ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μήδεια – Διακοπές ρεύματος: Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και ΟΤΑ - Φταίει ο Χατζηπετρής

Κακοκαιρία Μήδεια – Διακοπές ρεύματος: Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και ΟΤΑ - Φταίει ο Χατζηπετρής

Διαστάσεις πολιτικής αναστάτωσης μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, αλλά και μεταξύ των φορέων του κρατικού μηχανισμού, λαμβάνουν οι ζημιές από τις πτώσεις δένδρων και οι πολυήμερες διακοπές ρεύματος στην Αττική.

Η μια υπηρεσία φορτώνει στην άλλη τις ευθύνες για το μπάχαλο των προβλημάτων που ταλαιπώρησαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες στα Βόρεια Προάστια της Αττικής.

Οι στίχοι του Λουκιανού Κηλαϊδόνη «φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς… φταίει κι ο Χατζηπετρής», περιγράφουν με απόλυτη γλαφυρότητα την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των φορέων του κρατικού μηχανισμού.

Μετά την αποκάλυψη του Newsbomb.gr για το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ με το οποίο ζητά στις 15 Ιανουαριού του 2021, από όλους τους δήμους να συνδράμουν προκειμένου να κλαδευτούν τα δέντρα που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, ο κρατικός μηχανισμός άρχισε το πινγκπονγκ των ευθυνών. Δήμοι και Περιφέρεια πετούν το μπαλάκι στον ΔΕΔΔΗΕ λέγοντας ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κοπή των δέντρων, ενώ ο Διαχειριστής του Ηλεκτρικού Ρεύματος λέει από την πλευρά του ότι για την πραγματοποίηση των καθαρισμών απαιτείται η συνδρομή από τους ΟΤΑ αλλά και σχετικές άδειες από το δασαρχείο.

Από την άλλη μεριά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είναι «χαμένη» μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης» και αναγκάζεται άλλες φορές να χρεώνει την ευθύνη στον ΔΕΔΔΗΕ και άλλες φορές στους ΟΤΑ.

Είναι προφανές ότι η αλήθεια χάνεται μέσα στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Κοινώς οι ευθύνες χάνονται στο… χιόνι, όπως συνήθως γίνεται σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών.

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες 17/02/2021 αποκαλύψαμε πως από τις 15 Ιανουαρίου, δηλαδή σχεδόν έναν μήνα πριν η ΔΕΔΔΗΕ είχε ζητήσει συνδρομή των Δασαρχείων και των Δήμων, ούτως ώστε να ξεκινήσει το κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται κοντά στα καλώδια.

Συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε το Νewsbomb.gr, το έγγραφο εστάλη σε όλους τους Δήμους των Βορείων Προαστείων και ζητά άδεια από τους δήμους και από τα δασαρχεία προκειμένου να γίνει έλεγχος στα δέντρα που γειτνιάζουν με ηλεκτροφόρα καλώδια.

Στο έγγραφο μάλιστα, φαίνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά σχετική άδεια από το δασαρχείο και ζητά από τους Δήμους να παραχωρήσουν προσωπικό και τη σχετική βοήθεια για να γίνουν οι εργασίες κλαδέματος των δέντρων.

Δείτε το σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου του 2021.

Δείτε τι ζητούσε ο ΔΕΔΔΗΕ

ΚΕΔΕ: Δεν έχουμε καμία ευθύνη - Δεν είναι αρμοδιότητά μας το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ, δια του προέδρου της Δ. Παπαστεργίου, παραδέχεται την ύπαρξη του εγγράφου της ΔΕΔΔΗΕ, προσθέτοντας πως ο Διαχειριστής ζήτησε από την Αυτοδιοίκηση την υπόδειξη χώρου για την εναπόθεση της ξυλείας που θα προκύψει από τα κλαδέματα. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ η απάντηση που δόθηκε στον ΔΕΔΔΗΕ και εάν δόθηκε, το πότε έγινε αυτό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου τονίζει πως «οι δύσκολες για τους κατοίκους της Αττικής, καταστάσεις των τελευταίων ημερών πρέπει να μας προβληματίσουν, με δεδομένο ότι τα λεγόμενα “ακραία ή σπάνια φαινόμενα”, ούτε τόσο ακραία αλλά ούτε και τόσο σπάνια θα πρέπει να θεωρούνται πλέον».

