ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Κάτω από 2.000 οι νέες μολύνσεις

Κρούσματα σήμερα: Κάτω από 2.000 οι νέες μολύνσεις
AP PHOTOS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΜειωμένα αναμένεται να είναι σε σχέση με την Πέμπτη τα σημερινά κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι νέες μολύνσεις με Covid-19 βρίσκονται σήμερα κοντά στις 1.800, έναντι των 2.219 που ήταν την Πέμπτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες, το πρώτο 24ωρο της εφαρμογής των νέων μέτρων τα οποία προφανώς και δεν μπορούν να αποτυπωθούν στα επιδημιολογικά δεδομένα, η Ελλάδα κατέγραψε περισσότερα από 2.000 κρούσματα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη (04.03) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 2.219 κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά, τα 1.051 καταγράφηκαν στην Αττική, η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλες τις περιφέρειες της Αττικής.

Πνίγονται από τις μεταλλάξεις αρκετές περιοχές της χώρας

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Ιωάννα Παυλοπούλου, αναφέρθηκαν στα εμβόλια, αλλά και στις μεταλλάξεις, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές της χώρας, επικρατούν στο 90%.

«Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Ιωάννα Παυλοπούλου, ξεκαθάρισε ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να νομίζουν ότι είναι απρόσβλητοι από τον κορονοϊό.

Τι ισχύει για την χρήση των κωδικών 2, 4 και 6 στο 13033

Νωρίτερα, διευκρινίσεις για τον «γρίφο» των κωδικών 2, 4 και 6 στο 13033 έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς στον ΣΚΑΪ.

Στην ερώτηση για τον κωδικό 4, δηλαδή πώς θα διακριβώνεται ότι ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια ή πάει για βόλτα, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών.

Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό. «Υπάρχουν αξιολόγικα στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση», τόνισε.

Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση (2 χιλιόμετρα) δήλωσε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση.

Παράλληλα, για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής.

«Η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου», εξήγησε ο υφυπουργός.

Για οικογένειες με παιδιά χωρίς κοντινό πάρκο και χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6 για να μετακινηθούν με αυτοκίνητο αποσαφήνισε ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. «Πρέπει να γίνεται χρήση με πεζό τρόπο ή με ποδήλατο η συγκεκριμένη μετακίνηση», διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά το 13032, που πρώτο το Newsbomb.gr είχε αποκαλύψει, ο Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο, και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν εξετάσει και άλλες τεχνικές λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει χωρίς κατάχρηση.

«Θα στέλνεις κενό μήνυμα», διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς (όχι κωδικό).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παπαζάχος στο Newsbomb.gr: Πιθανός νέος σεισμός 6 Ρίχτερ – Για 3 μήνες θα «κουνάει» στην Ελασσόνα