ΕΛΛΑΔΑ

Νάξος: Δεν πίστευαν στα μάτια τους - Δείτε τι έβγαλαν από τα δίχτυα (pics)

Νάξος: Δεν πίστευαν στα μάτια τους - Δείτε τι έβγαλαν από τα δίχτυα (pics)

Δεν είναι και το πιο όμορφο θέαμα… Κυρίως όταν βλέπεις την σειρά με τα δόντια του… Πρωινό Σαββάτου του Λαζάρου και στην είσοδο του ιχθυοπωλείο της οικογένειας Πέρρου βρίσκονταν ένας τεράστιος καρχαρίας…

Εεε εντάξει, δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε με βάση την εικόνα της τηλεόρασης καρχαρίας. Είναι ένα από τα 457 είδη καρχαριών εκ των οποίων τα 47 βρίσκονται και στην Μεσόγειο Θάλασσα. Και αυτό δεν είναι άλλο από το Galeorhinus galeus (GAG), Γαλέος Δροσίτης ή Σκυλογαλέος.

Αρκετές φορές το έχουν συναντήσει οι ψαράδες μας στα νερά των Κυκλάδων και το έχουν ψαρέψει με αρκετή άνεση… Το συγκεκριμένο είχε βάρος 75 κιλά και όπως μας ανέφεραν από το ιχθυοπωλείο «πουλήθηκε με το κιλό σε λίγη ώρα».

Με δεδομένο ότι η Εστίαση είναι κλειστή, δεν μπόρεσε να το αγοράσει ένας επιχειρηματίας, άρα περισσότεροι συντοπίτες μας αναμένεται να απολαύσουν ένα υπέροχο πιάτο για μεσημεριανό κυρίως…

Να σημειώσουμε ότι με βάση συνέντευξη του Ιωσήφ Μακρή (βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπάκαρ) αναφέρθηκε σε αρκετά θέματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή των καρχαριών στη Μεσόγειο. Είχε εξηγήσει ποια είναι τα προστατευόμενα και ποια είναι αυτά που απειλούν τον άνθρωπο (δεκατρία ουσιαστικά) και έδωσε ουκ ολίγες απαντήσεις σε θέματα που έχουν σχέση με τους καρχαρίες... Εξήγησε μάλιστα ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του λουόμενου είναι ο ... άνθρωπος, ενώ για τους καρχαρίες τόνισε ότι είναι ένα είδος που βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας αλλά δεν είναι πάντα επιθετικός...

Και για το θέμα της αλιείας είχε τονίσε: " «Ο καρχαρίας είναι ο γνωστός «γαλέος» που πωλείται στις ταβέρνες και στα super market. Πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι ο γαλέος είναι καρχαρίας. Όλα τα είδη πωλούνται με την ονομασία αυτή σαν φιλέτο. Τα μικρά σκυλοψαράκια πωλούνται ολόκληρα και τα κάνουν σούπα συνήθως.
Οι μεγάλοι πελαγικοί καρχαρίες πιάνονται συνήθως στα επιφανειακά παραγάδια που αλιεύουν για ξιφίες ή τόνους. Αλλα είδη (σκυλάκια-κεντρόνια) πιάνονται είτε με τράτες είτε με παραγάδια του βυθού ή ακόμα και με δίχτυα.
Δεν «τρελαίνονται» οι ψαράδες να πιάνουν καρχαρίες. Συνήθως τους πληρώνονται από τον έμπορα 2 ευρώ/κιλό ενώ στις ψαραγορές φθάνουν να πωλούνται 5-7 ευρώ/κιλό. Αλλα ψάρια είναι αυτά που κυνηγάνε να πιάσουν, πιο πολύτιμα (ξιφίες, τόννους, συναγρίδες, σφυρίδες, μπαρμπούνια κλπ.)
Αρα, δεν υπάρχει οργανωμένη αλιεία που να στοχεύει καρχαρίες. Υπάρχουν περιστασιακά κάποιοι που βγαίνουν με «σκυλοπαράγαδα» που είναι χοντρά παραγάδια με σύρμα αντί για πετονιά (για να μην κόβεται από τα δόντια τους) και ψαρεύουν σαπουνάδες και κεντρόνια στα μεγάλα βάθη. Αν η αξία τους στην αγορά ανέβει μελλοντικά, δεν πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση να στραφούν αρκετοί σε αυτό το είδος αλιείας».

Υ.γ. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ψάρι δεν είναι γαλεός όπως μας ενημέρωσαν οι άνθρωποι που το έπιασαν. Και ενδεχομένως να ανήκει σε είδος που είναι υπό προστασία. Αυτό όμως έχει να κάνει με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχουν σχέση με το τι ψαρεύουν οι επαγγελματιες ψαράδες... Μακάρι να βρεθεί λύση και το κυριότερο; να είναι ξεκάθαρα τα όρια σχετικά με τα απειλούμενα είδη στον πλανήτη μας

Πηγή - naxospress.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Γενοκτονία» και «Κωνσταντινούπολη»... τελειώνουν τον Ερντογάν - Τα χτυπήματα Μπάιντεν στην Τουρκία