Και συνεχίζει:

«Πρώτον. Οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281. Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους. Άλλωστε και με πρόσφατο (15.01.2021) έγγραφο προς τους Δήμους και Δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά αυτό ακριβώς, καθώς και την υπόδειξη χώρου εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει.

Δεύτερον, δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων.

Τρίτον, αντικειμενικά, οι Δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλο αυτό το στόλο των μηχανημάτων, για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλο εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών».

«Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, δεν είναι ούτε τόσο εύκολη ούτε τόσο προφανής, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλά από τα δέντρα που έπεσαν, δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν. Ακόμη πάντως κι αν ένας Δήμος κρίνει ότι κάποιο δέντρο πρέπει να κοπεί, αυτό δεν είναι εύκολο. Αφού ξεπεράσει τα πάσης φύσεως προβλήματα με τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να προηγηθούν μια σειρά από ενέργειες όπως αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ή άδεια από το οικείο Δασαρχείο για τη διάθεση της ξυλείας κλπ», συνεχίζει καιπροσθέτει ο κ. Παπαστεργίου:

«Συνεπώς ακόμη και στον τομέα της πρόληψης, τα εμπόδια είναι πολλά . Πρέπει να τονίσουμε ότι οι Δήμοι, σε κάθε εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ούτε το προσωπικό, αλλά ούτε κι ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που να τους λύνει, κι όχι να τους δένει τα χέρια. Αλλά το κυριότερο, βρίσκονται και την επόμενη μέρα στο πλευρό των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, που έχουν δοκιμαστεί από τα φαινόμενα αυτά. Επειδή οι ώρες αυτές παραμένουν κρίσιμες, δεν είναι κατάλληλες ούτε για την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά ούτε και για τη δημιουργία κατηγορητηρίων. Το σίγουρο είναι πως η χώρα μας είναι απαραίτητο να αποκτήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, σαν και αυτόν που περιγράφεται στην πρόσφατη νομοθεσία. Τέτοιο που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη κι όχι στην εκ των υστέρων διαχείριση, στον οποίο θα συμμετέχουν με υπευθυνότητα όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, καθώς και η αυτοδιοίκηση, με ξεκάθαρους ρόλους κι αρμοδιότητες ο καθένας. Ο μηχανισμός αυτός, εκτός από νομοθέτηση, θέλει και χρηματοδότηση, την οποία περιμένουμε το επόμενο διάστημα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Τι προβλέπει ο κανονισμός που είναι από την εποχή της Χούντας;

Στον Κανονισμό για την Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαιθρίων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος περιλαμβάνεται σε απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας με αρ. 70261/2874/1967 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 06-10-1967, τεύχος Β’, Φύλλο 608, ορίζεται (στο Άρθρο 200) ότι «το παρόν μέρος περιλαμβάνει τους Κανονισμούς δια την εγκατάστασιν και συντήρησιν των γραμμών ηλεκτρικής ενεργείας...Αι διατάξεις των ανά χείρας Κανονισμών, αι οποίαι θεωρούνται υποχρεωτικαί, χαρακτηρίζονται δια χρησιμοποιήσεως της φράσεως “δέον να”...».
Η υποχρεωτική αρμοδιότητα -πίσω από τη φράση «δέον να»- γίνεται ακόμη πιο κατανοητή στα Άρθρα 201 και 281 του Κανονισμού αντίστοιχα, όπου περιγράφεται (στο Άρθρο 201) ότι «Αι κατωτέρω διατάξεις αφορούν τας εναερίους και υπογείους γραμμάς ηλεκτρικής ενεργείας των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, ως και των βιομηχανικών ή άλλων εγκαταστάσεων».

Επιπλέον, με τίτλο «Κλάδεμα δένδρων» στο Άρθρο 281 ορίζεται ότι «όπου υπάρχουν δένδρα πλησίον αγωγών γραμμών ενεργείας δέον να κλαδεύωνται, ώστε ούτε κίνησις των δένδρων ούτε η αιώρησις ή το ηυξημένον βέλος των αγωγών κατά την διάρκειαν αέρος ή χιονοθυέλλης ή λόγω υψηλοτέρας θερμοκρασίας να φέρηέν επαφή τους αγωγούς με τα δένδρα. ..Β. Είς διασταυρώσεις αγωγών ή συρμάτων και διασταυρώσεις σιδηροδρομικών γραμμών. Το άνοιγμα διασταυρώσεως και τα επόμενα γειτονικά ανοίγματα δέον να είναι απηλλαγμένα, όσον είναι πρακτικώς δυνατόν, από επικρεμάμενα δένδρα ή βαθμιαίως καταστρεφόμενα τοιαύτα τα οποία θα ήτο δυνατόν να επιπέσουν είς την γραμμήν».

