ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μπαίνει σε εφαρμογή το σύστημα ηχογράφηση πρακτικών στις ποινικές δίκες

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μπαίνει σε εφαρμογή το σύστημα ηχογράφηση πρακτικών στις ποινικές δίκες

Σε λειτουργία τίθεται το σύστημα ηχογράφησης - αποηχογράφησης στα ποινικά ακροατήρια, μετά την πιλοτική του εφαρμογή τις προηγούμενες εβδομάδες.

Την παρουσίαση του νέου συστήματος που θα καταγράφει ολόκληρη την ακροαματική διαδικασία, έκανε σήμερα το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Το σύστημα ξεκινά την εφαρμογή του από το Πρωτοδικείο της Αθήνας στα τριμελή ακροατήρια, τα μικτά ορκωτά δικαστήρια και το δικαστήριο ανηλίκων, ενώ στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η εγκατάσταση και λειτουργία του στο Εφετείο της Αθήνας, τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και σταδιακά και σε άλλα ποινικά ακροατήρια της περιφέρειας.

«Με τη εγκατάσταση του νέου συστήματος στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, σήμερα, κάνουμε δύο σημαντικά βήματα.Ένα βήμα προς την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης, καθώς με το σύστημα της αποηχογράφησης θα βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός στην έκδοση των αποφάσεων από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Κάνουμε όμως και ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων καθώς το νέο σύστημα θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, πληρότητα και ορθότητα. Ολοκληρώνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα όλων των παραγόντων της δίκης. Αυτό το πρόγραμμα εκκίνησε από την παρούσα κυβέρνηση το περασμένο έτος από μηδενική βάση και απαίτησε σκληρή προετοιμασία μηνών», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Η πρόεδρος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας Σοφία Φούρλαρη, υπογράμμισε ότι το νέο σύστημα ηχογράφησης - αποηχογράφησης των πρακτικών στα ποινικά ακροατήρια «θα βοηθήσει στη γρήγορη και ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης», ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής του ψηφιακού συστήματος και πρόεδρος Εφετών Γιώργος Παπαγεωργίου ανέφερε πως πρόκειται για «σπουδαία ημέρα για τα δικαστήρια της χώρας και για έργο που συμβάλλει στην απουλοποίηση όλων των διαδικασιών, ώστε να περάσουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: «Βόμβα» Γώγου για απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 στην Αττική- «Υπάρχει περίπτωση να συμβεί»