ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Λινού στο Newsbomb.gr: Μεγάλος ο κίνδυνος μόλυνσης – Στο 9% - 10% ο δείκτης θετικότητας

Κορονοϊός – Λινού στο Newsbomb.gr: Μεγάλος ο κίνδυνος μόλυνσης – Στο 9% - 10% ο δείκτης θετικότητας

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Για αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα στη χώρα μας έκανε λόγο, μιλώντας στο Newsbomb.gr, η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca κα. Λινού επεσήμανε ότι η χώρα μας θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση και να δράσει ανάλογα.

«Το επόμενο διάστημα εκτιμώ ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρας μας. Αυτό μάλιστα που μας ανησυχεί είναι ότι χθες ο δείκτης θετικότητας έφτασε το 9% - 10%», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, η η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Και πρόσθεσε: «πιστεύω ότι όταν θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας θα υπάρξουν πολύ περισσότερες μολύνσεις αφού επί της ουσίας ούτε τα μέτρα του lockdown τηρούνται ούτε η τηλεργασία».

Σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZenaca, η κα. Λινού εμφανίστηκε επιφυλακτική λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα για να δούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Το πρόβλημα – σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας – είναι ότι δεν έχουμε επαρκείς δόσεις άλλων εμβολίων ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

«Αυτή την στιγμή ερευνάται αν το εμβόλιο προκαλεί θρομβολυτικό επεισόδιο. Αν ισχύει ότι 5 -6 άτομα στο 1 εκατ. κινδυνεύουν τότε είναι πολύ μεγάλα τα οφέλη σε σχέση με τον κορονοϊό. Ωστόσο είναι δύσκολη απόφαση και φυσικά δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε κανέναν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr η κα. Λινού.

Κικίλιας: Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ

«Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το οποίο έλεγξε ο ΕΟΦ και αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca», τόνισε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά», υπογράμμισε.

Τόνισε δε, ότι όποιος έχει προγραμματισμένο ραντεβού σήμερα για εμβολιασμό να πάει κανονικά να κάνει το εμβόλιο.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι υπεύθυνος για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς και αυτόν ακολουθούμε πιστά από την αρχή. Μέχρι να πει ο Οργανισμός κάτι διαφορετικό, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά», ξεκαθάρισε. «Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του. Χθες μίλησε υπέρ του οφέλους των εμβολιασμών», πρόσθεσε.

«Παρακολουθούμε στενά το θέμα», κατέληξε.

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η κυβέρνηση μελετά καθημερινά τα στοιχεία και «επεξεργάζεται σχέδια και πλάνα που υπάρχουν στα συρτάρια».

Τόνισε δε, ότι βρισκόμαστε στο τέλος της μάχης με την πανδημία, ωστόσο έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για τις εικόνες που καταγράφηκαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα με τις πορείες και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά κάποιων αρχόντων της αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Ο υπουργός Υγείας δεν θέλησε να δώσει κάποια ημερομηνία σχετικά με το άνοιγμα της χώρας, ανέφερε όμως ότι το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο από ό,τι το περυσινό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca - Κικίλιας: Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ - Όποιος έχει ραντεβού να πάει