προς τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο... Από τα ξημερώματα της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά, το Αιγαίο (κεντρικά, ανατολικά και βόρεια τμήματα) όπως επίσης και τα ορεινά πιθανόν ημιορεινά της Κρήτης».

Αναλυτικότερα, η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Η εξέλιξη του χιονιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα χιονιά που σαρώνει τη χώρα μας από τα βόρεια προς τα νότια. Το δεύτερο από τα τρία συνολικά κύματα κακοκαιρίας που αναμένουμε μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας ήταν αποτέλεσμα ενός βαρομετρικού χαμηλού το οποίο οργανώθηκε στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και βάθυνε καθώς αυτό μετατοπίστηκε προς τη χώρα μας ενώ σιγά σιγά αρχίζει και εισέρχεται στο Αιγαίο.

Η πορεία των χιονοπτώσεων

Καθώς θα περνούν οι ώρες οι χιονοπτώσεις σιγά σιγά θα αρχίσουν να μετατοπίζονται προς τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Έτσι λοιπόν μέχρι και το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα απασχολούν τμήματα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλία τις Σποράδες, την Εύβοια, την κεντρική και κυρίως ανατολική Στερεά, την βορειοανατολική Πελοπόννησο και πιθανόν τμήματα των Κυκλάδων και του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Από τα ξημερώματα της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά, το Αιγαίο (κεντρικά, ανατολικά και βόρεια τμήματα) όπως επίσης και τα ορεινά πιθανόν ημιορεινά της Κρήτης.

Εξέλιξη των χιονοπτώσεων στην Αττική

Πυκνές κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και στο νομό Αττικής μέχρι και αύριο το πρωί ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν πρόσκαιρα.

Εξέλιξη των χιονοπτώσεων στη Θεσσαλονίκη

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στην Θεσσαλονίκη μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες οπότε και θα αρχίσουν να περιορίζονται στα ανατολικά και νότια για να σταματήσουν μέχρι το ξημέρωμα αύριο.

Νέο ισχυρό κύμα χιονιά την Δευτέρα

Όπως έχουμε ενημερώσει εδώ και αρκετές ημέρες, αναμένουμε και τρίτο κύμα κακοκαιρίας την Δευτέρα που ίσως είναι και το ισχυρότερο. Το κύμα αυτό θα αφορά περιοχές από Θεσσαλία και πιο νότια με την Πελοπόννησο, την Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη να βρίσκονται στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων.

Το τρίτο αυτό κύμα θα είναι και πάλι αποτέλεσμα ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα ξεκινήσει και πάλι από τις ακτές της δυτικής Ιταλίας και θα ακολουθήσει μια πιο νότια τροχιά σε σχέση με αυτό που μας απασχολεί τώρα και αυτός είναι και ο λόγος που θα επηρεαστεί από έντονα φαινόμενα και η Κρήτη με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέσα στην Δευτέρα σε Πελοπόννησο, Στερεά και Εύβοια και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και ετοιμότητα.

Πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική τη Δευτέρα

Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένουμε και πάλι στην Αττική την Δευτέρα και μέχρι το πρωί της Τρίτης με αυξημένες τις πιθανότητες αυτό το κύμα να επηρεάσει και το λεκανοπέδιο. Μεγάλες πιθανότητες εμφανίζονται και στον παράγοντα "χιονόστρωση" μιας και η ατμόσφαιρα θα έχει ήδη ψυχθεί αρκετά ενώ ψυχρότερες αέριες μάζες θα εισβάλουν στο νομό. Εκτιμούμε με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία ότι αυτό το κύμα θα ευνοήσει σημαντικά το νομό σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις με αποτέλεσμα οι πιθανότητες για προβλήματα να εμφανίζονται πολύ αυξημένες.

Ολικός παγετός στη Βόρεια Ελλάδα

Τις επόμενες ημέρες που θα ανοίξει ο καιρός στα βόρεια, ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν (πιθανόν και κάτω από τους -15°C). Αυτό θα έχει σαν συνέπεια τον σχηματισμό ισχυρού παγετού που σε αρκετές περιοχές θα κρατάει όλη την ημέρα κι έτσι λοιπόν ο παγετός θα είναι ολικός».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση: Παραμένει σε lockdown – Κραυγή αγωνίας από επιχειρήσεις κι εργαζόμενους - Φόβοι για λουκέτα