ΕΛΛΑΔΑ

Εβδομάδα αποφάσεων για το lockdown: Πάσχα στην πόλη με κωδικό 6;

Εβδομάδα αποφάσεων για το lockdown: Πάσχα στην πόλη με κωδικό 6;
ASSOCIATED PRESS

Πάσχα: Το σενάριο για Πάσχα στο χωριό απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς τα κορονοπάρτι που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες και η πίεση που καταγράφεται στο σύστημα υγείας βάζουν τέλος στους σχεδιασμούς για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα.

Ειδικοί και κυβέρνηση διαπιστώνοντας πως το τρίτο κύμα της πανδημίας επιμένει και προκειμένου να μη τεθεί εν αμφιβόλω το άνοιγμα των σχολείων, της εστίασης και το ασφαλές ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, θεωρούν πως το Πάσχα δεν πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αυτοί που θα ταξιδέψουν από τα αστικά κέντρα σε μικρές πόλεις και χωριά της περιφέρειας να γίνουν εστίες μετάδοσης του ιού στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την προηγούμενη εβδομάδα έβαλε φρένο στις εκτιμήσεις για το Πάσχα, υπογραμμίζοντας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως αποφάσεις και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις για τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα αναμένονται εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και όλα τα στοιχεία από την επιτροπή των ειδικών.

Επισήμανε δε ότι η επιτροπή αξιολογεί όλα τα δεδομένα, και τα επίκαιρα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την τελική απόφαση

Δύσκολο το Πάσχα στο χωριόINTIME

Στόχος της κυβέρνησης, άλλωστε είναι να κερδηθεί το καλοκαίρι και γι’ αυτό φαίνεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να μην υπάρξει χαλάρωση των μέτρων το Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές εξελίξεις με την πανδημία.

Σε αυτό το πλαίσιο μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις αλλά και τον εορτασμό της Ανάστασης και ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που προκρίνεται είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο των Χριστουγέννων. Επιλέγεται, δηλαδή, το Πάσχα στην πόλη και η μετακίνηση 6 στο 13033 για εορτασμό σε σπίτια αλλά με λίγα άτομα στο πασχαλινό τραπέζι.

Ενδεχομένως να υπάρξει παράταση της απαγόρευσης για μετά τις 9 καθώς οι λειτουργίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ολοκληρώνονται πιο αργά.

Αναφορικά με τις Εκκλησίες, η σκέψη είναι να λειτουργήσουν σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης δεν υπάρχει πιθανότητα να επαναλειτουργήσει η εστίαση πριν το Πάσχα.

Εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το Πάσχα να το ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να γίνει σαφές τι και πότε θα ανοίξει.

Πώς θα μετακινούνται οι τουρίστες

Σε ερώτηση για την μετακίνηση των τουριστών και το εάν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τους Έλληνες πολίτες η κυρία Πελώνη τόνισε πως, «πρόκειται για ένα πιλοτικό άνοιγμα είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με PCR test 72 ωρών σε πολίτες συγκεκριμένων χωρών. Θα επαναλάβω ότι δεν αφορά μετακινήσει εντός της χώρας, αφορά συγκεκριμένα αεροδρόμια, απευθείας μετακινήσεις των ξένων επισκεπτών στον προορισμό τους και θα επαναλάβω ότι όλοι οι ξένοι επισκέπτες υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς και στα ίδια πρωτόκολλα που ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες» σημειώνοντας ότι οι επισκέπτες δεν μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία 90χρονου στα Πατήσια: Οι ληστές τον βασάνισαν και τον έδεσαν με πλαστικές χειροπέδες

Ροή Ειδήσεων