ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα: Αυτή είναι η πρόταση της Εκκλησίας για την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

Εκκλησία ιερός ναός
INTIME

Σε δύο άξονες κινείται η πρόταση της Εκκλησίας για το φετινό Πάσχα, την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

Καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα η Εκκλησία έχει καταλήξει στην πρότασή της για τις θείες λειτουργίες της περιόδου αλλά και για το βράδυ της Ανάστασης.

Τα δύο κεντρικά σημεία της πρότασης στην οποία έχει καταλήξει η Εκκλησία είναι, σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ανάσταση στις πλατείες και η αύξηση του αριθμού των πιστών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η Εκκλησία προσβλέπει στον καλό καιρό που πιθανότατα θα επικρατεί τις ημέρες εκείνες – το Πάσχα πέφτει στις 2 Μαΐου – και άρα θα επιτρέπει την παραμονή των πιστών στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών και των μοναστηριών.

Στην πρόταση που αναλύεται σε επιστολή που έχει σταλεί στο υπουργείο Παιδείας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά, κατά πληροφορίες, ο ανώτατος αριθμός των πιστών εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. κλειστού χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η απόφαση για τους κλειστούς χώρους προβλέπει ένα άτομο ανά 20 τ.μ.

Ως επιχείρημα για την πρότασή της η ΔΙΣ προβάλει αφενός το ύψος των ιερών ναών και αφετέρου τον καλό καιρό που θα επιτρέπει τον καλύτερο εξαερισμό.

Η ΔΙΣ προτείνει, επίσης, σημαντικές θείες λειτουργίες όπως για παράδειγμα η τελετή της Αποκαθήλωσης την Μεγάλη Παρασκευή να γίνουν σε αύλειους χώρους και τις πλατείες των ναών αναφέροντας.

Ειδικά, δε, για τον Επιτάφειο προτείνεται η λιτανεία, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, να γίνει πέριξ των ναών.

Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι να υπάρξει συνεννόηση το συντομότερο δυνατόν για την περίοδο του Πάσχα προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις όπως αυτές προ του εορτασμού των Θεοφανείων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παραμένει ο σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα - Τα self test «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό