ΕΛΛΑΔΑ

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Ποιες οι αλλαγές – Από πότε θα ισχύουν

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Ποιες οι αλλαγές – Από πότε θα ισχύουν
IN TIME

Lockdown: Aνοιχτό είναι το σενάριο για χαλάρωση των μέτρων από το Σαββατοκύριακο, αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει τις μετακίνησεις από δήμο σε δήμο. 

Ο καλός καιρός και η αλλαγή της ώρας που έφερε και «επιμήκυνση» της ημέρας αποτελούν δύο επιχειρήματα που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την άρση του μέτρου του περιορισμού της μετακίνησης από δήμο σε δήμο.

Οι εικόνες του περασμένου Σαββατοκύριακου, άλλωστε, από το παραλιακό μέτωπο της Αττικής που κατέγραψε το Newsbomb.gr, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο του lockdown φαίνεται να έχει καταστρατηγηθεί στην πράξη.

Πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ τη Δευτέρα αναφέρουν ότι οι περιορισμοί για τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο ενδέχεται να αρθούν ακόμα και από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται ότι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται και τώρα για την επίσκεψη σε κομμωτήριο με την αποστολή του κωδικού 6 στο SMS στο 13033.

Στο ίδιο πλαίσιο δεν αποκλείεται να υπάρξει και προσαρμογή στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας με «μείωσή» της καθώς ενδέχεται η απαγόρευση να επεκταθεί κατά μία ή δύο ώρες από ό,τι ισχύει σήμερα όπου το «κλείσιμο» ξεκινά στις 9 το βράδυ και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

«Φρένο» έχει μπει για την ώρα στην άρση του περιορισμού για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, μέτρο που θα είναι πιθανότατα από τα τελευταία για τα οποία θα δοθεί το «πράσινο φως».

Τι ισχύει σήμερα για μετακινήσεις

Το SMS 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Έκρηξη» και νέο «μαύρο» ρεκόρ - Ακόμα και 4.000 οι νέες μολύνσεις