ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Στα βήματα του Ισραήλ η Ελλάδα – Πότε θα δούμε μείωση θανάτων

Κορονοϊός: Στα βήματα του Ισραήλ η Ελλάδα – Πότε θα δούμε μείωση θανάτων

Τον Απρίλιο αναμένεται η μείωση του αριθμού θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία συγκρίνει την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος του Ισραήλ με αυτήν της Ελλάδας.

Μάλιστα, στη χώρα μας η επίδραση του εμβολιασμού στην ανάσχεση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας θα φανεί με μικρότερο ποσοστό εμβολιασθέντων σε σχέση με το Ισραήλ, λόγω δύο παραγόντων: της στοχευμένης εμβολιαστική κάλυψης ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων και του μικρότερου αριθμού συνολικών κρουσμάτων.

Η έρευνα

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύει η «Καθημερινή», αναλύοντας πραγματικά δεδομένα άλλων χωρών που προηγούνται στον αριθμό των εμβολιασμών μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας και κυρίως για την πορεία των θανάτων που αποτελούν την πιο σημαντική επίπτωση της πανδημίας.

Η αύξηση των κρουσμάτων που ανιχνεύονται από την αύξηση των τεστ, είναι μία σημαντική παράμετρος καθόσον ο προσδιορισμός περισσότερων κρουσμάτων που κυκλοφορούν στην κοινότητα μπορεί, εάν γίνει η κατάλληλη ιχνηλατήση, να μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας.

Χώρες της Ανατολής κατάφεραν με μεγάλο αριθμό τεστ να ελέγξουν την εξάπλωση της πανδημίας. Η ελπίδα όμως της ανάσχεσης της πανδημίας κυρίως για τις χώρες της Δύσης, είναι τα προγράμματα εμβολισμού.

Η επίδραση του προγράμματος εμβολιασμού εξαρτάται, εκτός από την αποτελεσματικότητα του ίδιου του εμβολίου, και από άλλους παράγοντες όπως το ποσοστό εθνικής κάλυψης του εμβολιασμού, ο εμβολιασμός ομάδων με υψηλό επίπεδο κινδύνου κατά προτεραιότητα και από τον εμβολιασμό ομάδων που έχουν πολύ συχνές κοινωνικές επαφές.

Το Ισραήλ είναι μία χώρα η οποία σήμερα έχει πλήρως εμβολιάσει περίπου το 50 % του πληθυσμού της με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετά και αξιόπιστα δεδομένα για να τα αναλύσουμε. Ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι μετά από πιο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού μπορούμε να δούμε κάμψη των ημερήσιων θανάτων, εξετάζοντας τον 7ήμερο μέσο όρο θανάτων.

Στο σχήμα 1 που αφορά τα δεδομένα του Ισραήλ, παρατηρούμε με τις μπλε κάθετες γραμμές τον αθροιστικό αριθμό εμβολιασμένων στην κοινότητα που έλαβαν και την 2η δόση. Στην κόκκινη γραμμή απεικονίζεται ο κινητός μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων. Αρχικά οι θάνατοι ανερχόταν παράλληλα με την άνοδο των εμβολιασμένων. Η κορύφωση των θανάτων επήλθε στο σημείο Α περίπου στα μέσα του τελευταίου δεκαήμερου του Ιανουαρίου, έχοντας εμβολιαστεί περίπου το 14% του πληθυσμού.

Στο σχήμα 2 που αφορά τα δεδομένα της Ελλάδας, οι μπλε κάθετες γραμμές παριστάνουν το σωρευτικό αριθμό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί και με την 2η δόση, ενώ η κόκκινη γραμμή αναπαριστά τον 7ήμερο μέσο όρο θανάτων.

Η σύγκριση Ελλάδας με Ισραήλ

Στην χώρα μας μέχρι 27/3 έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις περίπου το 5% του πληθυσμού έχοντας 3.133 κρούσματα. Με την μία δόση έχει εμβολιαστεί περίπου το 10% του πληθυσμού. Ο κινητός μέσος όρος θανάτων των 7 ημερών, αρχικά ήταν ανοδικός παράλληλα με την αύξηση των εμβολίων όπως ακριβώς και στο Ισραήλ. Τις τελευταίες μέρες, δείχνει μία σταθεροποίηση.

Στο Ισραήλ το αντίστοιχο ποσοστό 5% των εμβολιασμών είχε επιτευχθεί στις 18 Ιανουαρίου έχοντας 9.970 κρούσματα. Ακριβώς μία βδομάδα μετά άρχισε η μείωση των θανάτων (25/01/2021). Την ημέρα αυτή βρισκόταν ακόμα σε απαγορευτικό (lock-down) και είχε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό σοβαρών περιστατικών κατά την διάρκεια της πανδημίας. Το απαγορευτικό άρθηκε στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Η οικονομία άνοιξε σχεδόν όλη στα δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή Θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η σύλληψη στο γαλακτοπωλείο, η σειρά της ΕΡΤ και οι πιθανοί συνεργοί