Είναι προφανές ότι σε όλες τις διατάξεις υπάρχει η λεγόμενη «δημιουργική ασάφεια» για να μην είναι κανένας υπεύθυνος στο τέλος…

Περισσότερο φως στη συσκότιση αρμοδιοτήτων για τη συντήρηση του δικτύου ρίχνει το 2011 ο Νόμος 4001/2011, στο Άρθρο 127 του οποίου αναφέρεται πως «η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη συντήρηση, υπό οικονομικούς όρους του ΕΔΔΗΕ ώστε να διασφαλίζεται η αξιόπιστη, αποδοτική και ασφαλής λειτουργία του».

Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ακόμη ότι «η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ο Διαχειριστής υποχρεούται ειδικότερα να διασφαλίζει: (α) Την αξιοπιστία και την ασφάλεια του ΕΔΔΗΕ, λαμβάνοντας παραλλήλως κατάλληλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, (β) Τη διατήρηση τεχνικά άρτιου και οικονομικά αποδοτικού ΕΔΔΗΕ, (γ) Την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών και απαιτήσεων σχεδιασμού, λειτουργίας και συντήρησης του Δικτύου και να μεριμνά για την επίτευξη των στόχων απόδοσης για τη δραστηριότητα της Διανομής, όσον αφορά μεταξύ άλλων στις απώλειες, στην αξιοπιστία τροφοδότησης, στην ποιότητα τάσης και στην ποιότητα εξυπηρέτησης των Πελατών, όπως καθορίζονται στον Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ».

Βορίδης το πρωί: Φταίνε οι ΟΤΑ

Σχετικά με το ζήτημα της κοπής των δέντρων σε συνάρτηση με τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ο κ. Μάκης Βορίδης, υπουργός Εσωτερικών είπε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, χθες Τετάρτη, πως «τα κλαδιά πρέπει να κόβονται. Δήμοι πυκνοκατοικημένοι που έχουν πολλά δέντρα, προφανώς πρέπει να φροντίσουν. Εν προκειμένω δεν υπήρχε κανένα θέμα σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, αλλά μπορώ να σας πω ότι υπήρξε συνεργασία», και εξήγησε πως την κρίση συντονίζει η Πολιτική Προστασία. Το υπουργείο Εσωτερικών, από την άλλη, είναι αυτό που θα στηρίξει στην αποκατάσταση των ζημιών.

«Με δεδομένη την κακοκαιρία και το πρόβλημα, αντιμετωπίστηκε στο καλύτερο δυνατό», σημείωσε. Ειδικά για το θέμα των κλαδιών, για το κόψιμο των οποίων έχει αρχίσει «παιχνίδι ευθυνών», είπε πως «αρμοδιότητα έχουν οι ΟΤΑ, βεβαίως οι ΟΤΑ πρέπει να συνεννοηθούν με το δασαρχείο. Τώρα, αν δυο υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν, είναι άλλο πράγμα».

Βορίδης το βράδυ: Φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ

Βεβαίως ο υπουργός εσωτερικών μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, είπε άλλα πράγματα, χρεώνοντας την ευθύνη στον ΔΕΔΔΗΕ.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν για τα πεσμένα δέντρα που προκάλεσαν το πρόβλημα, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «έπρεπε τις προηγούμενες ημέρες να είχαν βγει συνεργεία και να εκτιμήσουν ποια δέντρα και κλαδιά είναι δυνατόν να πέσουν και να το προλάβουν. Η ευθύνη εδώ βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που πρέπει να διατηρήσει το δίκτυο ανέπαφο. Έτσι, έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει ώστε να εικάσει και να κόψει και καθαρίσει όσα δέντρα έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε. Αλλά μόνο γι’ αυτό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός ΤΩΡΑ κοντά στη Θήβα - Αισθητός στην Αθήνα (pics)