ΕΛΛΑΔΑ

Μετακίνηση εκτός νομού: Οι σκέψεις για άρση - Η ημερομηνία που εξετάζεται

Μετακίνηση εκτός νομού: Οι σκέψεις για άρση - Η ημερομηνία που εξετάζεται

Η νέα εβδομάδα θα κρίνει τα πάντα, καθώς αν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν, η συζήτηση για την άρση μετακινήσεων από νομό σε νομό θα μπει σε νέες βάσεις.

Το lockdown συνεχίζεται στη χώρα μας και μια από τις πιο «βαριές» απαγορεύσεις είναι φυσικά εκείνη για την μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν δει τα αγαπημένα τους πρόσωπα για σχεδόν 3 μήνες!

Έτσι η εβδομάδα που ξεκινά από αύριο, Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου είναι κρίσιμη καθώς αν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν τότε η ημέρα για την άρση της απαγόρευσης δεν θα αργήσει.

Η ημερομηνία που μοιάζει ως η πλέον πιθανή αυτή τη στιγμή είναι η 8η Φεβρουαρίου, αλλά κι αυτή υπό προϋποθέσεις, μιας και θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα δεδομένα από το άνοιγμα λυκείων και γυμνασίων, που είναι προγραμματισμένα για την 1η Φεβρουαρίου.

Πιο πιθανή είναι η άρση του μέτρου για μετακίνηση από νομό σε νομό μόνο για ψάρεμα, κυνήγι και μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, πριν την 8η Φεβρουαρίου. Το σενάριο αυτό όμως θα έχει και περιορισμούς, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν απαγορεύσεις να μετακινηθούν πολίτες από κόκκινες περιοχές προς νομούς που σήμερα είναι πράσινοι.

Τι ισχύει για τους φοιτητές

Εξάλλου, με τα νέα δεδομένα που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6:00 το πρωί, οι Αρχές έδωσαν την ευκαιρία να μετακινηθούν εκτός νομού οι φοιτητές, παρά την απαγόρευση της συγκεκριμένης μετακίνησης.

Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να μετακινηθούν εντός 72 ωρών προκειμένου να αδειάσουν και ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν. Θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων στο lockdown.

Πάντως, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής
  • Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρέας Παπανδρέου: Το τρομερό μυστικό του που γνώριζαν μόνο 2 άνθρωποι

Ροή Ειδήσεων