ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο των ειδικών οι μεταλλάξεις - Προβληματίζουν τα «ορφανά» κρούσματα

Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο των ειδικών οι μεταλλάξεις - Προβληματίζουν τα «ορφανά» κρούσματα
INTIME NEWS

Ένα ακόμη κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από την παραλλαγή του ιού στη χώρα μας σε 27.

Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι καθώς το νέο αυτό κρούσμα εντοπίστηκε στην κοινότητα και είναι «ορφανό» δηλαδή το άτομο δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε προκύπτει επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και αυτό το κρούσμα εντοπίστηκε στην Αττική.

Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι αν τα νέα στελέχη ξεφεύγουν από τη δράση των εμβολίων, κάτι, πάντως, που δεν προκύπτει από τις έρευνες.

Οι υγειονομικές Αρχές προχωρούν σε στενή επιτήρηση των μεταλλάξεων που παρατηρούνται στη χώρα μας ώστε να αποφευχθεί τρίτο κύμα της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (23/01), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 605 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 256 στην Αττική, με τους ειδικούς να προβληματίζονται με την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον, 292 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 24 ακόμη άνθρωποι κατέληξαν από τον φονικό ιό το τελευταίο 24ωρο και 5.622 από την αρχή της πανδημίας.

Μαγιορκίνης: Τι γνωρίζουμε για τη θνητότητα της βρετανικής μετάλλαξης

Στη μετάλλαξη και τα στοιχεία περί αυξημένης θνητότητας αναφέρθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του στο Facebook.

«Σχετικά με τα στοιχεία αυξημένης θνητότητας του βρετανικού στελέχους. Υπάρχει μία σειρά προκαταρτικών μελετών στο Ην. Βασίλειο που δείχνει μέτρια αύξηση της πιθανότητας θανάτου (κατά περίπου 30%) για άτομα που είχαν έλλειψη του γονίδιου S στην PCR (συμβατή με το μεταλλαγμένο στέλεχος) σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν αυτή την έλλειψη».

«Τα δεδομένα όπως αναγνωρίζουν και οι ερευνητές ωστόσο έχουνε πάρα πολλές ελλείψεις και συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ερμηνευθούν τα αποτελέσματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτούνται μεγάλες μελέτες με σωστό σχεδιασμό για να δοθούν με σιγουριά απαντήσεις σε τόσο σημαντικά ερωτήματα» συμπληρώνει.

Δείτε την ανάρτησή του:

Παράλληλα, για τις μεταλλάξεις μίλησε στο Mega ο καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Όλοι οι ιοί καθώς πολλαπλασιάζονται υφίστανται μεταλλαγές, μικροαλλαγές στο RNA τους. Οι κλώνοι που θα επικρατήσουν είναι αυτοί που μεταδίδονται ευκολότερα. Έχουν εμφανιστεί 2-3 τέτοιες μεταλλάξεις που φαίνεται ότι όντως μεταδίδονται ευκολότερα και έχουν επικρατήσει. Το ότι μεταδίδονται ευκολότερα δε σημαίνει ότι έχουν και μεγαλύτερη θνητότητα. Μάλλον αντίθετα πάει αυτό. Εχτές ανακοινώθηκε από τους Βρετανούς ότι φοβούνται ότι έχει και μεγαλύτερη θνητότητα. Δεν έχει αποδειχτεί ακόμα. Είναι πάντως λογικό να επικρατούν μεταλλάξεις που μεταδίδονται ευκολότερα. Είναι λάθος να απομονώνουμε αυτούς που έχουν μετάλλαξη. Καλό είναι να χαρτογραφήσουμε αν η μετάλλαξη είναι στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μεταδίδεται, και να καθυστερήσουμε την είσοδό της. Το εμβόλιο την καλύπτει τη μετάλλαξη προς το παρόν. Αλλά αν η μετάλλαξη επικρατήσει στην Ελλάδα πρέπει να το ξέρουμε για να δούμε πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί, να γίνει προγραμματισμός τους» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Κοσμοσυρροή στους εμπορικούς δρόμους

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού το πρώτο Σάββατο με τα καταστήματα ανοικτά, μετά από καιρό.

Μπορεί να ήταν αναμενόμενο ότι τις πρώτες μέρες του ανοίγματος των καταστημάτων θα υπάρχει κάποια κίνηση στα μαγαζιά, λόγω της μεγάλης αναμονής των πολιτών, αλλά και των εκπτώσεων, ωστόσο οι εικόνες που καταγράφηκαν δεν έχουν προηγούμενο!

Ο συνωστισμός ήταν τέτοιος που, σύμφωνα πληροφορίες του Open, χρειάστηκε να βγουν υπεύθυνοι καταστημάτων με μεγάλες ουρές, για να παρακαλέσουν τον κόσμο να φύγει και να επιστρέψει την Κυριακή, που θα είναι πάλι ανοιχτά τα μαγαζιά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί που περιφρουρούσαν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, έπιασαν πολλούς πολίτες που προσπάθησαν να σπάσουν τη δίωρη προθεσμία που είχαν για να κάνουν τα ψώνια τους.

Έστελναν και ξανάστελναν SMS, θεωρώντας ότι έτσι «ανανέωναν» το χρόνο παραμονής τους στα μαγαζιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Γλύφει εκεί που έφτυνε - Του βγήκαν ξινά τα νταηλίκια