ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Όλο και πιο κοντά το ολικό κλείσιμο - «Κάθε 24ωρο είναι κρίσιμο» - Τι λένε οι ειδικοί

Lockdown: Όλο και πιο κοντά το ολικό κλείσιμο - «Κάθε 24ωρο είναι κρίσιμο» - Τι λένε οι ειδικοί

Το σκληρό lockdown πλησιάζει ολοένα και περισσότερο καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι είμαστε προ των πυλών του τρίτου κύματος κορονοϊού.

Οι αυξήσεις των εισαγωγών στα νοσοκομεία (την Παρασκευή είχαμε 232 εισαγωγές και 126 εξιτήρια, το Σάββατο 225 εισαγωγές και 122 εξιτήρια και την Κυριακή είχαμε 165 εισαγωγές και τα εξιτήρια ήταν 48), η αύξηση των διασωληνωμένων κατά 12% τα τελευταία 24ωρα αλλά και η αύξηση κατά 205% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής την τελευταία εβδομάδα φέρνουν πιο κοντά τις σκέψεις για λήψη σκληρότερων μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή αναφέρουν ότι «κάθε 24ωρο είναι κρίσιμο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των δεδομένων».

Δεν αποκλείεται, δηλαδή, οι αποφάσεις να μην ληφθούν την Παρασκευή όπως γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες αλλά να υπάρξουν ανακοινώσεις τα επόμενα 24ωρα.

Εντωμεταξύ οι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, δείχνουν σε νέα αύξηση κρουσμάτων μέσα στην εβδομάδα καθώς το ιικό φορτίο μόνο στην Αττική δείχνει έως και 100.000 ενεργά κρούσματα.

Κατά τον κ. Θωμαΐδη «είμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα του κορονοϊού και αυτό θα αποτυπωθεί σε μερικές ημέρες σε αύξηση κρουσμάτων».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι στις αρχές Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν τα 2.500.

Ο ίδιος εξέφρασε την αγωνία του για τον αριθμό των νέων μολύνσεων που θα ανακοινώσει σήμερα και αύριο ο ΕΟΔΥ εξηγώντας ότι η Τρίτη και η Τετάρτη είναι «καθαρές» ημέρες κατά τις οποίες γίνεται σωστή μέτρηση των κρουσμάτων.

Ο κ. Τζανάκης επέμεινε πως πρέπει να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων καθώς σε αυτό το επιδημικό κύμα φαίνεται πως παίζει κάποιο ρόλο.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ήδη στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Αττικής ο αριθμός των διαθέσιμων κρεβατιών μειώνεται καθημερινά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΟΔΗΝ, από τις 205 διαθέσιμες κλίνες ήδη οι 161 είναι κατειλημμένες. Στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ οι 65/84.

Στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ έχει απομείνει μόνο μια ελεύθερη θέση. Το Σισμανόγλειο είναι γεμάτο ενώ χωρίς καμία θέση στην ΜΕΘ βρίσκεται και το νοσοκομείο Γεννηματάς. Μόνο 3 κρεβάτια ελεύθερα έχουν απομείνει στο Ασκληπιείο της Βούλας και 5 κρεβάτια στην μονάδα εντατικής θεραπείας στο Θριάσιο. Στο Αττικό νοσοκομείο η κατάσταση είναι καλύτερη καθώς υπάρχουν ακομα 13 κλινες ελευθερες.

Σημειώνεται ότι η Αττική αναδείχθηκε τη Δευτέρα (8/2), πρώτη σε κρούσματα με 638 νέα, εκ των οποίων τα μόνο τα 80 εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 70χρονος πέθανε 25 λεπτά μετά τον εμβολιασμό του - Δεν είχε αλλεργική αντίδραση