ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Κυψέλη: Κορονοπάρτι μέχρι το πρωί - «Κάθε Σαββατοκύριακο το ίδιο σκηνικό»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Κυψέλη: Κορονοπάρτι μέχρι το πρωί - «Κάθε Σαββατοκύριακο το ίδιο σκηνικό»

Κυψέλη: Συνωστισμός, χορός, Dj, μάσκες σε πηγούνι και χέρι και μηδέν μέτρα απόστασης. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία Αγίου Γεωργίου τον τελευταίο μήνα, όπως περιγράφουν οι κάτοικοι της Κυψέλης στην κάμερα του Newsbomb.gr

Άλλο ένα κορονο-πάρτι πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που βρίσκεται σε ισχύ από τις 9 το βράδυ και τo «μαύρο» ρεκόρ στους διασωληνωμένους.

Πρόκειται για την πλατεία στην οποία διοργανώθηκαν ανάλογα πάρτι και τα προηγούμενα 24ωρα με τις εικόνες να προκαλούν τεράστια ανησυχία.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής, στον απόηχο των μαζικών συγκεντρώσεων που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. έπιασε θέση πέριξ της πλατείας Βαρνάβα από τις 6:00 το απόγευμα προκειμένου, όσο πλησιάζει το βράδυ, να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο, τα κορονοπάρτι μετατέθηκαν στην Κυψέλη.

«Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια, μέχρι τις 5 το πρωί ακούγεται μουσική από πειραγμένα ηχεία. Τρίζουν τα τζάμια μας από το θόρυβο. Καλούμε την Αστυνομία, αλλά δεν έρχεται, είναι μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», λέει κάτοικος της Κυψέλης στο Newsbomb.gr.

Άλλος κάτοικος της Κυψέλης τονίζει στο Newsbomb.gr πως υπάρχει πολύ θόρυβος με τους ηλικιωμένους να υποφέρουν.

Όμως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην ηχορύπανση, αφού μετά το πέρας των κορονο-πάρτι οι πλατείες μετατρέπονται σε σκουπιδότοπο.

Εικόνες μετά το πάρτι στην Κυψέλη:

Μαρτυρία κατοίκου:

Οι εικόνες συνωστισμού του Σαββατοκύριακου έχουν ανησυχήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς, ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού σε λιγότερο από ένα μήνα.

Το δόγμα της ΕΛΑΣ

Οι εικόνες συνωστισμού και πάρτι σε δημόσιους χώρους προκαλούν προβληματισμό, ωστόσο, φαίνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. προκρίνει σχέδιο ήπιας αντίδρασης από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη θεωρούν ότι η παρέμβαση της Αστυνομίας σε πλατείες γεμάτες με κόσμο θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση συμπλοκών και γενικευμένης έντασης. Δεν είναι τυχαίο που παρά τα πάρτυ με μεγάλη συμμετοχή στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, δεν υπήρξε αστυνομική επέμβαση.

Παρατηρείται, μάλιστα, μετατόπιση του κόσμου από τη μία πλατεία στην άλλη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψαν το Σαββατοκύριακο το συνωστισμό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση των θαμώνων της πλατείας σε άλλα πάρκα του κέντρου της Αθήνας.

Όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, «είναι εξαιρετικά επίφοβο και επικίνδυνο να επέμβει η Αστυνομία σε ένα χώρο όπου διασκεδάζουν 500-1000 άτομα. Πλέον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι συναθροίσεις δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες πλατείες αλλά σχεδόν σε όλα τα κεντρικά πάρκα και πλατείες της Αττικής. Είναι αδύνατο η Αστυνομία να επιτηρεί όλες τις πλατείες. Ακόμα και εάν γινόταν αυτό, απλά θα υπήρχε μετατόπιση του κόσμου σε άλλους δημόσιους χώρους».

Η αλλαγή επιχειρησιακού δόγματος για τη διαχείριση του συνωστισμού στις πλατείες αποφασίστηκε μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε και η «οπισθοχώρηση» της ομάδας Δράση, η παρουσία της οποίας πλέον στους δρόμους της Αθήνας είναι εμφανώς πιο «διακριτική».

Προβληματισμό προκάλεσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις Αρχές και ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε έξω από αρκετά μπαρ που σέρβιραν ποτά σε πλαστικά ποτήρια. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι δεν τηρήθηκε από πλήθος κόσμου το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας είχαν αξιοσημείωτη κίνηση μετά τις 21.00 το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Οι αστυνομικοί έχουν εικόνα για πάρτυ που διοργανώνονται διαδικτυακά και συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Οι διοργανωτές κοινοποιούν τον τόπο και την ώρα των πάρτυ λίγο πριν την πραγματοποίησή τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη - Βιασμός 27χρονης: Τρεις ώρες μαρτύριο - Ο δράστης πίστευε ότι δεν θα τον καταγγείλει