ΕΛΛΑΔΑ

Νικολάου στο Newsbomb.gr: Πώς θα οδηγηθεί ο Γιάννης Λαγός στις ελληνικές φυλακές

Νικολάου στο Newsbomb.gr: Πώς θα οδηγηθεί ο Γιάννης Λαγός στις ελληνικές φυλακές
Πηγή: AP Photo

Την πόρτα του ανακριτή πέρασε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο Χρυσαυγίτης Ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός - Συνελήφθη από τις βελγικές Αρχές τη Μεγάλη Τρίτη, αφού προηγουμένως εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, λίγες ώρες μετά την απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του, αν και εξακολουθεί να διατηρεί την βουλευτική του έδρα.

Ο Γιάννης Λαγός, είναι από την Μεγάλη Τρίτη στα χέρια των Βελγικών Αρχών και δεν είναι διατεθειμένος να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές μετά την ποινή της κάθειρξης των 13 ετών και 8 μηνών που του έχει επιβληθεί, χωρίς δικαίωμα αναστολής, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ανακοίνωση σχετικά με τη σύλληψη του Ιωάννη Λαγού εξέδωσε η εισαγγελία Βρυξελλών, στην οποία αναφέρει ότι «στις 27 Απριλίου 2021, ο Ιωάννης Λαγός συνελήφθη στις Βρυξέλλες κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε κατά την εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών του Οκτωβρίου 2020».

Οι διαδικασίες σύλληψης ξεκίνησαν από το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, όταν η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με συντριπτική πλειοψηφία (658 ψήφοι υπέρ και 25 κατά) αποφάσισε την άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενόψει της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, είχε συνεχή επικοινωνία και είχε κινητοποιήσει τις Αρχές του Βελγίου, της Δανίας και της Νορβηγίας ώστε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο διαφυγής του Γιάννη Λαγού.

Είναι βέβαιο, ότι ο Γιάννης Λαγός θα στραφεί κατά του Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ενώπιον των αρμοδίων ποινικών Δικαστηρίων του Βελγίου, σύμφωνα με τις εκεί προβλεπόμενες δικονομικές διαδικασίες, προβάλλοντας τις ανάλογες ενστάσεις του. Για να εκδοθεί η απόφαση του βελγικού δικαστηρίου στον πρώτο βαθμό θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας, ενώ ο Λαγός έχει το δικαίωμα να εφεσιβάλει την τυχόν πρωτόδικη απορριπτική απόφαση και να προσφύγει και σε δεύτερο βαθμό, ενώ στο μεσοδιάστημα της έκδοσης απόφασης το Δικαστήριο είναι αρμόδιο να κρίνει, εάν θα βρίσκεται υπό κράτηση ή σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε περίπτωση που τελικά ξεπεραστούν με απόρριψη όλες οι δικονομικές ενστάσεις που θα υποβάλλει, θα έρθει στην Ελλάδα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας , θα οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών εκτέλεσης των ποινών και εν συνεχεία θα οδηγηθεί στις φυλακές.

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Λαγός παραμένει ευρωβουλευτής και διατηρεί προνόμια, όπως αυτό της μισθοδοσίας του, ακόμη και ως τρόφιμος στις φυλακές.

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής ,Σοφία Νικολάου μίλησε στο Newsbomb.gr.

«Η ημερομηνία έκδοσης του Γιάννη Λαγού στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις νομικές κινήσεις που θα κάνει ο ίδιος προς τη βελγική δικαιοσύνη προκειμένου να μπλοκάρει τις διαδικασίες» υπογράμμισε η κυρία Νικολάου. «Ο ίδιος εκτιμάται ότι θα απευθυνθεί στον Βέλγο εισαγγελέα και θα ζητήσει να μην εκδοθεί» πρόσθεσε.

«Όπως εκτιμούν οι βελγικές Αρχές, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξει απόφαση για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την κυρία Νικολάου, εφόσον το καταδικασμένο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή επιστρέψει στην Ελλάδα και στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Πώς θα οδηγηθεί ο Γιάννης Λαγός στις φυλακές

Συγκεκριμένα:

Με την έλευσή του στη χώρα μας θα πρέπει να εμφανιστεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών ο οποίος είναι ο αρμόδιος για να εκτελέσει την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

«Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί με την υψηλότερη ποινή από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, συγκεκριμένα 13 χρόνια και 8 μήνες» τόνισε η κυρία Νικολάου.

Ο ίδιος εισαγγελέας είναι αρμόδιος για να εκδώσει και το φυλακιστήριο για το Κατάστημα Κράτησης που θα πάει και αυτός θα αποφασίσει για τον τελικό προορισμό του καταδικασθέντος.

«Κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει την απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα» ανέφερε.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το γεγονός ότι το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού είναι φυλακή «υψίστης ασφαλείας» στο οποίο μεταφέρονται κρατούμενοι για ιδιαίτερα εγκλήματα, όπως έγινε και με τα περισσότερα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

«Ο Γιάννης Λαγός δεν θα έχει κάποια ειδική μεταχείριση, θα εκτίσει την ποινή του όπως και οι υπόλοιποι, στο κελί που θα ετοιμαστεί και για τον ίδιο» είπε η κυρία Νικολάου και συμπλήρωσε «Ασφαλώς και υπάρχουν κάποια αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τους συγκεκριμένους κρατούμενους, ωστόσο, τους μήνες που βρίσκονται στον Δομοκό δεν έχουν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα κι έχουν προσαρμοστεί στο πρόγραμμα της φυλακής» ανέφερε.

«Το ίδιο θα κάνει και ο Γιάννης Λαγός» κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Τι ισχύει από σήμερα για SMS, μετακινήσεις και εκκλησίες - Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση