ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Πονοκέφαλος» από τα καρναβαλικά πάρτι - Το επόμενο δεκαήμερο θα δείξει τις «επιπτώσεις»

Κορονοϊός: «Πονοκέφαλος» από τα καρναβαλικά πάρτι - Το επόμενο δεκαήμερο θα δείξει τις «επιπτώσεις»

Τα πάρτι και ο συνωστισμός στους δρόμους που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο προβληματίζουν τους επιδημιολόγους, με το επόμενο δεκαήμερο να είναι ο χρονικός ορίζοντας που θα φανεί εάν υπήρξε διασπορά του ιού

Κάλεσμα προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας ανάσχεσης του κορνοϊού, κατά την διάρκεια της Καθαράς Δευτέρας, απευθύνουν εναγωνίως οι λοιμωξιολόγοι, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα, που τα καθημερινά κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση και το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Φόβοι υπάρχουν για τις περιοχές που έχουν «καρναβαλικές» παραδόσεις και οι οποίες παρουσίασαν το προηγούμενο διήμερο μια πιο «ατίθαση» συμπεριφορά με χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εικόνες της Κυριακής, από Πάτρα, Ξάνθη αλλά και Κοζάνη. Τα καρναβαλικά «πάρτι» δημιούργησαν πονοκέφαλο στις Αρχές, με χαρακτηριστικές εικόνες αυτές της Ξάνθης όπου καρναβαλιστές εν μέσω lockdown βγήκαν στους δρόμους ενώ, στην Πάτρα έγιναν συλλήψεις για κορονοπάρτι και έπεσαν πρόστιμα.

Κρατώντας πυρσούς και χορεύοντας ξέφρενα, εκατοντάδες άτομα, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης για να γιορτάσουν το Καρναβάλι, παρά το lockdown. Oι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκες, ούτε κρατούσαν αποστάσεις, αδιαφορώντας για τους κινδύνους της πανδημίας. «Το επόμενο δεκαήμερο, μπορεί τα κρούσματα να έχουν διασπαρεί σε όλη την πόλη» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεοδώρος Βασιλακόπουλος, σύμφωνα με την ΕΡΤ

Η Ξάνθη όμως δεν ήταν η μοναδική περιοχή όπου δημιουργήθηκαν καταστάσεις υγειονομικής «βόμβας» μέσω αυτοσχέδιων πάρτι. Εικόνες πρωτοφανούς συνωστισμού που παρέπεμπαν σε ημέρες καρναβαλιού προ καραντίνας, με νεολαίους όλων των ηλικιών, δίχως μάσκα και με ένα ποτό στο χέρι (προφανώς από κατάστημα take away της περιοχής) περιφέρονταν και διασκέδαζανπαίζοντας με καπνογόνα και πυροτεχνήματα, σαν να βρίσκονται στο τέλος της παρέλασης ήρθαν και από την Πάτρα.

Μάλιστα, σε οικοδομή στα προάστια της Πάτρας, έστησαν αποκριάτικο γλέντι 93 άτομα. Το πάρτι διαλύθηκε τα ξημερώματα από την ΕΛ.ΑΣ, μετά από καταγγελίες γειτόνων. Οι αστυνομικοί προχώρησαν αμέσως σε συλλήψεις και επιβολή προστίμων

Η αστυνομία εντόπισε το πάρτι, με 93 άτομα και συνέλαβε 4 διοργανωτές. Ο πέμπτος διοργανωτής του πάρτι κατάφερε να ξεφύγει. Ο συγκεκριμένος μάλιστα μαζί με έναν από τους 4 συλληφθέντες, είχαν συλληφθεί ξανά για διοργάνωση πάρτι σε αποθήκη με 40 άτομα, την περασμένη Δευτέρα.

Παράλληλα, στο Ηράκλειο έγιναν δυο κορονοπάρτι σε σπίτια με τη συμμετοχή συνολικά 23 ατόμων. Στους διοργανωτές επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ ενώ στους συμμετέχοντες 300 ευρώ για την παραμονή τους στο σπίτι και 300 ευρώ επιπλέον για την άσκοπη μετακίνηση στο χωριό Σκαλάνι. Στο σπίτι στο Σκαλάνι, διοργανώθηκε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι σε νεαρό που φεύγει φαντάρος. Η αστυνομία έκανε συνολικά δυο συλλήψεις.

Εικόνες συνωστισμού στους δρόμους της Κοζάνης, με πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποίησε την καθιερωμένη του βόλτα το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς 14 Μαρτίου 2021 στο κέντρο της Κοζάνης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.