ΕΛΛΑΔΑ

Σπείρα διαρρηκτών με 218 «μπούκες»!

Σπείρα διαρρηκτών με 218 «μπούκες»!

Πολυτάλαντοι! Σπίτι για …δείγμα δεν είχαν αφήσει χωρίς πρώτα να μη το «επισκεφτεί» μια πολυμελής σπείρα αλλοδαπών.

Η εγκληματική οργάνωση δρούσε κυρίως στα νοτιοανατολικά και βορειοανατολικά προάστια ενώ τους τελευταίους μήνες είχε στο …βιογραφικό της εκατοντάδες κλοπές από αποθήκες σπιτιών και πολυκατοικιών.

Οι κακοποιοί αναζητούσαν για χρήματα που είχαν κρύψει οι ιδιοκτήτες (οι οποίοι τα απέσυραν από τις Τράπεζες υπό το φόβο χρεοκοπίας της χώρας), ενώ από το στόχαστρό τους έμπαιναν ακόμα και τα δοχεία λαδιού!

Η σπείρα, που αποτελείται κατά κύριο λόγο από Γεωργιανούς, κατέστρωναν ολόκληρα στρατηγικά σχέδια, με χάρτες και ειδικές ομάδες παρακολούθησης σπιτιών και στη συνέχεια «χτυπούσαν» μεθοδικά και με την καθοδήγηση δύο αρχηγικών στελεχών, ηλικίας 28 και 27 ετών.

Από κλιμάκια αστυνομικών, σε μια συντονισμένη επιχείρηση, συνελήφθησαν 14 μέλη της σπείρας, ηλικίας από 21 έως 44 ετών, μεταξύ των οποίων και οι δύο αρχηγοί, ενώ αναζητούνται ακόμα επτά γνωστά άτομα και άλλα άγνωστα, που συμμετείχαν στις επιθέσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί οι διαρρήξεις σε 218 αποθήκες, που διαπράχθηκαν τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Από τις 218 διαρρήξεις αποθηκών, οι 53 ήταν στη Γλυφάδα, 22 στον Αλιμο, 20 στην Αγία Παρασκευή, 18 στο Βύρωνα, 13 στην Ηλιούπολη, 10 στην Αργυρούπολη, 10 στο Μαρούσι, 10 στην Καισαριανή, 9 στην Πεύκη, 8 στο Ελληνικό, 7 στη Βούλα, 7 στα Βριλήσσια, 7 στο Χαλάνδρι, 5 στον Άγιο Δημήτριο, 3 στην Κηφισιά, 3 στην Νέα Χαλκηδόνα, 3 στον Κολωνό, 2 στο Χολαργό, 2 στην Μεταμόρφωση, 2 στου Ζωγράφου, μία στο Νέο Ηράκλειο, μία στο Παλαιό Φάληρο, μία στους Αμπελόκηπους και μία στο Παγκράτι.

Με αφορμή τις επιθέσεις της σπείρας, η αστυνομία τονίζει ότι τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι ένας πολύ προσφιλής στόχος για τους κλέφτες και υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες για την προστασία της περιουσίας από κλοπές:

- Τοποθετούμε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.

- Κλειδώνουμε την κύρια πόρτα του διαμερίσματος με κλειδαριά ασφαλείας.

- Κλειδώνουμε πάντα όταν φεύγουμε, ακόμα κι αν πρόκειται να απουσιάσουμε για μικρό χρονικό διάστημα.

- Δεν αφήνουμε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή με στηρίγματα και προσέχουμε ιδιαίτερα αν μας ακολουθεί κάποιος μέσα στο κτίριο.

- Εγκαθιστούμε σύστημα συναγερμού - ασφαλείας.

- Τα συστήματα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο με οπτική εικόνα), θα πρέπει να μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να ελέγχουμε τους επισκέπτες.

- Αποφεύγουμε να ανοίγουμε την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε τον επισκέπτη.

- Αποφεύγουμε να αφήνουμε τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές με στηρίγματα.

- Αποφεύγουμε να αφήνουμε ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των μπαλκονιών.

- Αποφεύγουμε να δίνουμε τα κλειδιά του σπιτιού μας σε τρίτους.

- Όταν μετακομίζουμε είναι χρήσιμο να αλλάζουμε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Δεν αφήνουμε δεύτερα κλειδιά της οικίας μας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.

- Αποφεύγουμε να αφήνουμε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι μας και δεν γνωστοποιούμε στον κοινωνικό και επαγγελματικό μας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσονται στην οικία μας.