ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Η ημερομηνία «κλειδί» και οι αριθμοί που θα κρίνουν την παράταση στην Αττική

Lockdown: Η ημερομηνία «κλειδί» και οι αριθμοί που θα κρίνουν την παράταση στην Αττική
InTime

Lockdown: Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα είναι αποφασιστικά για το αν θα συνεχιστεί ή όχι η σκληρή απαγόρευση στη χώρα. Ποια είναι η ημερομηνία – κλειδί για τη συνέχεια των μέτρων.

Από τις 11 Φεβρουαρίου η Αττική είναι σε καθεστώς «σκληρού» lockdown, στα πρότυπα εκείνου του Μαρτίου που είχε αποτελέσματα. Μια ανάλογη βελτίωση επιθυμούν να δουν και τώρα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, με τη συμπλήρωση του δεκαημέρου από την επιβολή των νέων μέτρων, έτσι ώστε να αποφασίσουν για τη συνέχισή τους ή τη μερική χαλάρωση.

Το επόμενο τριήμερο σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι καθοριστικό για το τι θα συμβεί στην Αττική, αλλά και στις άλλες περιοχές που έχουν ανάλογα μέτρα, μετά το πέρας της αρχικής διάρκειας του lockdown. Με τη συμπλήρωση του δεκαημέρου, άλλωστε, από την επιβολή των μέτρων θα αρχίσουν να φαίνονται και τα όποια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει μια τάση προς τη βελτίωση των αριθμών, αν όμως δεν γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και δεν έχει συνέχεια, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το lockdown. Παράλληλα, υπάρχει και η άποψη που αναφέρει ότι θα ήταν καλό να συνεχιστούν τα μέτρα για ένα διάστημα, ακόμα κι αν υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτή η καλυτέρευση της κατάστασης θα συνεχιστεί.

Κομβικό ρόλο, βέβαια, στις όποιες αποφάσεις θα έχουν τα δεδομένα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ αλλά και τα κατά τόπους στοιχεία που εξετάζουν οι ειδικοί, σε συνάρτηση με την εικόνα που παρουσιάζει το σύστημα υγείας. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό και κυρίως η κατάσταση στις ΜΕΘ, αποτελούν το πιο σοβαρό κριτήριο.

Σε κάθε περίπτωση, η ημερομηνία – κλειδί είναι η 1η Μαρτίου. Ο στόχος είναι να συνεχιστεί η αποδοτικότητα των μέτρων για να μπορέσουν οι λοιμωξιολόγοι να δώσουν το «ΟΚ» και στη συνέχεια η κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις για το ποιοι τομείς θα μπορέσουν να «ανοίξουν».

Αυτό ανέφερε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις που έκανε στον Alpha. «Προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά», είπε και πρόσθεσε: «Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα και οι πόροι πεπερασμένοι. Θα πρέπει για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας, την 1η Μαρτίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Η ελπίδα μας είναι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Πέμπτης (18.02)

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.400, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 176.059 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 320, ενώ 27 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή τις τελευταίες 24 ώρες.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.221 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 320 (69,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.256 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 181 (ημερήσια μεταβολή -14,22%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Ακολούθως παρουσιάζεται η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι:

Η Κατανομή των κρουσμάτων

Από το σύνολο των 755 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 13 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 7423 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.444.687 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.385.729 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 32.810 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η ενημέρωση για την πορεία των μεταλλάξεων

Στην σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ αναφέρει, ότι ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 454 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 07 Ιανουαρίου 2021 έως και 9 Φεβρουαρίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας,Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Στο σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις κορονοϊού ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 281 στελέχη τα 269 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012) ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης
Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την
έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Τα 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή
Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Απόλυτη και σχετική συχνότητα θετικών δειγμάτων για μετάλλαξη του SARS-CoV-2 ανά τύπο στελέχους από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Τα στοιχεία της πανδημίας στην Ελλάδα την Πέμπτη (18.02)Newsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Έκρηξη με 1.400 νέες μολύνσεις, 320 διασωληνωμένοι και 27 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες