ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτική επιστράτευση: Το χρονικό του μέτρου στην Ελλάδα - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Πολιτική επιστράτευση: Το χρονικό του μέτρου στην Ελλάδα - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

H κυβέρνηση προχώρησε στην ύστατη λύση, επιτάσσοντας τις υπηρεσίες των ιδιωτών γιατρών σε μια προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας του κορονοϊού.

Είναι πλέον γεγονός. Η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη των υπηρεσιών 206 ιδιωτών γιατρών καθώς το Σύστημα Υγείας στην Αττική έχει φτάσει στα όριά του, την ίδια στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Τα φύλλα επίταξης παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί από όπου διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε ήδη η παράδοση.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την ύστατη λύση, της επίταξης, για να διασφαλίσει το κοινό καλό.

Να σημειωθεί πως από το 2010 και έπειτα έχουν σημειωθεί συνολικά έξι πολιτικές επιτάξεις, ενώ μόνο το 2013 χρησιμοποιήθηκε τρεις φορές σε τρεις διαφορετικούς κλάδους!

Δείτε στο infographic του Newsbomb.gr όλες τις προηγούμενες πολιτικές επιτάξεις που είχαν προχωρήσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις:

Τι σημαίνει πολιτική επίταξη

Ο όρος πολιτική επιστράτευση σημαίνει την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, δηλαδή την αναγκαστική - υποχρεωτική παροχή των προσωπικών υπηρεσιών (εργασίας) που επιτάσσονται, καθώς και των πόρων και μέσων που είναι απαραίτητα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών. Χρησιμοποιείται από διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, όπου έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές.

Σημειώνεται πως η πολιτική επιστράτευση σε καιρό ειρήνης είναι δυνατό να επιβληθεί για λόγους δημόσιας υγείας ή εξαιτίας φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Βασικό στοιχείο της επίταξης είναι ο παροδικός χαρακτήρας. Η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής επιστράτευσης βαραίνει τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό.

Στους επιστρατευόμενους μοιράζονται «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης», αντίστοιχα με τα «φύλλα πορείας» της στρατιωτικής επιστράτευσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στον «πάγο» το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση