ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει η μετακίνηση από δήμο σε δήμο και το λιανεμπόριο - Πιο πίσω τα σχολεία

Ανοίγει η μετακίνηση από δήμο σε δήμο και το λιανεμπόριο - Πιο πίσω τα σχολεία

Για «μετατόπιση των μέτρων» του lockdown έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δείχνοντας την άμεση απελεύθερωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.

Στόχος της κυβέρνησης εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης είναι «να δοθούν δικλείδες αποσυμπίεσης» επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για απελευθέρωση της μετακίνησης από δήμο σε δήμο «ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο» με φόντο τις εικόνες του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να περιορίσει κατά το δυνατόν τις συναθροίσεις στα σπίτια, και γι’ αυτό όπως εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, στόχος είναι να δοθεί «διέξοδος στην ύπαιθρο».

Οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι η σκέψη είναι η άρση των περιορισμών στην μετακίνηση από δήμο σε δήμο να γίνει από το προσεχές Σαββατοκύριακο ενώ στην ίδια λογική εντάσσεται και η σχεδόν ειλημμένη απόφαση για περιορισμό της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια από τις 10 το βράδυ αντί για τις 9 το βράδυ που ισχύει σήμερα.

Ο γρίφος του λιανεμπορίου

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν νωρίτερα στο Newsbomb.gr, είναι να δοθεί προτεραιότητα στο λιανεμπόριο έναντι των σχολείων.

Αυτό που, ωστόσο, δεν έχει «κλειδώσει» είναι το πώς θα γίνει η επιστροφή των καταναλωτών στα καταστήματα δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα έχουν εφαρμοστεί click away, click in shop ενώ στο διάστημα του lockdown αναπτύχθηκε και η πλατφόρμα για SMS στο 13032 που προβλέπει χρονικό «κόφτη».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί προβληματίζονται με το ενδεχόμενο να υπάρξει συνωστισμός έξω από τα καταστήματα μέσω του 13032 και γι’ αυτό προκρίνουν λύσεις που περιέχουν περιορισμούς στο πόσοι και πώς μπορεί να βρεθούν έξω και μέσα από τα εμπορικά καταστήματα.

Οι «σύμμαχοι» της κυβέρνησης

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι σύμμαχος στην προσπάθεια άρσης μέτρων του lockdown είναι πλέον ο καλός καιρός, οι εμβολιασμοί – μόνο μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο – και τα self test.

Υπενθυμίζουν, δε, έρευνες των πανεπιστημίων του Yale και του Harvard που δείχνουν ότι ακόμα και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει την χρήση των self test θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και συνεπώς και στους θανάτους από κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση διαμηνύουν όλες οι κινήσεις γίνονται χωρίς να εγκαταλειφθεί η ευρύτερη στρατηγική που έχει στο επίκεντρο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τις όποιες αποφάσεις θα ληφθούν υπόψη και τα επιδημιολογικά στοιχειά με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr να μιλούν για νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα, Τρίτη, με τον τετραψήφιο αριθμό ενδεχομένως να ξεκινά από τον αριθμό 4.

Τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία οι πληροφορίες του Newsbomb.gr είναι ότι σε πρώτη φάση θα επανέλθουν στις τάξεις οι μαθητές της Γ Λυκείου, στις 12 Απριλίου, για να ακολουθήσουν λίγες ημέρες αργότερα και αφού εξεταστεί το «αποτύπωμα» της επιστροφής στις αίθουσες, οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων των Λυκείων και των τριών τάξεων των Γυμνασίων.

Αντίθετα η επιστροφή των μαθητών των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων φαίνεται να καθυστερεί και να μεταφέρεται για μετά το Πάσχα δεδομένου ότι στις 26 Απριλίου ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα και το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνουν μαθήματα μέσα στο Πάσχα.

Πάσχα

Απαντώντας ο κ. Γεραπετρίτης σε ερώτηση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ για το τι θα γίνει το Πάσχα, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για το Πάσχα, πρόσθεσε όμως ότι «θα είναι πάντως ένα παρά πολύ καλύτερο Πάσχα από το περσινό», σημειώνοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε λίγο το σθένος μας, και για λίγες εβδομάδες να τηρήσουμε τα μέτρα».

«Αν ξεπεράσουμε τον κάβο του Απριλίου θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, διευκρινίζοντας ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι σταδιακή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Ολοταχώς για «μαύρο» ρεκόρ - Ίσως αγγίξουν και τις 4.000