ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιξαν τα καταστήματα - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με τα κινητά οι καταναλωτές - Ουρές, έλεγχοι και τεστ

Άνοιξαν τα καταστήματα - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με τα κινητά οι καταναλωτές - Ουρές, έλεγχοι και τεστ

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Υποδέχονται από σήμερα (05/04) τους καταναλωτές, οι καταστηματάρχες του λιανεμπορίου - Πώς λειτουργεί η αγορά

Επιστροφή σε μερική κανονικότητα από σήμερα για το λιανεμπόριο, με τα μικρά και μεσαία καταστήματα να είναι αυτά που πρώτα ανέβασαν τα ρολά για να υποδεχτούν πελάτες, με τους περιορισμούς των μεθόδων click away και click inside.

Από σήμερα λοιπόν, οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τα καταστήματα του λιανεμπορίου για τα ψώνια τους, με τη νέα υπηρεσία SMS στο 13032.

Την ίδια ώρα, οι καταστηματάρχες είναι πρόθυμοι, όπως φαίνεται, να προβούν σε προσφορές αρκετά ελκυστικές για τους πελάτες, ούτως ώστε να αυξήσουν το τζίρο τους, λόγω και των ημερών του Πάσχα που ευνοούν τις αγορές.

Πλήθος κόσμου, έσπευσε από νωρίς το πρωί, για να κάνει δωρεάν το rapid test του στην Ερμού, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει τις αγορές του με ασφάλεια.

Δείτε φωτογραφίες του Newsbomb.gr στην gallery:

Mε τα κινητά ανά χείρας οι πολίτες, στέκονται στις ουρές των καταστημάτων, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι σε οποιoδήποτε έλεγχο πραγματοποιηθεί, επιδεικνύοντας το μήνυμα για το ραντεβού τους καθώς και το SMS προς το 13032.

Ο φωτογραφικός φακός του Newsbomb.gr βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην Ερμού, αποτυπώνοντας την κινητικότητα στους δρόμους και τα καταστήματα, κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η Διυπηρεσιακή μονάδα ελέγχου αγοράς (ΔΙ. Μ. Ε. Α), από το υπουργείο ανάπτυξης, πραγματοποιεί συνεχώς ελέγχους, για το εάν τηρούνται τα μέτρα.

Ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για το λιανεμπόριο στο Newsbomb.gr:

Τι είπε ο Αντιπρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αθήνας στο Newsbomb.gr:

Στην Ερμού για την «πρεμιέρα» του λιανεμπορίου, βρέθηκε και ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης:

Τι είπε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης:

Όλοι όσοι παρευρέθηκαν στο μεγάλο άνοιγμα των καταστημάτων, έσπευσαν να «σφίξουν το χέρι» σε καταστηματάρχες και εργαζόμενους.

Πώς λειτουργεί το λιανεμπόριο από σήμερα

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι επισκέψεις των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα γίνονται μόνο με ραντεβού και με τη χρήση sms στον αριθμό 13032 για διάστημα τριών ωρών και μία φορά την ημέρα.

Δηλαδή, κάθε άτομο αποστέλλει κενό μήνυμα (SMS) μέσω του κινητού του τηλεφώνου με αποδέκτη τον πενταψήφιο κωδικό αριθμό 13032. Στη συνέχεια θα λαμβάνει γραπτό απαντητικό μήνυμα που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα μετακίνησης για διάστημα τριών ωρών από τη λήψη του απαντητικού μηνύματος, εφόσον το άτομο που αποστέλλει το μήνυμα δεν έχει ήδη μετακινηθεί για τον ίδιο λόγο εντός του ίδιου εικοσιτετραώρου.

Σε ό,τι αφορά στο μήνυμα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώριση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Επίσης, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος, τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Στην περίπτωση της παραλαβής εκτός καταστήματος (click away), θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο.

Επίσης από σήμερα, στις περιοχές όπου λειτουργεί το λιανεμπόριο, απελευθερώνονται οι πωλήσεις και των ειδών, εκτός τροφίμων, από τα σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται ότι στις τρεις περιοχές που το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει, θα συνεχίζουν να υπάρχουν απαγορευτικές κορδέλες στα σούπερ μάρκετ για τα βιομηχανικά προϊόντα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Σείεται» η Τουρκία: Συνέλαβαν τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» - Όλα θυμίζουν... 2016