ΕΛΛΑΔΑ

«Καταπέλτης» η ΕΕ για AstraZeneca: 75% κάτω οι παραδόσεις σε εμβόλια

«Καταπέλτης» η ΕΕ για AstraZeneca: 75% κάτω οι παραδόσεις σε εμβόλια

Δραματικές οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες με το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ ΕΕ και AstraΖeneca να έχει ξεκινήσει.

Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων φαίνεται να φτάνει στα άκρα με τις προσδοκίες από αυτή την συνάντηση να εκτιμάται πως είναι μάλλον χαμηλές, αφού ήδη από το πρωί υπήρχαν πληροφορίες που έκαναν λόγο ακόμη και για ακύρωση της καθώς η εταιρεία είχε ενημερώσει ότι δεν σκόπευε να συμμετάσχει.

Εν τέλει η AstraZeneca προσήλθε μεν στο τραπέζι του διαλόγου εντούτοις εκπροσωπείται από μόλις ένα άτομο και όχι από υψηλόβαθμα στελέχη της.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τεχνική ενημέρωση που έγινε νωρίτερα, προκύπτει πως η μείωση στις παραδόσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι είχε φανεί τελικά και υπολογίζεται σε 75% και όχι 60%.

Το παραπάνω πρακτικά «τινάζει στον αέρα» τον προγραμματισμό της ΕΕ για τους εμβολιασμούς αφού είχε βασιστεί στο εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας το οποίο και είναι φθηνότερο και ευκολότερο στην αποθήκευση του.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σημειώνει μάλιστα πως η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» όσον αφορά το τι θα γίνει στο επόμενο τρίμηνο.

Κύριο σημείο πίεσης της ευρωπαϊκής επιτροπής στην εταιρεία είναι το αίτημα, τα δύο βρετανικά εργοστάσια, τα οποία παράγουν προς το παρόν εμβόλια μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, να αρχίσουν να τροφοδοτούν με εμβόλια και τα κράτη μέλη της ΕΕ, ισχυριζόμενη ότι η σύμβαση όπως είχε υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ των δύο μερών, προβλέπει κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται πως η Ευρώπη προσπαθεί να αποσπάσει την συναίνεση της Astrazeneca προκειμένου η σύμβαση να δημοσιοποιηθεί καθώς τονίζει ότι ήδη με τις χθεσινές συνεντεύξεις του επικεφαλής της εταιρείες και όχι μόνο, παραβιάζονται οι όροι εμπιστευτικότητας της σύβασης.

Σε κάθε περίπτωση επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον μηχανισμό διαφάνειας ο οποίος θα απαιτεί την κάθε εταιρεία η οποία παράγει εμβόλια για τον κορονοιό εντός της ΕΕ να ενημερώνει για τυχόν προθέσεις εξαγωγών.

Όσον αφορά τον μηχανισμό διαφάνειας, με αυτό να μην έχει λεχθεί ανοικτά αλλά να αποτελεί περισσότερο υπόνοια, αυτός θα συνεπάγεται την δυνατότητα οι αρμόδιες αρχές να μπλοκάρουν τυχόν εξαγωγές εφόσον κριθεί ότι αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια προμήθειας εμβολίων της ΕΕ.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών».

«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία "βέλτιστης προσπάθειας" δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Χώρες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς λόγω ελλείψεων

Οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης ανέστειλαν τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς τελειώνουν οι δόσεις που έχουν στη διάθεσή τους, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ιγνάθιο Αγουάδο.

Η περιφέρεια σταμάτησε τους νέους εμβολιασμούς ώστε να χρησιμοποιήσει τις λίγες δόσεις που έχει ακόμη για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους έχουν λάβει την πρώτη, δήλωσε ο Αγουάδο στους δημοσιογράφους.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει εμβολιάσει ήδη 180.000 ανθρώπους αφότου ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία. «Δυστυχώς, όπως υποψιαζόμαστε ο ρυθμός παραλαβών έχει διακοπεί», είπε.

Η Ισπανία έχει χορηγήσει λίγο πάνω από 1,3 εκατ. δόσεις σε ομάδες προτεραιότητας, περίπου το 10% των οποίων έχουν λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση. Στη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εμβολιάσει περίπου 2,5 εκατ. ανθρώπους έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα και υπουργείο Υγείας της Τσεχίας συνέστησε να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση για δύο εβδομάδες. Η σύσταση απευθύνεται στον εκάστοτε περιφερειακό συντονιστή που θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση κάθε συγκεκριμένης περιοχής.

«Το Υπουργείο Υγείας συνιστά διακοπή των εμβολιασμών πρώτης δόσης και αναστολή ραντεβοιύ για τέτοιους εμβολιασμούς για 14 ημέρες», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μπαρμπόρα Πέτροβα.

Τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που μπορούμε να εμβολιάσουμε όλους με τη δεύτερη δόση, αλλά δεν θα μπορέσουμε να διευρύνουμε το όριο για ηλικιωμένους άνω των 80 ετών για τις επόμενες 14 ημέρες, επειδή δεν έχουμε εμβόλια», επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Νότιας Βοημίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 222.450 εμβόλια.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, ΑΠΕ ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ολοταχώς για σκληρό lockdown στην Αττική – Τα έκτακτα μέτρα που έρχονται