ΕΛΛΑΔΑ

Παπαευαγγέλου: Η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» - 25.000 τα ενεργά κρούσματα

Βάνα Παπαευαγγέλου
INTIME NEWS

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία  του κορονοϊού στην Ελλάδα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου αφού ανέφερε τα σημερινά δεδομένα του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα μια «σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης του επιδημικού φορτίου, με μείωση κατά 10% των νέων κρουσμάτων»

Επεσήμανε ότι «ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην χώρα μειώθηκε και εκτιμάται σε 25.000 ασθενείς», ενώ προσέθεσε ότι «η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», και το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη επιβαρυμένο «στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη καθώς και στην κεντρική και στην δυτική Μακεδονία».

Ο μέσος κυλιόμενος των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 2.640 κρούσματα την ημέρα. O δείκτης θετικότητας αυτήν την εβδομάδα διαμορφώθηκε στο 4,2%, ανέφερε κυρία Παπαευαγγέλου.

«Συνεπώς, βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σημείωσε ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται και η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες. Η κάλυψη ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 87%, στην Αττική 89% και στη Θεσσαλονίκη 95%. Τόνισε ότι είναι λυπηρό να νοσηλεύονται άνθρωποι που έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και δεν το έχουν κάνει.

Aναφέρθηκε, επίσης, στην τήρηση των μέτρων προστασίας με ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρότητα.

Υπογράμμισε ότι τώρα που από μια περίοδο περιοριστικών μέτρων περνάμε σε νέα περίοδο, «ενώ όλοι νιώθουμε μια ανακούφιση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά φορέων σε όλη την επικράτεια, με μεγάλο αριθμό ασθενών, ασυμπτωματικών και μη και για αυτό θα πρέπει να είμαστε απόλυτα προσεκτικοί».

«Η επιτροπή εισηγήθηκε αρνητικά για τις μετακινήσεις εκτός πόλεων για το Πάσχα, λόγω της μεγάλης ασυμμετρίας στην επιδημιολογική επιβάρυνση μεταξύ των πόλεων και των χωριών. Μια μαζική μετακίνηση θα σήμαινε αύξηση της διασποράς και νέα επιβάρυνση των νοσοκομείων σε όλη την χώρα», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όπως επεσήμανε, «κατά τον εκκλησιασμό της Μεγάλης Εβδομάδας, πρέπει να τηρήσουμε τις αποστάσεις όσο και στον εξωτερικό χώρο. Παροτρύνουμε όλους τους πιστούς να κάνουν χρήση διπλής μάσκας, τόσο εντός όσο και εκτός ναού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Τα νέα μέτρα για Πάσχα, εστίαση και μετακινήσεις - Όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς